Pierogi to jedno z 12 wigilijnych dań. Jak je zrobić? Podpowiadamy.

Hanna Skowron 31.10.2018
Pierogi
Fotografia: ---

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Pierogi są jednym z tych dań, których nie może zabraknąć na wigilijnych stole. Możesz kupić gotowe w sklepie, ale lepsze są te zrobione w domu. Ciasto na pierogi jest bardzo proste do zrobienia. Jak je przygotować?

Polskie pierogi

Pierogi to jedno z tradycyjnych, polskich dań. Nasz kraj słynie z pierogów nawet na granicą. Nazwa ta nie ma swojego odpowiednika w języku angielskim, więc nawet w popularnych, amerykańskich filmach i serialach, dało się usłyszeć słowo „pierogi”. Pierogi przyrządzisz na różne sposoby. Te najbardziej popularne to pierogi z kapusta i grzybami. To zarazem jedno z wigilijnych dań.

Skąd pochodzą pierogi?

Jak się okazuję, pierogi nie są wynalazkiem Polaków, mimo że tradycja ich przygotowywania sięga setek lat. Pierogi są wynalazkiem chińskim, a do Europy dotarły w XIII wieku dwiema drogami. Do Włoch sprowadził je Marco Polo, z kolei do Polski dotarły z Kijowa za sprawą biskupa Jacka Odrowąża, który skosztował ich w Kijowie. Stąd wzięło się powiedzenie: „Święty Jacku z pierogami!”.

Pierogi z kapustą i grzybami

Jest to niewątpliwie symbol naszego kraju. Prawdziwe boom na pierogi z kapustą i grzybami rozpoczyna się właśnie przed Wigilią. W wielu polskich domach pierogi przygotowuje się dużo wcześniej i to w hurtowych ilościach, aby mieć pewność, że ich nie zabraknie. To prawdziwy przysmak i zarazem przekąska przed głównym daniem obiadowym.

Ciasto na pierogi – jak je zrobić?

Wbrew temu, jak może ci się wydawać, ciasto na pierogi wcale nie jest trudne do zrobienia. Na pewno będziesz do tego potrzebowała 4 szklanki mąki, 2 łyżeczki soli, 1 łyżkę oleju oraz ok. 2 szklanek ciepłej wody. Aby zrobić ciasto na pierogi, należy przesiać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodając ciepłą wodę, wyrabiać ciasto i zagarniać mąkę do wgłębienia. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne, przez ok. 15 min. Przykryć ściereczką. Później należy ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklaneczką musisz wycinać kółeczka i na środek nakładać wcześniej przygotowany farsz (zrobiony wedle smaku i uznania). Pierogi obiadowe (szczególnie te z kapustą i grzybami) najlepiej smakują podane ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.

Pierogi z kapustą i grzybami - farsz

Kiedy wiesz już, jak przygotować ciasto na pierogi i nie jest to wcale takie trudne, możesz również sama przygotować farsz. Świetnie się tu sprawdzi poniższy przepis.

Składniki:

  •     1 słoik litrowy suszonych grzybów
  •     1 kg kiszonej kapusty
  •     1 marchewka
  •     1 pietruszka
  •     sól i pieprz
  •     3 łyżki oleju
  •     3 cebule

Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na całą noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli (ok. 45 - 60 minut), dokładnie odcisnąć. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar (wykorzystać do np. do zupy grzybowej). Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z  kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy. Jeśli nie mamy maszynki, grzyby i warzywa można też drobno posiekać na desce. Na patelni na oleju zeszklić cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów