Placek po węgiersku, czyli placek ziemniaczany na ostro. Oto najprostszy przepis!

Placek po węgiersku, czyli placek ziemniaczany z gulaszem wołowym z papryką, polany śmietaną i z ogórkiem kiszonym na czarnym talerzu
Fotografia: Shutterstock

Placek po węgiersku to potrawa, która miała być symbolem przyjaźni polsko-węgierskiej. Choć Węgrzy jej nie poznali, Polacy ją pokochali! Sprawdź prosty przepis na placka po węgiersku. 

Kuchnia polska kryje w sobie wiele interesujących receptur na dania. Zwłaszcza, że mamy wśród naszych rodzimych przepisów wiele potraw, które nazwą nawiązują do innych krajów. Pierogi ruskie, ryba po grecku, czy barszcz ukraiński – to te najpopularniejsze. Uwielbiamy przyrządzać na obiad również placki ziemniaczane. Zwłaszcza z dodatkiem wszelkiego rodzaju sosów. Najpopularniejszym daniem tego typu jest… placek po węgiersku, który z Węgrami łączy jedna wspólna rzecz, a właściwie człowiek. Poznajcie historię placka po węgiersku i prosty przepis na ten placek i gulasz do niego.

Zobacz także: 4 banalne przepisy na placki z cukinii! Również w wersji fit

Placek po węgiersku – historia potrawy

W sieci możemy znaleźć niezwykle interesującą historię placka po węgiersku. Okazuje się, że nazwa ta pochodzi od pomysłodawcy tego dania. Pod koniec lat 60. szef kuchni jednej z krakowskich restauracji postanowił stworzyć potrawę. Miała się ona stać symbolem przyjaźni polsko-węgierskiej, którą doskonale znamy również z przysłowia „Polak-Węgier dwa bratanki…”.

Tym samym kucharz, który sam był węgierskiego pochodzenia, skomponował przepis na pyszny, pikantny gulasz i polał nim tradycyjne, polskie placki ziemniaczane. Z czasem danie ewaluowało i w restauracjach zaczęto podawać jeden, duży placek ziemniaczany, polany właśnie tym kultowym sosem z wołowiny, z dodatkiem papryki.

Posłuchaj podcastu

Placek po węgiersku – przepis

W Polsce spotkać możemy różne placki z sosami. Placek po zbójnicku pochodzi z Podhala. Placek po cygańsku swoje korzenie ma u Romów, którzy zamieszkiwali tereny Polski. Każdy z nich to duży placek ziemniaczany, polany specyficznym, ciemnym sosem z mięsem. Taki gulasz, jakim polewamy jednak placek po węgiersku, jest wyjątkowy.

Zobacz także: Sos myśliwski – kilka przepisów na ten popularny sos!

Gulasz do placka po węgiersku robimy z mięsa wołowego i papryki. Poniżej znajdziecie oryginalny przepis na placek po węgiersku.

Składniki na placek ziemniaczany:

  • 500 g ziemniaków
  • Jajko
  • Czubata łyżka mąki
  • Pół cebuli
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Do tego dodajemy posiekaną cebulę, mąkę i jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z dwóch stron do momentu, aż się zarumieni.

Zobacz także: Kluski śląskie to świetna alternatywa dla ziemniaków! Jak je wykonać? Prosty przepis

Składniki na gulasz po węgiersku dla całej rodziny:

  • 1 kg łopatki wołowej
  • 1 litr bulionu
  • 2 duże cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 4 łyżki mąki
  • Olej
  • Słoiczek przecieru pomidorowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy i podsmażamy na gorącym oleju do zeszklenia. Do tego wrzucamy pokrojone w kostkę mięso. Smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Do tego dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawiamy mocno solą, pieprzem i paprykami. Całość zalewamy bulionem i dusimy około 2 godzin. Po upływie tego czasu do sosu dodajemy przecier pomidorowy i przygotowujemy zasmażkę.

Na patelni rozgrzewamy dobrze olej. Gdy już będzie gotowy, dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy, żeby uzyskać jednolitą konsystencję, bez grudek. Do tego wlewamy odrobinę bulionu z sosu i dalej mieszamy. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do mięsa z sosem, mieszamy i gotujemy wszystko razem jeszcze około 15 minut.

Tak przygotowanym gulaszem polewamy nasz placek ziemniaczany. Może być jeden duży lub kilka małych, wedle uznania. Całość można jeszcze opcjonalnie polać odrobinę śmietaną i posypać natką pietruszki.

Zobacz także: „Anielskie ruchańce” są smaczniejsze niż pączki! Wypróbuj prosty przepis na racuchy prosto z Aniołowa

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów