Parówki w cieście francuskim to pyszna przekąska. Jak je zrobić?

Zuzanna Morska 07.09.2020
Parówki w cieście francuskim
Fotografia: Shuttertock

Lubicie ciasto francuskie i przekąski z nim w roli głównej? W takim razie musicie sprawdzić przepis na parówki w cieście francuskim. Są pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Gwarantujemy, że poprosicie o dokładkę!

Parówki w cieście francuskim to doskonała przekąska na słono, która z pewnością zasmakuje każdemu. Robi się ją szybko, bardzo łatwo, a w dodatku można ją śmiało zabrać do pracy czy zaserwować gościom do oglądania filmu.

Jak przygotować parówki w cieście francuskim i czy jakoś można urozmaicić to danie? Zebraliśmy dla was kilka najważniejszych informacji.

Parówki w cieście francuskim - pyszna przekąska

Miłośnicy ciasta francuskiego z pewnością znają przepis. A jeśli nie, to koniec powinni zapisać go na stałe w swoim repertuarze. Parówki w cieście francuskim to świetna alternatywa dla gotowanych parówek. To także dobry pomysł na przekąskę, którą można zaserwować gościom obok nachosów z ulubioną salsą czy też obok sera pleśniowego serwowanego z oliwkami.

Przygotowanie parówek w cieście francuskim jest dziecinnie proste, a danie gotowe jest w kilka minut. W dodatku parówki w cieście francuskim są syte, dlatego z pewnością zaspokoją nasz głód na dłużej. Jak zrobić parówki w cieście francuskim? Mamy dla was fajny i nietrudny przepis.

Parówki w cieście francuskim - przepis

Parówki w cieście francuskim sprawdzają się szczególnie wtedy, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie. Ta przekąska wymaga zaledwie kilku składników, które z pewnością znajdą się w lodówce u wielu osób. W dodatku doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno!

Jak zrobić parówki w cieście francuskim?

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie parówek - mogą być z szynki
  • 1 jajko
  • czarnuszka do posypania

Przygotowanie:

Każdą parówkę kroimy na 3 części. Następnie przygotowujemy sobie też ciasto francuskie, z którego wycinamy niewielkie kwadraty. Następnie parówkę zawijamy w ciasto francuskie - najlepiej w takiej formie, jakbyśmy chcieli złożyć na pół romb. Później tak przygotowanie ciasto z parówkami smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Całość wkładamy do nagrzanego 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut - do momentu aż się zarumieni ciasto.

Do takich parówek warto przygotować ulubiony sos - np. pomidorowy albo keczup. Świetnie też będą komponowały się z sosem barbecue.

Parówki w cieście francuskim z serem

Bardzo popularną odmianą tej przekąski są parówki w cieście francuskim, ale z serem żółtym. Przygotowujemy je tak samo, jak tę przekąskę w wersji klasycznej, z tym że zanim zawiniemy parówkę w ciasto francuskie, zawijamy ją jeszcze w ser żółty.

Parówki w cieście francuskim z warzywami

Jeżeli mamy ochotę na nieco bardziej zaawansowaną formę tej przekąski, możemy zrobić parówki w cieście francuskim z warzywami. Czego potrzebujemy?

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie parówek
  • cukinia
  • papryka czerwona
  • żółty ser
  • pieczarki
  • 1 jajko
  • czarnuszka lub sezam do posypania

Przygotowanie:

Cukinię i paprykę kroimy w cienkie plastry, a paprykę czerwoną w paseczki. W tym czasie przygotowujemy też z ciasta francuskiego równe kwadraty. Na każdy kawałek ciasta francuskiego kładziemy trochę cukinii, papryki, pieczarek, a następnie kładziemy na to parówkę zawiniętą w ser żółty. Całość zawijamy.

Parówki w cieście francuskim pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut albo w 180 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie możemy ja wyłożyć na stół i skosztować.

Zgadniesz, z jakiego kraju pochodzi to danie? Niewiele osób zdobywa komplet punktów!   

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów