Pierniczki świąteczne to bardzo smaczny deser na święta. Wypróbuj 4 łatwe przepisy!

Julita Buczek 17.10.2018 AKTUALIZACJA: 27.12.2018
pierniczki świąteczne przepis
Fotografia: Instagram @sunflower_umnienawsi

Wypróbuj 4 łatwe przepisy na pierniczki świąteczne. Znamy sposoby na miękkie pierniczki świąteczne, z miodem lub pyszne ciasto na pierniczki.

Pierniczki świąteczne, to nic innego jak ciemne ciasto zrobione z mieszaniny mąki pszennej, żytniej, mleka, jajek, miodu oraz imbiru. Pierniczki bardzo często występują w formie małych ciasteczek, które bardzo często polane są po wierzchu czekoladą lub posypane są bakaliami.

Pierniczki świąteczne

Pieczenie pierniczków świątecznych należy rozpocząć wcześniej, tak aby mogły stać się bardziej kruche i miękkie.

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu,
  • 80 g masła,
  • 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej

Przygotowanie:

  1. Do garnka wrzucić miód, masło oraz cukier, dokładnie wymieszać i rozpuścić cukier, przestudzić. Dodać resztę składników, wyrobić i zmiksować.
  2. Dobrze wyrobione ciasto należy rozwałkować na stolnicy, która wcześniej posypać mąką.
  3. Wykroić pierniczki i ostrożnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem.
  4. Ułożyć na blaszce i piec około 10 minut w temperaturze 170 stopni.
  5. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Włożyć do blaszanego pudełka.

Przepis na pierniczki świąteczne

Smaczne pierniczki można przechowywać nawet do 4 tygodni. Warto upiec je wcześniej, a udekorować dopiero przed podaniem, dzięki temu lukier będzie bardzo ładnie i estetycznie wyglądać.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżki miodu prawdziwego,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 dag przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka masła extra,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mleka

Przygotowanie:

  1. Miód rozpuścić w małym garnku.
  2. Mąkę wysypać na stolnicę oraz wlać rozpuszczony miód i wymieszać wszystko nożem. Dodać cukier, sodę i przyprawę do piernika. Cały czas ugniatać nożem.
  3. Następnie dodać masło i znowu posiekać. Dodać jajko i znów posiekać nożem.
  4. Mleko podgrzać i dodawać do ciasta po jednej łyżeczce ciepłego mleka. Zagnieść ciasto, aż stwardnieje.
  5. Wyrabiać całe ciasto około 10 minut. Stolnice oprószyć lekko mąką, dokładnie rozwałkować.
  6. Wykroić pierniki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki można posmarować jajkiem.

Pierniczki świąteczne miękkie

Jeśli zależy ci na miękkich pierniczkach, koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Dzięki temu ciasteczka będą bardzo smaczne. Najsmaczniejsze będą, jeśli przygotujesz je przed samymi świętami.

Składniki:

  • 300g miodu,
  • 120g masła,
  • 600g mąki pszennej,
  • 100g cukru pudru,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 1 łyżka ciemnego kakao,
  • 3 łyżki przyprawy do pierników,
  • 1 jajko

Składniki na lukier:

  • białko jajka kurzego,
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Do garnka włożyć masło i podgrzać z miodem. Odstawić, aby wystygło.
  2. Do miseczki wsypać pozostałe składniki. Całość wymieszać tak, aby spulchnić mąkę.
  3. Do miski ze składnikami sypkimi wlać masło z miodem i wyrobić je mikserem, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto musi mieć jednolitą masę.
  4. Stolnicę posypać mąką i przełożyć ciasto. Rozwałkować je na cienki placek i wykroić foremkami ciastka.
  5. Blachę wyłożyć papierem i ułożyć na niej pierniki. Piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie lukru:

  1. Białko połączyć z cukrem pudrem w misce, tak aby nie było grudek. Lukrować dopiero przed podaniem.

Przepis na pierniczki świąteczne z miodem

Jeśli chcesz, aby twoje pierniczki były jeszcze smaczniejsze, koniecznie wypróbuj nasz przepis na pierniczki świąteczne z miodem. Ich korzenny aromat i niezwykły smak z pewnością przypadnie ci do gustu. Można podawać je same lub z dodatkiem białego lukru.

Ciasto:

  • 150 g miodu,
  • 100 g masła,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Miód i masło włożyć do garnka i podgrzać aż do rozpuszczenia składników. Odstawić do przestudzenia.
  2. Do miski wsypać suche składniki, dodać masło z miodem, jajko (całe), i wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Przygotowaną tak masę owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
  3. Stolnicę posypać mąką oraz rozwałkować ciasto. Wykroić pierniki i włożyć na blachę wyłożoną wcześniej papierem. Piec około 8 minut w temperaturze 180 stopni do uzyskania złocistego koloru.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku   

Rozwiąż quiz

Boże Narodzenie w różnych regionach Polski. Rozwiąż quiz i sprawdź swoją wiedzę o świątecznych zwyczajach

1. W którym regionie Polski nieznany jest zwyczaj pozostawiania wolnego miejsca przy wigilijnym stole?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów