Ogórki z chili? Czemu nie! Prosty przepis na ogórki krokodylki

Katarzyna Leszczyńska 28.05.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Robienie przetworów w słoikach: ogórki, chili, brokuł
Fotografia: Shutterstock.com

Nie lubisz zwykłych ogórków? Lubisz pikantne smaki? Koniecznie wypróbuj krokodylki, czyli ogórki z chili!

Uwielbiamy ogórki! Nowalijki, małosolne, konserwowe, kiszone, sałatki z ogórków – w sezonie jest ich do wyboru do koloru. Dzięki przetworom możemy cieszyć się wyrazistym smakiem warzyw nawet w zimie! Jeżeli nie przepadacie za klasycznymi ogórkami i jesteście fanami pikantnych smaków, koniecznie wypróbujcie tzw. krokodylki, czyli ogórki z chili.

Zobacz także: Pikle z ogórków to doskonały dodatek do mięs i sałatek. Prosty przepis na pikle z curry i chili

Ogórki mają wiele cennych dla zdrowia właściwości. Pikantne smaki natomiast, choć mogą wydawać się niezdrowe, w rzeczywistości również korzystnie wpływają na ludzki organizm. Zwłaszcza na trawienie i przyspieszenie przemiany materii, w związku z czym krokodylki doskonale sprawdzą się podczas diet odchudzających. Najpopularniejszą dietą, w której podstawą są warzywa jest dieta dr Dąbrowskiej.

Ogórki z chili i czosnkiem – właściwości

Dlaczego warto robić przetwory z ogórków? Po pierwsze, dzięki nim możemy cieszyć się smakiem lata również w sezonie jesienno-zimowym. Po drugie, wszystkie składniki, z których robi się krokodylki, mają cenne właściwości istotne dla naszego zdrowia.

Zobacz także: Sałatka szwedzka – najpopularniejsza sałatka z ogórków na zimę. Sprawdź przepis!

Ogórki:

  • Wspierają działanie układu pokarmowego.
  • Przyspieszają metabolizm.
  • Mają mało kalorii, więc doskonale sprawdzą się na diecie odchudzającej, np. diecie dr Dąbrowskiej.
  • Usuwają nadmiar wody z organizmu.
  • Nawilżają skórą.
  • Usuwają obrzęki i opuchliznę.
  • Nawadniają organizm.
  • Korzystnie wpływają na nerki i układ moczowy.
  • Są bogatym źródłem błonnika i witaminy C.
  • Nadają cerze młodego wyglądu i elastyczności.

Chili:

  • Przyspiesza metabolizm.
  • Pobudza układ krążenia.
  • Ma działanie przeciwzapalne.
  • Łagodzi bóle stawów.
  • Obniża poziom szkodliwego cholesterolu.
  • Ma działanie antynowotworowe.
  • Zapobiega przeziębieniom.

Czosnek:

  • Zwalcza infekcje i chroni przed przeziębieniem.
  • Chroni przed udarem i zawałem serca.
  • Wspomaga trawienie.
  • Obniża ciśnienie krwi.
  • Hamuje rozwój bakterii.
  • Ma działanie antynowotworowe.
  • Opóźnia proces starzenia się organizmu i skóry.

Zobacz także: Ogórki kiszone są dobre nie tylko na kaca. Mają wiele zdrowotnych właściwości

Wszystkie te składniki sprawiają, że w połączeniu tworzą prawdziwą bombę witaminową, która ochroni nasz organizm w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardzo podatni na wszelkiego rodzaju infekcje.

Ogórki z chili – przepis na krokodylki

Podstawą w przygotowywaniu jakichkolwiek przetworów jest odpowiedni wybór warzyw do nich. W tym wypadku królują ogórki, dlatego musimy zadbać o to, żeby były jak najlepszej jakości. Wybierzcie ogórki dużej wielkości, dzięki czemu nie będą rozpadać się po wyjęciu z zalewy.

Zobacz także: Przepis na ogórki małosolne jest banalny! My je kochamy!

Jak przygotować krokodylki?

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 2 łyżeczki chili (pieprz cayenne)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 główka czosnku
  • 2 szklanki octu
  • 6 łyżek oleju
  • 1 szklanka cukru

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy pionowo na 4 części, żeby powstały słupki. Następnie wkładamy wszystkie do dużej miski i zasypujemy solą. Pozostawiamy tak na kilka godzin (4-6). Wówczas ogórki puszczą soki. Po upływie czasu odcedzamy ogórki z wypuszczonej przez nie wody.

Zobacz także: Jak zrobić ogórki w occie? Prosty przepis na ogórki konserwowe

Ogórki wkładamy do słoików. Dodajemy do nich wyciśnięty przez praskę czosnek, chili oraz pieprz. Potem przygotowujemy zalewę do krokodylków, która jest podstawą podczas robienia przetworów. W osobnym garnku gotujemy ocet z olejem i cukrem. Tak przygotowaną zalewą zalewamy nasze składniki w słoikach. Porządnie je zakręcamy i wstawiamy do dużego garnka w celu zapasteryzowania.

Pasteryzowanie słoików

Po włożeniu słoików do garnka należy wlać do niego wody i ją zagotować. Następnie gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy słoiki i odstawiamy na blacie do góry dnem. Gdy ostygną śmiało będziemy mogli przechować je aż do zimy!  

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty utrudniają odchudzanie:

Autor: Katarzyna Leszczyńska

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów