Piernik staropolski przygotowuje się na długo przed świętami. Podajemy łatwe przepisy. Sprawdź, jak go upiec!

Roksana Orlicka 04.11.2019 AKTUALIZACJA: 05.11.2019
Piernik staropolski
Fotografia: Shutterstock

Trudno wyobrazić sobie grudniowe święta bez aromatycznego staropolskiego piernika dojrzewającego. Przygotowuje się go nawet na miesiąc przed świętami Bożego Narodzenia. Sprawdź, jakie to proste!

Piernik staropolski nie jest trudny w przygotowaniu, chociaż jest czasochłonny i długo dojrzewa. Ciasto wyrabiamy już kilka tygodni wcześniej przed świętami, następnie piernik staropolski dojrzewa w lodówce. Warto na niego czekać, bo zachwyca smakiem, aromatem i lubi go niemal każdy. Sprawdź, jak przygotować piernik staropolski.

Łatwy przepis na piernik dojrzewający staropolski 

Ten piernik staropolski dojrzewający przekładamy grubą warstwą słodkich powideł. Dzięki temu piernik nie jest suchy, jednocześnie zachowuje wyjątkowy korzenny smak.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1,5 szklanki miodu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 2 opakowania przyprawy korzennej - uwaga! zawiera ona często mąkę, warto zwrócić na to uwagę
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki siekanych migdałów
  • ½ mleka
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 3 suszone śliwki - drobno pokrojone 

Przygotowanie:

  • Masło, miód i cukier umieść w garnuszku. Podgrzewaj na małym ogniu aż całość się rozpuści.
  • Powstałą masę odstaw do wystygnięcia. W tym czasie do dużej miski przesiej mąkę i przyprawę korzenną, następnie wbij jajka.
  • Dodaj przestudzoną masę miodową.
  • Sodę oczyszczoną rozpuść w mleku, następnie dodaj do mąki.
  • Ciasto wyrabiamy dokładnie ręką. Do masy dodajemy bakalie i mieszamy.
  • Ciasto zwiń w folię i wstaw do lodówki na 3 tygodnie, podczas których ciasto będzie dojrzewać. 
  • Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i podziel na trzy części.
  • Każdą z nich rozwałkuj i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Piecz piernik około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W ostatnich minutach pieczenia obserwuj go dokładnie, żeby się nie przypalił.
  • Wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  • Gdy ciasto ostygnie, przełóż je ciepłymi powidłami (można je wcześniej lekko podgrzać w garnuszku). Piernik mocno dociśnij i odstaw na kilka godzin.
  • Gotowy piernik warto polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi migdałami lub orzechami włoskimi.

Zobacz także: Pierniczki świąteczne to bardzo smaczny deser na święta. Wypróbuj 4 łatwe przepisy!

Przepis na piernik dojrzewający staropolski dla cierpliwych

Niektóre pierniki staropolskie są bardzo wymagające w przygotowaniu. Na ten przepis należy poświęcić ponad trzy tygodnie, ale warto! Piernik jest aromatyczny, słodki i do tego ma wspaniałą konsystencję. 

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki miodu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 250 gramów masła
  • 3 jajka
  • 2 opakowania przyprawy do piernika - najlepiej bez dodatku mąki
  • ½ szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka migdałów (posiekanych)
  • 1 szklanka orzechów włoskich (posiekanych)
  • 1 duży słoiczek powideł śliwkowych

Przygotowanie:

  • W rondelku umieść miód, masło i cukier. Gotuj na małym ogniu do momentu aż masa się rozpuści. Następnie odstaw do wystygnięcia.
  • Sodę oczyszczoną rozpuść w zimnym mleku. 
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę z przyprawami korzennymi, dodaj jajka sól i rozpuszczoną sodę. Wymieszaj, następnie dodaj masę miodową.
  • Ciasto zagnieć ręką, na sam koniec dodaj posiekane bakalie. 
  • Ciasto umieścić w misce, tą przykryć szczelnie folią spożywczą. Odstawić do lodówki na 4 tygodnie.
  • Gotowe ciasto podziel na trzy części, każdą z nich upiecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeden placek najlepiej trzymać przez 25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
  • Upieczone ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 5 dni.
  • Po tym czasie można je przełożyć powidłami śliwkowymi. Gotowe blaty docisnąć do siebie i odstawić na cały jeden dzień.
  • Gdy ciasto będzie gotowe, polej je obficie polewą czekoladową. Jeśli piekłeś na dużej blaszce, to piernik możesz podzielić na mniejsze części. 

Zobacz także: Rogal świętomarciński - jaka jest jego historia, skąd pochodzi i ile kosztuje? Podpowiadamy też, jak zrobić go w domu!Pieczesz piernik staropolski?

Lubisz torty? Sprawdź, jakie są obecnie modne!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów