Olej kokosowy rafinowany może nam zaszkodzić? Ta wersja znacznie różni się od nierafinowanej

Katarzyna Leszczyńska 13.03.2018
Olej kokosowy rafinowany
Fotografia: Shutterstock.com

Olej kokosowy jest uznawany za najzdrowszy z tłuszczy. Okazuje się jednak, że istnieje duża różnica pomiędzy jego rafinowaną i nierafinowaną wersją. Czy warto sięgnąć po olej kokosowy rafinowany?

Olej kokosowy, niezależnie od swojego rodzaju, jest uznawany za najzdrowszy z tłuszczy, jakie można wykorzystywać nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Powstaje z miąższu orzecha kokosa. Dzieli się jednak na olej kokosowy rafinowany i nierafinowany.

Olej kokosowy rafinowany i nierafinowany znacznie różnią się od siebie. Przede wszystkim sposobem przetwarzania. Olej kokosowy rafinowany powstaje w wyniku podgrzania miąższu z dodatkiem substancji chemicznych. Dlatego też uznawany jest za mniej zdrową wersję niż jego kolega, który powstaje w wyniku mechanicznego przetwarzania na zimno. W związku z tym jest tańszy, jednak nie powinniśmy stosować go do wszystkiego.

Olej kokosowy do smażenia

Wielu ludzi uważa, że olej kokosowy rafinowany jest znacznie gorszą wersją swojego nierafinowanego odpowiednika. Okazuje się jednak, że wszystko zależy od tego, w jakim celu go używamy. W związku z tym, że jest podgrzewany w wysokiej temperaturze, zawiera znacznie mniej witamin i minerałów, które możemy znaleźć w nierafinowanym. Wszelkie właściwości zdrowotne dlatego nie dotyczą oleju po rafinacji. Dlatego nie warto używać go w celu odbudowania zniszczonych włosów oraz jako naturalny kosmetyk na twarz. Bez wyrzutów sumienia można go jednak wykorzystywać do innych rzeczy.

Zobacz także: Jak zadbać o zdrowy wygląd skóry? Wystarczy przygotować maskę z oleju kokosowego

Olej kokosowy ma jedną, znaczącą przewagę nad nierafinowanym. Można do stosować do smażenia, ponieważ po przeróbce jest już odporny na wysoką temperaturę. Nie ma też smaku i zapachu kokosa, przez co nie sprawi, że nasze potrawy będą miały jego posmak. Oprócz tego ma wysoki tzw. punkt dymienia. To oznacza, że rozpada się on na kwasy tłuszczowe i glicerol dopiero w granicach 180-200 stopni. Taki rozpad natomiast jest bardzo szkodliwy dla zdrowia, dlatego zaleca się używanie do smażenia i pieczenia takich tłuszczy, które mają wysoki punkt dymienia.

Olej kokosowy rafinowany – cena

Dużą przewagą oleju kokosowego rafinowanego nad nierafinowanym jest po prostu cena. Podczas gdy nierafinowany może kosztować w granicach 40 złotych za 900 gram, tak rafinowany waha się w cenie 10-15 złotych za 500 gram. Można go też kupić niemal w każdym sklepie spożywczym obecnie, podczas gdy nierafinowany znajdziemy jedynie w punktach ze zdrową żywnością i Internecie.

Zobacz także: Jak odbudować zniszczone włosy? Pomóc w tym może olej kokosowy

Olej kokosowy rafinowany jest też znacznie bardziej wydajny. Można go przechowywać poza lodówką bez obaw, że zjełczeje, jakby mogło to mieć miejsce w takiej sytuacji z olejem nierafinowanym. I choć uznawany jest za mniej wartościowy z olei kokosowych, nadal pozostaje jednym z najzdrowszych tłuszczy po jakie możemy sięgnąć.

Zagłosuj

Po jaki olej kokosowy sięgacie najczęściej?

Liczba głosów:

Zobaczcie w poniższej galerii, jakich produktów nie należy wkładać do lodówki:

Autor: Katarzyna Leszczyńska

Oceń artykuł

Komentarze

Więcej newsów