Pierogi leniwe to prawdziwy przysmak. Jak je przygotować? Oto 3 sposoby

Sylwia Kropiewnicka 08.11.2018 AKTUALIZACJA: 09.01.2020
pierogi leniwe podane na talerzu
Fotografia: Shutterstock

Pierogi leniwe to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Są szybkie i proste w przygotowaniu. Jak je zrobić?

Pierogi leniwe bardzo często mylone są z kopytkami. Mimo, że wyglądają tak samo, różnią się składnikami, z których się je przygotowuje. Podstawowa różnica polega na tym, że do przygotowania pierogów leniwych wykorzystuje się ser, do kopytek - nie. Można powiedzieć, że pierogi leniwe podawane są na słodko, ponieważ zazwyczaj serwuje się je np. z bitą śmietaną. To prawdziwy przysmak i tradycyjne polskie danie. Jak ja przygotować? A może zamiast pierogów leniwych wolisz jednak kopytka, które podaje się z cebulką? Podpowiadamy, jak zrobić oba dania.

Zobacz także: 4 proste przepisy na śledzie z żurawiną. Wypróbuje je tej jesieni!

Przepis na pierogi leniwe

Pierogi to tradycyjne danie przygotowywane w Polsce od pokoleń. Nasze babcie robiły nie tylko pierogi ruskie czy pierogi z kapustą i grzybami, ale równie często na polskich stołach pojawiały się pierogi leniwe.

Składniki:

  •     300 g tłustego twarogu
  •     1 jajko
  •     sól
  •     1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •     około 1/3 szklanki mąki pszennej

Jak zrobić pierogi leniwe?

1. Twaróg włożyć do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek. Ser można też zmielić (bez jajka) w maszynce do mięsa. Gładkiego sera śmietankowego nie trzeba mielić, wystarczy wymieszać z jajkiem.

2. Stolnicę podsypać mąką pszenną (około 1 - 2 łyżki), wyłożyć ser z jajkiem, na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej (rzadsze sery mogą potrzebować troszkę więcej mąki).

3. Zagnieść szybko składniki łącząc je w kulę. Podzielić na 2 części i z każdej uformować wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie rozpłaszczyć go szerokim nożem i pokroić ukośnie na kawałki.

4. Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać np. z bułką tartą smażoną z masłem.

Kopytka

Jeśli nie jesteś fanem sera, kopytka będą świetną alternatywą dla pierogów leniwych. Wyglądają dokładnie tak, jak leniwe, różnią się jednak produktami, z których się je przygotowuje. Podczas, gdy pierogi leniwe robione są z wykorzystaniem sera, głównym składnikiem kopytek są ziemniaki. Podaje się je z podsmażoną cebulką lub boczkiem.

Składniki:

  •     500 g ziemniaków (400 g po ugotowaniu)
  •     100 g mąki
  •     1 jajko
  •     sól

Jak zrobić kopytka?

1. Ziemniaki umyć, obrać, większe przekroić, zalać wodą, posolić i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut lub do miękkości (wbity nóż ma gładko w nie wchodzić). Odcedzić i od razu rozgnieść praską na idealnie gładkie puree. Całkowicie ostudzić.

2. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki, zrobić w środku wgłębienie i wbić w nie jajko. Całość posolić i zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Można użyć miksera planetarnego. Im mniej dodamy mąki, tym kopytka będą delikatniejsze.

3. Zagotować duży garnek z osoloną wodą. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek o grubości kciuka. Nożem odkrajać kawałki tzw. "kopytka" o szerokości ok. 1,5 - 2 cm.

4. Wrzucać na gotującą się wodę i gotować przez ok. 4 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię lub do miękkości. W trakcie gotowania delikatnie przemieszać wodę drewnianą łyżką sprawdzając czy kopytka nie przykleiły się do dna. Wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na talerze.

Wegańskie pierogi leniwe:

Jeśli preferujesz potrawy wegańskie, przepisy na pierogi leniwe poszły z duchem czasu i powstały także w tej wersji. Koniecznie musisz je przetestować.

Składniki:

  •     1 duży banan (ok. 150g po obraniu)
  •     50g mąki z ciecierzycy
  •     50g mąki owsianej (bezglutenowej)
  •     10g mielonego siemienia lnianego
  •     10g oliwy z oliwek
  •     1 łyżka soku z cytryny
  •     szczypta soli

Jak zrobić pierogi?

1. Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zblenduj, aż uzyskasz jednolitą, gęstą i bardzo klejącą masę.

2. Tak zblendowane ciasto odstaw na 10 minut. Ciasto na tym etapie będzie bardzo klejące i dość rzadkie. Nie dodawaj jednak mąki, ponieważ to sprawi, że kluski będą twarde i nie tak dobre.

3. W tym czasie zagotuj wodę i ją dobrze posól. Po 10 minutach leżakowania ciasta, przełóż je na deskę do krojenia. Następnie formuj małe kluseczki i wrzucaj je bezpośrednio do wody. Działaj sprawnie i szybko, aż wykorzystasz całe ciasto.

4. Następnie przemieszaj kluseczki łyżką, aby się nie posklejały i gotuj je przez około 3 minuty. Po wypłynięciu klusek na wierzch gotuj je jeszcze przez kolejne 2 minuty.

5. Kluski powinny być już gotowe.

6. Gotowe kluski zlej z wody i przepłucz jednym chlustem zimną wodą, tylko tak by się nie posklejały. Możesz ja podawać z cynamonem i syropem klonowym.

Zobacz także: Pączki to jeden z najlepszych smakołyków. Ma nawet swoje święto. Jak samemu zrobić pączki?

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Produkty spożywcze zawierają składniki, które mogą być dodatkową ochroną przed rakiem.

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów