Przepisy na pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką. Palce lizać!

Katarzyna Leszczyńska 01.09.2020 AKTUALIZACJA: 01.09.2020
Udka z kurczaka pieczone w garnku z pomidorami, limonką i natką pietruszki
Fotografia: Shutterstock

Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką to danie, które wszyscy uwielbiamy! Podpowiadamy proste przepisy na to, żeby były jeszcze pyszniejsze.

Udka z kurczaka zawsze są dobrym wyborem. Zarówno na obiad, czy na kolację, jak i na spotkanie w gronie rodziny lub przyjaciół. Są pyszne, zwłaszcza z odpowiednimi dodatkami i chrupiącą skórką. Dlatego też polecamy wam pieczone udka z kurczaka. Dzięki takiej formie przygotowywania mięsa, będziecie w stanie osiągnąć właśnie pyszną, chrupiącą skórkę, dzięki której wszyscy zachwycą się waszym daniem. A jak przyrządzić takiego kurczaka? Podpowiadamy aż 5 prostych przepisów na pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką.

Zobacz także: Sałatka z kurczakiem jest prosta w wykonaniu i bardzo sycąca! 8 przepisów na pyszne sałatki z kurczakiem

Pieczone udka z kurczaka z miodem

Składniki dla 2 osób:

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy marynatę. Miód, musztardę, ocet jabłkowy, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy mieszamy ze sobą. W to wkładamy umyte dokładnie udka z kurczaka. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę – najlepiej na całą noc.

Tak przygotowanego kurczaka wykładamy na blachę. Przekładamy pokrojoną w pióra cebulą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę.

Zobacz także: Kurczak z grilla – 3 banalnie proste przepisy, które zachwycą gości!

Pieczone udka z kurczaka w sosie barbecue

Składniki dla 2 osób:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka musztardy
  • Przecier pomidorowy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę. Posiekaną cebulę podsmażamy na patelnie, aż do zeszklenia. Przekładamy ją do miski i wyciskamy do niej czosnek. Całość zalewamy winem. Do tego dodajemy cukier, musztardę, przecier, sos sojowy i sos Worcester. Tak przygotowaną marynatą zalewamy oczyszczonego kurczaka.

Kurczaka wykładamy na blachę. Skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy w temperaturze 200 stopni około godziny.  

Zobacz także: Jak zrobić nuggetsy z kurczaka? Mamy dla was domowy przepis!

Pieczone udka z kurczaka w śmietanie

Składniki dla 2 osób:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • Natka pietruszki
  • ½ cytryny
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulkę siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy już się zeszkli, dodajemy udka z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy już będą przyrumienione, przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pietruszkę mieszamy ze śmietaną i sokiem z cytryny. Tak przygotowany sos wylewamy na udka z kurczaka. Pieczemy razem w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Zobacz także: Kurczak w sosie koperkowym to pyszne i bardzo szybkie danie. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis

Pieczone udka z kurczaka w sosie curry z mlekiem kokosowym

Składniki dla 2 osób:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Przyprawy: curry, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso zamarynuj w sosie sojowym z dodatkiem cebuli i czosnku (minimum pół godziny w lodówce). Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego. Mleczko kokosowe wymieszaj curry, solą i pieprzem. Zalej nim kurczaka. Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze około 20 minut bez przykrycia.

Zobacz także: Kurczak curry z ryżem – idealne danie na obiad. Wypróbuj nasz przepis!

Pieczone udka z kurczaka w sosie pomidorowym

Składniki dla 2 osób:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • Przecier pomidorowy
  • 2 cebula
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano
  • Olej lub oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy marynatę. Miód łączymy z musztardą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Do tego wkładamy kurczaka. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy wszystkie przyprawy i przecier pomidorowy. Chwilę razem dusimy, a na koniec dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy.

Kurczaka przekładamy do naczynie żaroodpornego i zalewamy sosem. Pieczemy wszystko razem pod przykryciem około 40 minut w 190 stopniach. Następnie zdejmujemy przykrycie i jeszcze około 20 minut podpiekamy.

Zobacz także: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem na 3 różne sposoby. Którą z nich wybierzesz?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów