Pesto nie musi być z bazylii! 3 proste przepisy na różne rodzaje pesto

Katarzyna Leszczyńska 18.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Pesto z bazylii w słoiczku
Fotografia: Shutterstock

Pesto niejedno ma imię. W tradycyjnej wersji przygotowuje się pesto z bazylii. Jeżeli jednak nie lubisz tego zioła, możesz wykorzystać inne! Pesto z pietruszki oraz pesto z rukoli sprawdzą się idealnie.

Pesto to idealny dodatek do makaronów, ale nie tylko. Pochodzący z włoskiej Genui sos to pyszna mieszanka ziół i dodatków, które razem zmieszane tworzą lekki, a za razem bardzo sycący sos, który doskonale nada się na obiad. A w dodatku jest niezwykle łatwy w przygotowaniu! Wystarczą świeże składniki i dowolny melakser. Podpowiadamy, jak przygotować domowe pesto, a także, jakie produkty wykorzystać, jeżeli nie lubisz bazylii. Pesto można zrobić z różnych ziół!

Zobacz także: Włochy na talerzu, czyli 3 sposoby na caprese

Pesto – skąd wziął się ten pyszny dodatek do makaronu?

Jak już wspomniałam wyżej, zielone pesto pochodzi z Guenui. Jego głównym składnikiem jest bazylia. We Włoszech zazwyczaj serwuje się je z pieczywem, makaronem, sałatą lub… serami!

różne odmiany pesto. W przeciwieństwie do oryginalnego, jest też pesto sycylijskie, które ma w sobie suszone na słońcu pomidory. Dzięki temu jest bardziej kwaskowate, a jednocześnie ma czerwony kolor. Coraz częściej przygotowuje się też pesto z innych ziół niż bazylia, np. z pietruszki.

Zobacz także: Bruschetta to pyszna przekąska prosto z Włoch! 3 proste przepisy na bruschettę z pomidorami i nie tylko

Pesto z bazylii – jak przygotować pesto bazyliowe?

Przygotowanie pesto jest banalnie proste. Pamiętajcie tylko, żeby postawić na świeże składniki dobrej jakości, ponieważ to właśnie one są podstawą smaku pesto.

Składniki na pesto z bazylii:

  • 1 pęczek bazylii (ok. 30 g)
  • 30 g orzechów pinii
  • 10 g tartego parmezanu (można zastąpić grana padano lub pecorino)
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy
  • Przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Do przygotowania pesto najlepiej użyć moździerza. Dzięki temu doskonale połączymy wszystkie składniki. Na końcu dolewamy oliwy i przyprawiamy do smaku. Jeżeli nie posiadasz moździerza, możesz użyć melaksera lub blendera. Pamiętaj tylko, żeby miał delikatne obroty, ponieważ inaczej produkty puszczą sok i nasze pesto zrobi się zbyt wodniste. 

Zobacz także: Lasagne – kilka sprawdzonych przepisów na tę włoską potrawę

Pesto z pietruszki czy pesto z rukoli? Wybierz swój smak!

Jeżeli lubisz smak suszonych pomidorów koniecznie wypróbuj pesto sycylijskie! Wystarczy, że dodasz do oryginalnego odrobinę ulubionych pomidorów suszonych na słońcu. Możesz sięgnąć po takie w zalewie, wtedy nie trzeba już będzie dodawać oliwy! Pamiętaj tylko, że wówczas suszone pomidory będą jeszcze bardziej wyczuwalne w smaku.

Nie lubisz bazylii? Zawsze możesz wypróbować inne sposoby na tego typu sos. Pesto z pietruszki sprawdzi się doskonale. Robi się je dokładnie w taki sam sposób, tylko bazylię zamieniamy na pietruszkę. Doskonale do tego sprawdzi się ostra papryczka, która doda pikantności, jeżeli gustujesz w tego typu smakach.

A może wolisz rukolę? To również doskonała opcja na przygotowanie pesto. Smak pesto z rukoli może być jednak nieco ostry. Możesz złagodzić go odrobinę sokiem z cytryny.

Zobacz także: Pizza z kalafiora jest pyszna i bardzo zdrowa! Banalny przepis na FIT pizzę

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów