5 sposobów na chrupiące placki ziemniaczane. Wybierasz wersję na słodko czy słono?

Chrupiące placki ziemniaczane ze śmietaną
Fotografia: Shutterstock

Placki ziemniaczane można przyrządzić na milion sposobów! Wybierzesz opcję na słono czy na słodko? Podpowiadamy 5 różnych przepisów! Także w wersji fit.

Kuchnia polska ma w swoim zanadrzu wiele pysznych dań, które są jednocześnie proste w przygotowaniu i pasują do wielu rzeczy. Placki ziemniaczane są jednym z nich. Mogą być zarówno samoistnym daniem, jak również dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Chrupiące placki ziemniaczane to doskonały sposób zarówno na obiad, jak i kolację. Można przygotować je na patelni lub w piekarniku. Doskonale sprawdzą się zarówno na słodko, jak i na słono, np. z sosem po węgiersku. Wybierz swoje ulubione!

Zobacz także: 4 banalne przepisy na placki z cukinii! Również w wersji fit

Placki ziemniaczane – przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Najlepsze placki ziemniaczane to takie, które są chrupiące. Warto zatem zwrócić uwagę na sposób smażenia tych placków. Najbardziej chrupiące wyjdą wtedy, gdy rozłożymy je na dobrze rozgrzanym oleju. Placki powinny być cieniutkie i smażone z obu stron do zarumienienia.

I najważniejsza rzecz – placki wykładamy na talerz od razu po usmażeniu. Warto zatem smażyć je na świeżo, inaczej mogą się zrobić gumowe.

Składniki na tradycyjne placki ziemniaczane dla całej rodziny:

  • 2 kg ziemniaków
  • 50 g cebuli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • Przyprawy: sól, pieprz i olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce do warzyw, na drobnych oczkach. Do tego obieramy i ścieramy cebulę. Dodajemy rozbite jajko i mąkę, doprawiamy do smaku i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy dobrze olej. Następnie na patelni formujemy placki i smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Podajemy na świeżo na słodko lub słono. Dodatki do placków ziemniaczanych znajdziecie poniżej.

Zobacz także: Placki z jabłkami – kto z nas ich nie kocha?! Podajemy dwa przepisy

Placki ziemniaczane Gessler

Magda Gessler to jedna z najpopularniejszych kreatorek smaków w Polsce. Nic więc dziwnego, że wszyscy wyszukują stworzonych przez nią przepisów. W przypadku placków ziemniaczanych Magda Gessler stawia na tradycję. Ma jednak dwa składniki, które dodaje, sprawiając, że jej placki ziemniaczane są wyjątkowe. Jest nim… czosnek.

Jeżeli zatem chcesz przygotować placki ziemniaczane Magdy Gessler, wraz z ziemniakami i cebulą zetrzyj jeszcze 2 ząbki czosnku i dodaj łyżkę śmietany. Czosnek nada plackom wyrazistego smaku, a śmietana sprawi, że będą miały jasny kolor. Zamiast śmietany można użyć też gęstego jogurtu.

Zobacz także: Tortilla to prawdziwy klasyk! Poznaj przepis na ciasto na tortillę. Jest to naprawdę proste!

Placki ziemniaczane na słono

Najpopularniejszą formą podawania placków ziemniaczanych jest wersja na słono. Można je podawać z sosem po węgiersku, śmietaną, a nawet w wersji fit! Zobaczcie 4 propozycje na chrupiące placki ziemniaczane na słono.

Placki ziemniaczane z piekarnika

Zaczniemy od wersji fit, ponieważ wciąż mamy modę na zdrowe odżywianie. I bardzo dobrze! Dlatego alternatywną, bardziej dietetyczną wersją jest przygotowanie placków w piekarniku, zamiast na patelni z tłuszczem.

Przepis na 15 placków:

  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • ½ czerwonej papryki
  • Szczypiorek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • Przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do tego posiekaną w drobną kostkę paprykę i posiekany szczypiorek. Mieszamy i dodajemy mąkę i jako. Przyprawiamy do smaku i mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na wierzchu formujemy przygotowane placki. Całość pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.

Zobacz także: „Anielskie ruchańce” są smaczniejsze niż pączki! Wypróbuj prosty przepis na racuchy prosto z Aniołowa

Placki ziemniaczane z cukinią

Ziemniaki i cukinia to połączenie idealne. Dlatego też możesz zaszaleć i przygotować dla całej rodziny nową wersję tradycyjnego dania.

Składniki na placki dla 6 osób:

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag cukinii
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • Przyprawy: sól, pieprz i olej do smażenia

Ziemniaki obieramy i cebulę obieramy, a cukinię dokładnie myjemy. Ścieramy: ziemniaki na cienkich oczkach, cukinię na grubych. Do tego dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy resztę składników, przyprawiamy do smaku i jeszcze raz mieszamy. Smażymy placki na dobrze rozgrzanym oleju. Najlepiej smakują z dodatkiem śmietany. Tego typu placki również można zapiec w piekarniku, żeby osiągnąć zdrowszą i mniej kaloryczną opcję.

Zobacz także: Frytki z cukinii to pyszna alternatywa dla ziemniaków! Wypróbuj je z sosem lub jako dodatek do dań

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Najpopularniejsze placki ziemniaczane z sosem to oczywiście placki ziemniaczane po węgiersku z gulaszem. Przepis na nie znajdziecie poniżej. Wcześniej jednak chcieliśmy wam zaproponować placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Grzyby bowiem doskonale komponują się z takimi placuszkami.

Składniki na sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych:

  • ½ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy, a cebule obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Następnie wrzucamy pieczarki i dusimy razem, aż te zmaleją. Wtedy wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i wlewamy śmietanę. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie przygotujemy zasmażkę.

Na osobnej patelni, rozgrzewamy masło. Gdy już będzie gorące, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy do tego odrobinę sosu i cały czas energicznie mieszamy. Potem całość dodajemy do sosu i znów mieszamy. Przyprawiamy do smaku i gotujemy razem jeszcze przez około 5 minut.

Zobacz także: Pieczarki na różne sposoby – nadziewane, faszerowane i grillowane

Placki ziemniaczane po węgiersku z gulaszem

No i czas na klasykę. Placek ziemniaczany po węgiersku to danie, którym ochoczo się zajadamy! I można je w prosty sposób przygotować w domu!

Sos możecie wyłożyć na kilka małych placków lub usmażyć jeden, duży – z tego samego przepisu.

Składniki na gulasz po węgiersku dla całej rodziny:

  • 1 kg łopatki wołowej
  • Czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • Przyprawy: sól, pieprz i olej do smażenia       

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w kostkę i solimy. Podsmażamy je z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Cebulę obieramy i siekamy. Wrzucamy ją na rozgrzany tłuszcz (dużą ilość). Gdy się zeszkli, dodajemy podsmażone wcześniej mięso. Całość zalewamy odrobinę wodą i nakładamy na garnek pokrywkę. Dusimy około 3 godzin.

W tym czasie na spokojnie kroimy paprykę i podsmażamy ją z koncentratem i przyprawami. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy wszystko do siebie. Na osobnej patelni robimy zasmażkę. Na rozgrzany olej wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Do tego dolewamy trochę sosu i cały czas mieszamy. Całość wlewamy do pozostałego sosu i znów mieszamy.

Zobacz także: Okonomiyaki bez problemu przygotujesz w domu. Wypróbuj łatwe przepisy na „japońską pizzę”!

Placki ziemniaczane na słodko

Okazuje się, że placki ziemniaczane można zrobić też na słodko! Trzeba wtedy jednak przygotować je nieco inaczej.

Składniki na placki ziemniaczane na słodko:

  • 1 kg mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Do tego dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowane ciasto wykładamy na rozgrzany olej, formując placki. Podajemy prosto z patelni, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem kwaśnej śmietany zmiksowanej z cukrem.

Zobacz także: Podajemy dwa najlepsze przepisy na racuchy z jabłkami!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów