Pierogi z serem na słodko to świetny pomysł na deser. Jak je zrobić? Podpowiadamy

Sylwia Kropiewnicka 09.11.2018
pierogi na słodko podane na talerzu
Fotografia: Shutterstock

Pierogi z serem to świetny pomysł  na deser czy nawet obiad, kiedy masz ochotę na trochę słodkości. Można je szybko przygotować i najeść się do syta. Jak je przygotować? Podpowiadamy.

Pierogi z serem, to oprócz pierogów ruskich i leniwych, jedne z najpopularniejszych. Świetnie sprawdzają się jako danie dla dzieci czy deser po obiedzie dla całej rodziny. Najczęściej podaje się je ze śmietaną czy cynamonem. Można je oczywiście podawać według własnej inwencji, ze swoimi ulubionymi dodatkami. Pierogi są bardzo proste w przygotowanie i trafiają w kulinarne gusta nawet największych smakoszy.

Zobacz także: Śledzie w musztardzie na różne sposoby. Świetnie sprawdzą się podczas świąt

Przepis na pierogi z serem

Pierogi z serem to świetny pomysł na deser dla całej rodziny. Pamiętaj, że pierogi z serem możesz przygotować także w wersji obiadowej i podać je na przykład z podsmażoną cebulką. Pierogi ruskie, bo o nich mowa, również zasmakują twoim bliskim.

Składniki:

  • 1/2 kg. mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szkl. ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 kg. białego sera
  • cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • cukier, sól do smaku
  • pół kostki masła

Jak zrobić pierogi?

1. Do mąki dodać wszystkie składniki, wyrobić ciasto do uzyskania lśniącej masy.

2. Masę wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować ją cienko. Następnie wykrawać szklanką krążki.

3. Ser rozetrzeć w makutrze, jajko sparzyć, do sera dodać żółtko, cukier waniliowy, sól i cukier do smaku. Na krążki nakładać farsz, dobrze zlepić brzegi.

4. Gotowe pierogi z serem wrzucać do wrzącej wody, delikatnie zamieszać i gotować na wolnym ogniu. 

5. Kiedy pierogi wypłyną, gotować je jeszcze 2 minuty. Po ugotowaniu pierogi przełożyć na chwilę do zimnej wody, odcedzić.

Przepis na pierogi z serem z budyniem

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • woda
  • sól
  • 700 g sera białego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 3-4 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła

Jak zrobić pierogi z serem i budyniem?

1. Na stolnicy zagnieść ciasto z mąki, jajka, szczypty soli i wody.

2. Ser wymieszać w miseczce z cukrem i budyniem.

3. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. Następnie nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać.

4. Do gotującej się wody wrzucać pierogi, a kiedy wypłyną gotować je jeszcze parę minut. Następnie odcedzić.

Pierogi z serem i kaszą manną

Świetną alternatywą dla klasycznych pierogów z serem, kiedy na przykład już ci się przejadły, będą pierogi z serem z dodatkiem kaszy mannej. Są bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Ciasto na pierogi możesz zrobić tak, jak w jednym z powyższych przepisów lub na swój własny sprawdzony sposób. Przygotowanie farszu zajmuje dosłownie chwilę.

Składniki:

  • 0,5 kg sera półtłustego
  • 0,5 szklanki kaszy mannej ( surowej)
  • 2 żółtka
  • 2 lub 3 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Ser rozdrobnić w misce, dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę.

Zobacz także: Oponki to jeden z najlepszych smakołyków. Jak je zrobić?

Pamiętaj, że pierogi to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad. Jeśli nie wiesz, co przygotować dla swojej rodziny, świetnie sprawdzą się pierogi z kapustą i grzybami czy pierogi z mięsem.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów