Papryka faszerowana na 3 sposoby. Wypróbuj szybki przepis!

Katarzyna Leszczyńska 01.08.2018
Żółte papryki faszerowane zapiekane
Fotografia: Shutterstock

Szukasz pomysłu na oryginalny i smaczny obiad dla całej rodziny? Paprykę faszerowaną można przyrządzić na wiele sposobów! Podpowiadamy kilka z nich.

Papryka uznawana jest za jedno z najcenniejszych warzyw pod względem witaminowym. Trudno się dziwić zatem, że jesienią chcemy jak najbardziej wykorzystać sezon na paprykę, który przypada już od sierpnia. Istnieje wiele potraw, do których możemy dodać właśnie to warzywo. Bardzo popularne są również wszelkiego rodzaju przetwory z wykorzystaniem papryki. Jednym z najpopularniejszych dań jest jednak papryka faszerowana, którą można przyrządzić na wiele różnych sposobów.

Zobacz także: Kiszenie ogórków nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Wypróbuj nasz przepis!

Papryka – właściwości

Papryka ma niezwykle cenne właściwości zdrowotne dla naszego organizmu, ale nie tylko. To również składnik kuchenny, który doskonale wpływa na naszą urodę. Nazywana jest też naturalnym afrodyzjakiem, ponieważ podnosi libido. Dlaczego zatem tak bardzo warto stosować paprykę w kuchni?

Zobacz także: Ogórki z chili? Czemu nie! Prosty przepis na ogórki krokodylki

  • Ma bardzo niską kaloryczność. 100 g czerwonej i zielonej papryki to zaledwie 40 kcal, a żółtej nawet jedyne 20 kcal!
  • Jest bogata w witaminę C i beta-karoten, a także sole mineralne.
  • Ma w sobie przeciwutleniacze, które usuwają wolne rodniki i spowalniają proces starzenia się skóry.
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Chroni przed chorobami układu krążenia.
  • Ma działanie przeciwbakteryjnie.
  • Korzystnie wpływa na układ immunologiczny organizmu.
  • Jak już wspomniałam, doskonale sprawdzi się również na romantyczną kolację, ponieważ podnosi libido.
  • Zawiera polifenole, które działają antynowotworowo.
  • Jest warzywem o dużej zawartości białka.
  • Ma niski indeks glikemiczny.

Papryka – rodzaje

Papryka jest jednym z najpopularniejszych warzyw, które stosujemy w polskiej kuchni. Można ją dodawać do wszelkiego rodzaju potraw, zarówno w formie naturalnej, jak i w przyprawie. Może być klasyczna lub ostra. Papryka ma wiele rodzajów, a najpopularniejsze z nich to oczywiście podział papryk ze względu na jej kolorystykę.

Zobacz także: Sałatka z ogórków i papryki – można ją przyrządzić na wiele sposobów. 3 proste przepisy

  • Papryka czerwona – ma bardzo dużo beta-karotenu, w związku z czym doskonale wpływa na naszą skórę. Ma też zbawienny wpływ na nasz wzrok oraz pękające naczynka, ponieważ zawiera rutynę.
  • Papryka żółta – jest bogata w witaminę E, choć nie tak bardzo jak jej zielona siostra. Jest jednak bogata również w luteinę i przeciwutleniacze, dzięki czemu poprawia nasz wzrok.
  • Papryka zielona – jak już wspomniałam przede wszystkim bogata jest w witaminę E, w związku z czym odmładza skórę. Oprócz tego jest cennym źródłem kwasu foliowego. Przez to powinny ją jeść kobiety w ciąży, ponieważ kwas foliowy jest istotny dla rozwoju płodu. Poprawia też doskonale nastrój.

Papryka nadziewana

Papryka faszerowana to jedno z najpopularniejszych dań z użyciem papryki. Co ciekawe, farsz można przygotować na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy wam kilka opcji.

Zobacz także: Sałatka szwedzka – najpopularniejsza sałatka z ogórków na zimę. Sprawdź przepis!

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mięsem drobiowym

Składniki:

  • 4 papryki
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • Puszka pomidorów krojonych
  • Wiórki sera mozzarella
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

Przygotowujemy papryki. Odcinamy wierzch i wydrążamy każdą z nich w środku, żeby pozbyć się pestek. Mięso mielone podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy i przyprawiamy. Do tego dodajemy ugotowaną kaszę i pomidory. Wszystko chwilę dusimy, aż stworzy nam się gęsty farsz. Nadziewamy nim każdą z papryk i posypujemy mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Papryka faszerowana po grecku

Składniki:

  • 4 papryki
  • ½ kg mięsa mielonego
  • Kostka sera feta
  • 100 g zielonych oliwek
  • 200 g ryżu
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma

Papryki przygotowujemy jak wyżej. Mięso mielone smażymy na odrobinie oliwy i przyprawiamy. Do tego dodajemy ugotowany (lekko rozgotowany) ryż i pokrojone drobno oliwki. Wszystko doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i tak przygotowanym farszem nadziewamy wydrążone papryki. Przykrywamy odciętymi łebkami i pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach.

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Wciąż najpopularniejsza jednak pozostaje papryka faszerowana mięsem mielonym. To tradycja połączona z nowoczesnością, ponieważ farsz przygotowuje się podobnie jak do klasycznych gołąbków, tylko zamiast kapusty dajemy paprykę. Jak je przygotować?

Zobacz także: Jak zrobić ogórki w occie? Prosty przepis na ogórki konserwowe

Składniki:

  • 4 papryki
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • Natka pietruszki
  • 200 g ryżu
  • Pomidory krojone
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 g sera żółtego

Papryki przygotowujemy przez odcięcie łebków i wydrążenie pestek. Ryż gotujemy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso mielone. Gdy będzie podsmażone dodajemy posiekaną natkę pietruszki i ugotowany ryż. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Do tego dodajemy pomidory i koncentrat. Chwilę dusimy na patelni i nadziewamy tak przygotowanym farszem papryki. Posypujemy każdą z nich serem żółtym i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Zagłosuj

Jaką paprykę lubisz najbardziej?

Liczba głosów:

Produkty, które utrudniają odchudzanie:

Autor: Katarzyna Leszczyńska

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej
Więcej newsów