Placek z wiśniami spędza sen z powiek łasuchom. Podpowiadamy, jak go zrobić!

Sylwia Bagińska 29.05.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Na drewnaniej desce do krojenia leży kawałek placka z wiśniami.
Fotografia: Shutterstock

Placek z wiśniami z pewnością stanie się jednym z twoich ulubionych deserów. Ta przekąska zadowoli nie jedno podniebienie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na placek z wiśniami!

Nasz przepis na placek z wiśniami urzeknie cię nie tylko pysznym smakiem, ale także efektownym wyglądem. Wykonanie ciast z wiśniami nie jest bardzo czasochłonne i trudne. Nie musisz być zaawansowanym kucharzem, żeby ugościć pysznym plackiem wiśniowym. Pamiętaj, że ciasta z owocami nie muszą być wykonywane tylko w sezonie letnim. W naszym przepisie możesz wykorzystać przetwory z wiśni lub mrożone owoce. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na placek z wiśniami. Uwierz, obok tych pysznych łakoci trudno jest przejść obojętnie!

Zobacz także: Nalewka z wiśni sprawdzi się jako zdrowy i smaczny napój na jesień!

Przepis na placek z wiśniami z dodatkiem bezy

 Składniki:

  • Wiśnie (około 400 gram),
  • Mąką pszenna (dwie szklanki),
  • Masło (około 30 dag),
  • Cukier wanilinowy (jedno opakowanie),
  • Proszę do pieczenia (2 łyżeczki),
  • 6 jajek,
  • Śmietan 18 % (3 łyżki),
  • Szklanka cukru,
  • Szczypta soli,
  • Mąka ziemniaczana (2 łyżeczki),
  • Bułka tarta (może być też papier do pieczenia).

Przygotowanie

Jeśli do tego przepisu chcesz wykorzystać mrożone wiśnie, odpowiednio wcześniej odstaw je do rozmrożenia. W przypadku, gdy zdecydujesz się dodać świeże owoce, koniecznie musisz je dokładnie umyć i usunąć pestki. Zanim zaczniesz robić ciasto, warto przygotować formę do pieczenia (zaleca się 21 na 35 centymetrów), wysmaruj ją masłem i posyp bułka tartą lub użyj papieru do pieczenia.

Do miski dodaj: cukier, masło (15 dag), mąkę pszenną, 3 żółtka jaj, śmietanę, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i zacznij miksować. Pamiętaj, żeby użyć do tego specjalnej końcówki przeznaczonej do ciast.  Z masy powinna powstać kula, należy ją zawinąć folią i włożyć do lodówki na około 30-40 minut.

Po ochłodzeniu ciasta, należy je podzielić na dwie części (jedna powinna być dwa razy większa od drugiej,). Większą częścią należy wyłożyć formę blachy do pieczenia. Na koniec podziurkuj ja widelcem. W tym czasie nastaw także piekarnik na 190 stopni Celsjusza.

Po zrobieniu ciasta, pora zająć się wiśniami. Owoce należy wymieszać z trzema łyżkami cukru oraz mąką ziemniaczaną i wysypać na ciasto w foremce. Na owoce należy zetrzeć pozostałe ciasto (najlepiej na tarce o grubych oczkach). Całość wrzuć do nagrzanego piekarnika na 40 minut.

W trakcie pieczenia możesz zająć się przygotowaniem bezy. Białka z 6 jajek ubijaj przez około 10 minut. Stopniowo dodawaj do nich cukier (całą szklankę). Powstała piana powinna być sztywna i gęsta.

Po wyjęciu placka z piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150 stopni i na gorące ciasto z owocami wyłóż pianę i wygładź powierzchnię. Całość ponownie staw do piekarnika na 20 minut.

Zanim zaczniesz jeść pyszny placek, poczekaj aż on wystygnie. Jeśli bardzo smakują ci desery z owocami, koniecznie sprawdź nasz przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami.

Zobacz także: Uważaj na tę część wiśni. Może być śmiertelnie niebezpieczna!

Po te produkty sięgaj jak najczęściej!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów