Pierogi ruskie to prawdziwy przysmak. Jak je przygotować?

Sylwia Kropiewnicka 07.11.2018
pierogi ruskie
Fotografia: Shutterstock

Pierogi ruskie możesz kupić gotowe praktycznie w każdym sklepie. Wiadomo jednak, że najlepsze są te zrobione w domu. Masz wtedy pewność, że nie zawierają żadnych konserwantów. Koniecznie wypróbuj jeden z trzech proponowanych przez nas przepisów na pierogi ruskie.

Nazwa „pierogi ruskie” wbrew powszechnej opinii nie wywodzi się z Rosji, a od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Co ciekawe, w Rosji pierogi ruskie nie są zbyt dobrze znane. Są one za to bardzo popularne na Słowacji. Potrawę podaje się zazwyczaj ze skwarkami, śmietaną lub smażoną cebulą. We Lwowie z kolei powszechne było posypywanie pierogów ruskich kminkiem. Co kraj to obyczaj, więc fani tego przysmaku w różnym kraju mogą spróbować jego różnych wariantów.

Przepis na pierogi ruskie

Przepisów na pierogi ruskie jest całe mnóstwo. Jak wybrać najlepszy dla siebie? Najlepiej metodą prób i błędów. Trzeba samemu przetestować przepis, aby przekonać się, czy przypadnie ci do gustu. Są różne sposoby przygotowania zarówno farszu, jak i  ciasta na pierogi. Każdy zawiera trochę inne składniki w różnych proporcjach.

Farsz na pierogi ruskie

Składniki:

  • 700g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
  • 300g sera białego
  • 2 duże białe cebule
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia

Jak zrobić farsz na pierogi ruskie?

1. Cebule obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na oleju.

2. Ziemniaki wymieszać z cebulą, serem, doprawić od smaku.

Ciasto na pierogi ruskie:

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 200ml gorącej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju

Jak zrobić ciasto na pierogi ruskie?

1. Mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą, wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrabiać ok. 10 minut, na koniec dodać olej. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić.

2. Ciasto cienko rozwałkować. Wycinać kółka, na każde kłaść nadzienie i dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi układać na oprószonej mąką stolnicy.

3. Pierogi wrzucać do zagotowanej i posolonej wody niedużymi partiami. Gotować je od momentu wypłynięcia ok 2 minut.

4. Boczek pokroić w słupki, usmażyć na odrobinie oleju. Następnie zrumienić posiekaną cebulę.

5. Pierogi można podawać posypane smażoną cebulką, boczkiem i szczypiorkiem.

Pierogi z serem bez jajka

Farsz na pierogi możesz zrobić tak, jak w przepisie poprzednim. Jajka używane są jednak do przygotowania ciasta. Co kiedy chcesz zrobić ciasto na pierogi bez jajek? Bardzo dobrze sprawdzi się poniższa receptura.

Składniki:

  •     300 g mąki pszennej
  •     szczypta soli
  •     200 ml gorącej wody
  •     25 g masła

Jak zrobić ciasto na pierogi ruskie?

1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól.

2. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką.

3. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto przez 5-10 minut. Następnie wyrobione ciasto odstawić na 30 minut.

4. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wygniatać przez ok. 2 minuty. Następnie podzielić na 4 części i rozwałkowywać każdą z nich na cienki placek.

5. Małą szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu. Następnie składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów.

6. Włożyć pierwszą partię pierogów do zagotowanej, osolonej wody.Kiedy pierogi wypłyną , gotować je jeszcze przez 2 minuty.

Przepis na pierogi ruskie naszych babci:

Pierogi ruskie w polskich domach robione są od pokoleń. Wielu osobom przypominają smak dzieciństwa i momenty, kiedy ich babcie, a później mamy przygotowywały ten przysmak. W jaki sposób nasze babcie przygotowywały pierogi ruskie?

Składniki:

  •     Szczypta cukru
  •     Pieprz i sól do smaku
  •     2 szt cebuli
  •     1 kg twarogu
  •     1 kg ziemniaków

1. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie stłuc je na gładką masę.

2. Do ziemniaków dodać twaróg i dokładnie wszystko wymieszać.

3. Obrać cebulę i pokroić ją na drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać cebulę oraz płaską łyżeczkę cukru. 

4. Przygotowaną cebulkę dodać do ziemniaków i twarogu. Dodać także sól i pieprz. Następnie wszystko razem wymieszać.

5. Rozwałkować cienko ciasto. Następnie kieliszkiem wykrajać placuszki, nakładać nadzienie i dokładnie zlepić krańce ciasta.

5. Do wrzącej, osolonej wody wrzucić pierogi. Kiedy tylko pierogi wypłyną na wierzch, będzie to oznaczało, że już są gotowe.

6. Pierogi można podawać np. z podsmażaną cebulką.

Zobacz także: 4 proste przepisy na śledzie z żurawiną. Wypróbuje je tej jesieni!

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Jesienią wielu z nas ma obniżoną odporność. Nie możemy zapominać o owocach i warzywach. Które produkty dodatkowo ochronią nas przed rakiem?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów