Piwo podczas grilla? To połączenie, którego lepiej unikać

Hanna Skowron 01.06.2018
Grill
Fotografia: shutterstock.com

Specjaliści ostrzegają przed popularnym łączeniem pieczonej kiełbaski z zimnym piwem. 

Słoneczne popołudnia sprzyjają spotkaniom przy grillu. A upieczonego na grillu szaszłyka czy tradycyjną kiełbasę przyjemnie jest popić zimnym piwem. Takie kaloryczne świętowanie nie tylko prowadzi do szybszego odkładania się niechcianego „tłuszczyku”. Może być też wyjątkowo niezdrowe dla naszego organizmu.

Zobacz także: Jak grillować, żeby nie przytyć?  

O niekorzystnych połączeniach żywieniowych podczas spotkań pod chmurką opowiedziała portalowi ugotuj.to mgr inż. Barbara Wojda z Instytutu Żywności i Żywienia.

Zwykle grillujemy tłuste mięsa i kiełbasy, które same w sobie są wysokokaloryczne. Tymczasem sporo kalorii ma również piwo - 1 gram alkoholu to około 7 kcal. Pijąc alkohol, dodatkowo obciążamy wątrobę, zwłaszcza, że dania z grilla są bardzo ciężkostrawne. (…) Z żywieniowego punktu widzenia do dań z grilla lepiej wybierać wodę albo inne niesłodzone napoje.

Wojda sugeruje też, by zamiast po kiełbasę sięgnąć po mięso, np. karkówkę. Ta pierwsza jest wytwarzana z mięsa peklowanego, a w skład soli peklowej wchodzą związki azotu, które na gorącym ruszcie zmieniają się w rakotwórcze związki - nitrozaminy.

Jeśli jednak nie możesz się oprzeć grillowanej kiełbasce, zrezygnuj z przygotowywania jej „na skwarkę”. To częsty błąd, który prowadzi do tego, że delektujemy się nie tylko kiełbaską, ale i wszystkimi szkodliwymi związkami, które z grilla „lądują” na naszym posiłku.

Zobacz także: Smaczne przepisy na szaszłyki z kurczakiem, warzywami lub owocami 

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów