Sprawdzony przepis na domowy pasztet. Poczuj się jak w święta u babci

Katarzyna Leszczyńska 10.09.2020 AKTUALIZACJA: 10.09.2020
Pasztet domowy pieczony na białym talerzu stoi w kuchni
Fotografia: Shutterstock

Sprawdzony przepis na domowy, pieczony pasztet. Tradycyjny smak jak ze świąt u babci.

Kuchnia polska jest pełna pysznych smaków, które często kojarzą nam się ze specjalnymi wydarzeniami. Jednym z nich zdecydowanie jest domowy, pieczony pasztet. Mi osobiście kojarzy on się przede wszystkim ze świętami u babci lub u rodziców. Do tego pyszna, domowa ćwikła z chrzanem i świeże pieczywo - ten smak jest niezastąpiony. Jak go odtworzyć? Podpowiadamy sprawdzony przepis na domowy, pieczony pasztet, który sprawi, że znów przeniesiecie się smakiem do swojego dzieciństwa.

Zobacz także: 3 przepisy na pasztet wielkanocny. Poznaj najlepsze przepisy na świąteczne danie!

Pasztet – historia tradycyjnego przysmaku

Choć pasztet dziś kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią polską, w rzeczywistości wywodzi się z kultury… francuskiej.

Pierwsze pasztety przygotowywano w starożytnym Rzymie. Ta przekąska nie była jednak tam aż tak bardzo rozpowszechniona, jak w przypadku współczesnej Francji. To właśnie mieszkańcy kraju znad Sekwany specjalizują się w wyrabianiu takiego pasztetu, jaki kojarzymy dziś ze stołów.

We Francji pasztet znany jest od XVI wieku. Przygotowywali je pracujący na dworach pasztetnicy, którzy w tym samym czasie mniej więcej pojawili się także w Polsce. I to oni przywieźli do naszego kraju tradycję robienia pasztetów na dworach królewskich i szlacheckich. Bez wątpienia było to wówczas niezwykle ekskluzywne danie.

Zobacz także: Żurek śląski różni się od klasycznego zakwasem i nie tylko. Sprawdź, jak go zrobić!

Pasztet – z czego się go robi?

Według tradycji pasztet robi się z mięsa, choć powstało już sporo alternatywnych wersji tego dania.

Tradycyjny pasztet to ten wykonany z kilku rodzajów mięsa, zazwyczaj gotowanego, choć niektórzy przygotowują także taki z mięsa pieczonego lub nawet surowego. Zazwyczaj jest to mięso wieprzowe, z dodatkiem podrobów, a niekiedy nawet dziczyzny lub drobiu. Wszystko zależy od mocy smaku, jaki chcemy osiągnąć.

Można przygotować mięso z samymi przyprawami, ale niektórzy dodają także takie składniki jak: grzyby, sery, a nawet… ryby!

Obecnie coraz częściej robi się wegetariańskie wersje pasztetu. Jednym z nich jest pyszny i zdrowy pasztet z cukinii. To jednak nie wszystko! Taką przekąskę możecie przyrządzić także z soi, różnych gotowanych warzyw, a nawet z fasoli! 

Zobacz także: Kurczak z piekarnika – soczysty i aromatyczny. Proste przepisy na obiad dla całej rodziny

Pasztet domowy pieczony - sprawdzony przepis

My podpowiadamy wam tradycyjny, sprawdzony przepis na domowy, pieczony pasztet. Zachwycisz jego smakiem całą rodzinę, nie tylko od święta.

Składniki:

  • ½ kg łopatki wieprzowej
  • 35 dag mięsa z kurczaka
  • 25 dag mięsa z indyka
  • 15 dag wątróbki wieprzowej
  • 30 dag podgardla
  • 1 bułka pszenna
  • 4 jajka
  • Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liście laurowe, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Wszystkie mięsa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Przyprawiamy liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gdy już mięso zrobi się całkiem miękkie, odcedzamy je i studzimy, ale nie wylewamy wywaru z mięsa! Wkładamy do niego bułkę pszenną i namaczamy ją.

Mięso mielimy na drobno, a następnie mielimy także namokniętą bułkę. Dodajemy do tego jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Jeżeli pasztet jest zbyt suchy, można dolać do niego odrobinę wywaru z mięsa. Wszystko razem mieszamy.

Foremki na pasztet smarujemy odrobinę dowolnym tłuszczem (w staropolskiej wersji jest smalec) i posypujemy bułką tartą. Do każdej wkładamy mięso na około ¾ wysokości. Następnie każdą foremkę bierzemy w ręce i upuszczamy na podłogę z wysokości około 1 metra, żeby pasztet ładnie się ubił i odpowietrzył.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.

Zobacz także: Poznaj przepis na pieczony boczek. Wypróbuj smaczny przepis na Wielkanoc!

Pasztet – tradycyjne dodatki do tej przekąski

Pasztet ma to do siebie, że można do niego dołożyć praktycznie wszystko. Począwszy od wersji na ciepło z sosem, skończywszy na zastępowaniu nim wędlin.

Dwie najbardziej tradycyjne formy podawania pasztetu to te z dodatkiem żurawiny lub ćwikły. Można dołożyć do niego także musztardę. Do pasztetu pasuje także pyszna, tradycyjna sałatka jarzynowa, czyli must have niemal każdej rodzinnej imprezy w Polsce.

Do pasztetu będą pasować także pyszne, świeże nowalijki. Oczywiście przede wszystkim dlatego, że podajemy go zazwyczaj w okresie świąt wielkanocnych, kiedy w sklepach dostępne są świeże, wiosenne warzywa.

Zobacz także: Prosty przepis na kopytka „jak u babci”. Jak urozmaicić tradycyjny przepis?

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów