4 pyszne pasty do chleba z domowych składników! Wykorzystaj to, co masz w lodówce

Katarzyna Leszczyńska 19.03.2020 AKTUALIZACJA: 19.03.2020
Pasta z twarogu ze szczypiorkiem na chlebie
Fotografia: Shutterstock

Szukasz pomysłu na pyszną domową pastę na kanapki? Podpowiadamy 4 proste przepisy, które wykonasz wykorzystując składniki, które aktualnie masz pod ręką.

Kanapka to najszybszy sposób na pyszną przekąskę, śniadanie lub kolację. Dość szybko składniki, z której ją robimy, mogą nam się jednak znudzić. Zazwyczaj do przygotowania kanapki sięgamy po szynkę, ser lub wszelkiego rodzaju dżemy i kremy czekoladowe. Co zrobić jednak, żeby nieco urozmaicić sobie to klasyczne menu? Okazuje się, że doskonale tu sprawdzić może się pyszna pasta do chleba, która przygotować możemy z prostych składników, jakie aktualnie mamy pod ręką. Jajka, twarożek, marchewka – to produkty, które możemy znaleźć w naszych lodówkach. Podpowiadamy 4 proste przepisy na pasty do chleba z domowych składników.

Zobacz także: Pasta z bakłażana na 4 sposoby. Wybierz swój ulubiony!

Pasta jajeczna

Oto najpopularniejsza z past, które stosujemy na kanapki. Pasta jajeczna jest zdrowa, pyszna i bardzo pożywna. I nie musi być nudna! Możemy do niej dodać pyszne składniki, które tym samym urozmaicą nam jej smak. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 rzodkiewki
  • Łyżeczka szczypiorku
  • Łyżeczka majonezu lub majonezu light
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Najpierw gotujemy jajka na twardo. Zalewamy je potem zimną wodą, żeby lepiej odchodziła skorupka, a następnie oczywiście obieramy. Siekamy je na drobne kawałeczki (można do tego wykorzystać gilotynkę do jajek). Szczypiorek siekamy, podobnie na drobne kawałeczki kroimy rzodkiewkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku. Tak przygotowaną pastę jajeczną nakładamy na chleb (pysznie będzie komponować się także ze świeżą bułką lub bagietką).

Jako dodatek do tak przygotowanej pasty jajecznej, możesz na kanapce położyć także plasterek sałaty oraz pomidora. Będzie pysznie!

Zobacz także: Jajka faszerowane na różne sposoby. Wypróbuj nasze przepisy na święta

Pasta z twarożku

Nie ma to jak prawdziwy, śmietankowy twarożek. Najlepiej smakuje nałożony na świeżą bułkę, z dodatkiem soli. Również jego można jednak nieco urozmaicić, jeżeli masz już dość standardowych kanapek. Wystarczy, że przygotujesz prostą twarożkową pastę z naszego przepisu.

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • Pół małego jogurtu naturalnego
  • Pół papryki
  • Łyżka szczypiorku
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Twaróg przekładamy do miski i trochę go rozdrabniamy widelcem. Do tego dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posiekany szczypiorek. Wlewamy jogurt, doprawiamy całość solą i pieprzem i mieszamy. Tak przygotowaną pastę nakładamy na chleb.

Tu doskonale sprawdzi się jeszcze świeży ogórek na wierzch, który doda naszym kanapkom orzeźwiającego smaku.

Zobacz także: Przepis na pyszne rogaliki drożdżowe z marmoladą lub twarożkiem. Musicie ich spróbować!

Pasta z marchewki na ostro

Marchewka to jeden z podstawowych składników, jakie możemy znaleźć w naszej lodówce. Okazuje się, że również z niej można zrobić pyszną pastę do kanapek! Najlepiej będzie smakować na ostro. Oto prosty przepis na pikantną pastę z papryki.

Składniki:

  • 5 marchewek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki curry
  • Szczypta pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • Sól

Sposób przygotowania:

Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Wrzucamy ją na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju i podsmażamy. Dodajemy w tym czasie wszystkie przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy już zmięknie i przybierze konsystencję pasty, przekładamy do miseczki i czekamy, aż ostygnie.

Zobacz także: Rozgrzewająca zupa marchewkowa z dodatkiem przypraw korzennych. Sprawdź nasz przepis!

Pasta z buraka

Burak to także warzywo, które dość często gości w polskich domach. Choć wydawać się można, że pasuje raczej do ciepłych dań, może sprawdzić się doskonale także w przypadku kanapek. Wystarczy go podpiec i z tak przygotowanego buraka przygotować pyszną pastę. Podpowiadamy, jak to zrobić!

Składniki:

  • 1 burak
  • 1 szklanka ciecierzycy konserwowej (lub zwykłej ugotowanej)
  • Pół cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Opcjonalnie odrobina sezamu

Sposób przygotowania:

Buraka kroimy w plastry, wykładamy na blaszce, skraplamy odrobinę oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 20 minut. Następnie przekładamy go do miski, dodajemy sok z cytryny, ciecierzycę i przyprawy. Wszystko razem miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku.

Pastę na chlebie można posypać jeszcze podprażonym sezamem, co będzie się komponować pysznie!

Zobacz także: Jak ugotować zupę buraczkową? Poznaj prosty przepis!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów