Pikle z ogórków to doskonały dodatek do mięs i sałatek. Prosty przepis na pikle z curry i chili

Katarzyna Leszczyńska 28.05.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Pikle na desce do krojenia
Fotografia: Shutterstock.com

Pikle to nie są zwyczajne ogórki w occie. Są doskonałym dodatkiem do mięs i sałatek. Zwłaszcza z dodatkiem curry lub chili. Wypróbuj sam!

Pikle niektórym kojarzą się z ogórkami konserwowymi. Jest to słuszne skojarzenie, ponieważ przygotowuje się je podobnie, z użyciem identycznej zalewy. W rzeczywistości jednak nie są tym samym co ogórki konserwowe. To mieszanka ogórków gruntowych z marchwią i cebulą. Można dodać do nich też dynię i co ciekawe – różne przyprawy, które nadadzą im wyjątkowego smaku.

Zobacz także: Przepis na ogórki małosolne jest banalny! My je kochamy!

Sezon ogórkowy w pełni (trwa na przełomie maja i lipca), w związku z czym warto przygotować przetwory na zimę. Najpopularniejsze w naszym kraju są oczywiście ogórki kiszone, jednak pozostałe w niczym im nie ustępują. Kochamy tego typu dodatek do dań. Ogórki w każdej postaci mogą stanowić surówkę do obiadu, ale również smakowity dodatek do kanapek i przekąsek.

Pikle – dlaczego warto je jeść?

Ogórki oczywiście są bardzo zdrowe i mało kaloryczne. W aż 97 procentach składają się z wody, w związku z czym doskonale nawadniają organizm i działają nawilżająco na skórę. Dlatego też warto spożywać je w postaci nowalijek. Zwłaszcza dbając o letnią sylwetkę. Jeżeli współczynnik BMI jest trochę za wysoki, warto pomyśleć o diecie i skusić się na tę z ogórkami. Najpopularniejszą dietą odchudzającą opartą na warzywach jest dieta dr Dąbrowskiej.

Zobacz także: Ogórki kiszone są dobre nie tylko na kaca. Mają wiele zdrowotnych właściwości

Gdy jednak brakuje nowalijek, warto sięgać po ogórki z przetworów, które należy przygotować w sezonie ogórkowym. Okazuje się, że dzięki zalewie mogą mieć jeszcze więcej zbawiennych dla ludzkiego organizmu właściwości, których dostarczanie sobie jest istotne przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym.

  • Zawierają dużo antyoksydantów, dzięki którym w naszym organizmie nie będą kumulowały się szkodliwe toksyny, ani wszelkiego rodzaju bakterie.
  • Są niskokaloryczne – jeden cały piklowany ogórek to zaledwie 15 kcal.
  • Hamują apetyt, dzięki czemu nie będziecie mieli ochoty na podjadanie między posiłkami.
  • Przyspieszają wchłanianie się wapnia w organizmie.
  • Są naturalnym probiotykiem.
  • Wzmacniają układ odpornościowy organizmu.
  • Przyspieszają trawienie.
  • Przyspieszają regenerację mięśni, więc sprawdzą się zamiast izotoników i odżywki białkowej.
  • Są bogate w błonnik – składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
  • Są bogate w witaminę K, która jest składnikiem mocnych kości i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia.
  • Poprawiają pracę mózgu.
  • Uelastyczniają skórę i odpowiadają z jej młody wygląd.

Wszystkie te właściwości wystarczą, żeby przekonać was do przygotowania pikli na zimę?

Pikle – zalewa

Podstawą w przygotowywaniu pikli jest odpowiedni dobór składników, a zwłaszcza ogórków. Należy sięgnąć po te większe ogórki gruntowe, lekko przerośnięte, które pokroimy na plasterki i nie będą się rozpadać. Następnie należy zastanowić się nad tym, z czego przygotować zalewę, która jest podstawą podczas przygotowywania ogórków na zimę.

Zobacz także: Ogórki małosolne są zdrowe i pyszne. Sprawdź przepis i właściwości!

Podstawą podczas przygotowywania zalewy na pikle jest ocet. Sięgamy po ten 10%. 1 kg ogórków dajemy szklankę octu, 1 litr wody, 1,5 łyżki soli i szklankę cukru. Wszystko razem gotujemy. Pamiętajcie, że musicie gotować zalewę na świeżo, ponieważ ogórki zalewa się na gorąco w celu zapasteryzowania, żeby przetrwały całą zimę.

Pikle z ogórków przepis

Przepis na ogórki konserwowe jest banalny! Podobnie jest z piklami. Gdy już mamy przygotowaną zalewę należy zalać nią składniki. Jakie?

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki białej gorczycy
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka ziaren czarnego pieprzu
  • Liść laurowy

Ogórki dokładnie myjemy. Następnie przekrajamy wzdłuż na pół i wydłubujemy pestki. Kroimy w grubsze plastry. Wkładamy do słoików ustawiając je pionowo. Można też pokroić ogórki w plasterki od razu, trzeba jednak uważać na pestki. Cebulę i marchewkę kroimy i wrzucamy do ogórków. Do tego dodajemy przyprawy i całość zalewamy gorącą zalewą. Następnie pasteryzujemy ogórki. Do składników można dodać też odrobinę dyni, która nada naszym piklom specyficznego smaku.

Zobacz także: Kiszenie ogórków jest banalne! Prosty przepis na ogórki kiszone

Jak zapasteryzować słoiki?

Pasteryzuje się przetwory po to, żeby mogły one przetrwać dłuższy czas czekając na to, aż nabierzemy na nie ochoty, np. zimy. W związku z tym wkładamy zakręcone słoiki z przetworami do garnka i zalewamy wodą. Gdy ta się zagotuje gotujemy jeszcze około 15 minut. Następnie wyciągamy słoiki i odstawiamy na blacie do góry dnem.

Pikle z curry i chili

Bardzo popularną formą robienia ogórków jest dodanie do nich wyrazistych w smaku przypraw. Jeżeli macie ochotę na nieco bardziej słodkawy smak, dodajcie do zalewy 2 łyżki curry. Jeżeli natomiast lubicie pikantne dodatki, warto włożyć jako dodatkowy składnik pokrojoną papryczkę chilli lub wsypać do zalewy odrobinę pieprzy cayenne.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty utrudniają odchudzanie:

Autor: Katarzyna Leszczyńska

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów