Pierogi z mięsem to świetny pomysł na domowy obiad. Jak je zrobić?

Sylwia Kropiewnicka 08.11.2018
pierogi z miesen podane na talerzu
Fotografia: Shutterstock

Pierogi z mięsem świetnie sprawdzą się, kiedy masz ochotę na obiad z mięsem, a znudziły ci się już kotlety schabowe. To bardzo pożywne i smaczne danie. Jak je przygotować? Sprawdź.

Pierogi z mięsem to bardzo popularne danie. Jak podaje wiele przepisów, mięsny farsz na pierogi można przygotować chociażby z wołowiny z rosołu. Jeśli jedyne co zostało z niedzielnego rosołu to mięso, wcale nie musisz go wyrzucać. Będzie idealną bazą do pysznych pierogów na następny dzień. Pierogi z mięsem to bardzo pożywne danie. Możesz ja podawać z podsmażoną cebulką.

Zobacz także: Śledzie z rodzynkami na 3 sposoby. Poznaj smaczne przepisy idealne na święta

Przepis na pierogi z mięsem

Wbrew temu, co może się wydawać, pierogi wcale nie są takie trudne w przygotowaniu. Oprócz pierogów z mięsem, bardzo popularne są pierogi ruskie czy te z kapustą i grzybami, które bardzo trafnie mogą się kojarzyć z Wigilią. Stół wigilijny bez pierogów z kapustą i grzybami nie był by takie sam.

Farsz na pierogi z mięsem

Składniki:

  •     500 g ugotowanego mięsa z rosołu
  •     ugotowane warzywa z zupy (1 marchewka, 1/2 pietruszki)
  •     300 g pieczarek
  •     1 duża cebula
  •     1 łyżka masła
  •     1 jajko

Jak zrobić farsz na pierogi?

1. Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze części.

2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki i cebulę wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię z dodatkiem masła. Na większym ogniu odparować i zrumienić co chwilę mieszając.

3. Mięso drobiowe, wołowe, pieczarki, cebulę oraz warzywa z wywaru zmielić w maszynce do mięsa. Następnie dokładnie wyrobić, doprawić solą i pieprzem.

4. Do nadzienia dodać jajko i wymieszać.

Ciasto na pierogi

Sposobów na przygotowanie ciasta na pierogi jest bardzo wiele. Możesz wybrać odpowiedni dla siebie w zależności od preferencji. Ciasto na pierogi bez jajek czy z olejem to tylko dwie z możliwych opcji. Świetnie się także sprawdzi przepis tradycyjny.

Składniki:

  •     300 g mąki pszennej
  •     szczypta soli
  •     125 ml wrzącej wody
  •     1 jajko
  •     20 g masła

Jak zrobić ciasto na pierogi?

1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól.

2. Do zagotowanej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki,  mieszając wszystko łyżką. Dodać jajko i połączyć wszystkie składniki. Zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7 - 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut.

3. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką. Małą szklanką wycinać kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek nakładać po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi, układać na stolnicy.

4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i  włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i gotować pierogi przez około 2 minuty, licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Ugotowane pierogi wyłowić łyżką cedzakową na talerz.

Zobacz także: Pączki to jeden z najlepszych smakołyków. Ma nawet swoje święto. Jak samemu zrobić pączki?

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów