Pasztet z dyni na 4 sposoby. Poznaj przepisy na zdrowe śniadanie!

Zuzanna Morska 07.10.2020
Pasztet z dyni
Fotografia: Shutterstock

Pasztet z dyni to wegetariańska i bardzo pyszna alternatywa dla zwykłego pasztetu. Jego przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Jak zrobić pasztet z dyni i co do niego dodać? Koniecznie przeczytajcie!

Pasztet z dyni to ciekawsza wersja zwykłego pasztetu. Danie to najczęściej jedzą wegetarianie, ale spróbować go powinien każdy. Pasztet z dyni jest aromatyczny, ładnie wygląda i doskonale pasuje do świeżego pieczywa. Można go spożywać na kanapce, ale też jako oddzielną potrawę. W dodatku jest bardzo zdrowy, bowiem dynia jest niezwykle wartościowym warzywem. 

Jak zrobić pasztet z dyni i co warto do niego dodać? Mamy dla was 4 sprawdzone sposoby na pasztet z dyni - sprawią one, że na stałe włączycie to danie do swojego menu!

Pasztet z dyni - 4 sprawdzone sposoby

Dynia to warzywo, które króluje na naszym stole podczas jesieni. To właśnie wtedy możemy upolować dorodne różnego rodzaju dynie, z których można wyczarować same pyszności. Leczo z dyni na obiad, placki z dyni na przekąskę, a sernik z dyni na deser to tylko niektóre pomysły na to, jak ją wykorzystać.

Z dyni można też przygotować pyszności na śniadanie! Mamy na myśli pasztet z dyni, który jest smaczny, pachnący, syty i z pewnością zasmakuje każdemu. Jak przygotować pasztet z dyni? Oto kilka sprawdzonych sposobów na to danie

1. Klasyczny pasztet z dyni

Klasyczny pasztet z dyni to ten z dodatkiem odrobiny pieczarek. Czego potrzebujemy, aby go zrobić?

Składniki:

  • 1 kg dyni (już po obraniu)
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

Najpierw na patelni rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy aż cebula się zeszkli. W międzyczasie pieczarki trzemy na tarce i to samo robimy z przygotowaną wcześniej dynią (obraną, bez pestek i włókien - sam miąższ). Jedno i drugie wrzucamy na patelnię i dodajemy ulubione przyprawy. Smażymy dotąd aż dynia będzie miękka.

Warzywa przekładamy do miski i czekamy aż wystygną. Jeżeli wypuszczą za dużo wody, musimy ją odsączyć. Do zimnych warzyw dodajemy jajka, starty żółty ser, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki (potrzebujemy ok. pół pęczka). Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.

Następnie taką masę przekładamy do keksówki, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni.

2. Pasztet z dyni z pieczarkami i serem

Pasztet z dyni możemy też urozmaicić odrobiną serca żółtego. Takie danie zapewni nam sytość na długi czas. Jak go przygotować? Potrzebujemy takich samych składników jak w przypadku klasycznego pasztetu z dyni, o którym pisaliśmy wyżej, ale dodatkowo potrzebujemy 200 g sera żółtego.

Ser żółty ścieramy na tarce i dodajemy w momencie, kiedy podsmażyliśmy już dynię z pieczarkami, cebulą i czosnkiem, i warzywa zdążyły już wystygnąć. Na tym etapie dodajemy do nich jajka, właśnie ser żółty, bułkę tartą i natkę pietruszki.

Pieczemy również godzinę w 180 stopniach.

3. Pasztet z dyni i kaszy jaglanej

To bardzo zdrowa wersja pasztetu warzywnego, którą będziemy zajadać się przez cały jesienny okres. Jak przygotować pasztet z dyni i kaszy jaglanej?

Składniki:

  • 1 kg dyni hokkaido (już po wydrążeniu pestek i włókien)
  • 3-4 cebule
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 szklanki suchych ziaren kaszy jaglanej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • ulubione przyprawy: kolendra, kmin rzymski, kurkuma, papryka ostra
  • 2 łyżki soli
  • 100 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy dynię. Dynię hokkaido wystarczy dobrze umyć, przekroić na pół, wydrążyć pestki i włókna, a następnie pokroić na małe kawałki. Teraz wkładamy ją do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 200 stopniach.

W międzyczasie zabieramy się za ugotowanie kaszy jaglanej wg przepisu, który znajduje się na jej opakowaniu.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na leju, a później przekładamy ją do oddzielnego naczynia, dodajemy mleczko kokosowe i przyprawy.

Teraz przekładamy dynię, cebulę z mleczkiem do miski i dodajemy do tego wszystkiego ugotowaną kaszę jaglaną. Całość dokładnie mieszamy. Później dodajemy obie mąki i powtarzamy proces mieszania. Taką masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia - albo dwóch, jeśli wyszło jej więcej - i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy przez 1,5 h.

4. Pasztet z dyni i cukinii

Pasztet z dyni można też urozmaicić dodatkiem cukinii. Jak przygotować tego rodzaju dodatek do śniadania?

Składniki:

  • 1 duża cukinia albo 2 średnie
  • 2 duże marchewki
  • 300 g dyni
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bułki tartej
  • ulubione przyprawy: bazylia, sól, pieprz, imbir, majeranek, tymianek
  • 50 ml oleju
  • 200 g sera żółtego
  • 3 jajka

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy dynię, którą musimy wydrążyć z pestek i włókien. Przygotowany miąższ ścieramy na tarce. Później obieramy cukinię, trzemy na tarce, wrzucamy do miski, solimy i czekamy aż odsączy się z niej woda.

Następnie kroimy w kostkę cebulę, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Wszystkie warzywa mieszamy w miseczce, a później dodajemy do nich jajka, ser żółty, bułkę tartą, olej, a na końcu przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem i pieczemy godzinę w 190 stopniach.

Zgadniesz, z jakiego kraju pochodzi to danie? Niewiele osób zdobywa komplet punktów!             

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów