Placki z jabłkami - kto z nas ich nie kocha?! Podajemy dwa przepisy

Sylwia Bagińska 30.09.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Placki z jabłkami
Fotografia: Shutterstock

Masz ochotę na pyszny deser lub obiad na słodko? Koniecznie wypróbuj nasze przepisy na pyszne placki z jabłkami. Obiecujemy, że będziesz często do nich wracać!

Jabłka od wielu lat są wykorzystywane w kuchni polskiej. Robi się z nich pyszne dżemy na zimę, dodaje do wielu ciast, a także sałatek. Te owoce idealnie pasują także do placków. Co najważniejsze – jabłko nie daje nam tylko wiele możliwości do zastosowania w kuchni, ale ma wiele składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Koniecznie wypróbuj nasz pyszny przepis na placki jabłkami!

Zobacz także: Frytki z cukinii to pyszna alternatywa dla ziemniaków! Wypróbuj je z sosem lub jako dodatek do dań 

Placki z jabłkami – przepis

Przygotowanie placków z jabłkami nie zajmie ci dużo czasu. Przepis jest też bardzo prosty. Te pyszne danie wykona nawet osoba, która dopiero rozpoczyna swoją przygodę z gotowanie.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Mąką pszenna – jedna szklanka),
  • Mleko – pół szklanki,
  • Jedno jajko,
  • Jedno jabłko,
  • Olej do smażenia,
  • Proszek do pieczenia – jedna płaska łyżeczka.

Dodatkowo:

  • Inne owoce,
  • Miód.

Przygotowanie:

Do miski wlej mleko, a następnie dodaj jajko, sól oraz mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że twoje ciasto nie może mieć grudek.

Następnie umyj dokładnie jabłko i je obierz. Zetrzyj je na tarcę o grubych oczkach i dodaj do miski z ciastem.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Kolejny krok to nakładanie łyżką porcji ciasta. Smaż aż placki będą koloru złotego – z dwóch stron.

Tak przygotowane placki możesz jeść na ciepło lub zimno. Aby urozmaicić te danie, możesz dodać do nich inne owoce lub polać je miodem. Smacznego!

Placki z jabłkami na bazie jogurtu: przepis

Ten przepis składa się z większej ilości składników. Jego przygotowanie zajmie ci też nieco więcej czasu. Jednak smak placków zrekompensuje ci chwile spędzone w kuchni.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Jogurt naturalny 250 gram,
  • Roztopione masło – około 1,5 łyżki,
  • Dwa jajka,
  • Cukier wanilinowy pół łyżeczki,
  • Cukier puder około dwóch łyżek,
  • Proszek do pieczenia jedna łyżeczka.
  • Soda oczyszczona jedna łyżeczka
  • Mąka pszenna niecałe 1,5 szklanki,
  • Cynamon pół łyżeczki,
  • Jedno jabłko.

Przygotowanie:

Pierwszy krok to przygotowanie jabłka. Obierz je, a następnie usuń gniazdo z pestkami. Jabłko pokrój w cienkie plasterki i posyp je cynamonem.

Do miski dodaj jogurt, jajka, cukier puder, cukier wanilinowy i masło. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Do drugiej miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Sypkie produkty dokładnie ze sobą wymieszaj i dodaj je do miski  pozostałymi składnikami.

Powstałe ciasto dokładnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy patelnie. Gdy naczynie będzie gorące przelewamy łyżką porcję ciasta i wkładamy jeden lub dwa plasterki jabłka.

Placki smażymy do momentu aż urosną i lekko się zarumienią – zajmuje to zazwyczaj około dwóch minut.

Tak przygotowane placki możesz podawać z miodem lub syropem klonowym. Smacznego.

Zobacz także: Czy wiesz, jak przygotować zupę neapolitańską? Zdradzamy przepis na to pyszne danie

Myślisz, że znasz się na alkoholach? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!

Na drewnianym blacie stoją kieliszki z alkoholem.
Rozwiąż quiz

Dopasuj alkohol do państwa, z którego pochodzi. Tylko co piąta osoba zdobywa komplet punktów

Na drewnianym blacie stoją kieliszki z alkoholem.

1. Sangria to napój z czerwonego wina i wody z dodatkiem owoców. Z jakiego kraju pochodzi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów