Jak zrobić ogórki w occie? Prosty przepis na ogórki konserwowe

Katarzyna Leszczyńska 24.05.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
Kucharz z kolorowym fartuszkiem trzyma słoik, w którym znajdują się ogórki konserwowe w occie z cebulą i gorczycą
Fotografia: Shutterstock.com

Ogórki konserwowe warto przygotować w sezonie ogórkowym i później cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Pasują do wielu rzeczy jako dodatek lub przekąska.

Ogórki gruntowe są jednymi z najpopularniejszych warzyw do przygotowywania przetworów. Często szykujemy ogórki na zimę, ponieważ wówczas nie możemy cieszyć się smakiem świeżych produktów. W związku z tym kisimy i konserwujemy warzywa, które później możemy wykorzystywać jako dodatek do dań lub przekąsek.

Zobacz także: Przepis na ogórki małosolne jest banalny! My je kochamy!

Zazwyczaj przetwory robimy w momencie, gdy jest sezon na poszczególne warzywa. Sezon na ogórki gruntowe, z których możemy przyrządzić różnego rodzaju przetwory przypada na przełom maja i lipca. Warto wykorzystać ten okres, żeby zamknąć w słoiku smak lata i cieszyć się nim przez cały rok, nawet w zimie.

Ogórki konserwowe – właściwości

Ogórki konserwowe, choć są dalekie od świeżych warzyw, również są bombą witaminową. I choć ogórki kiszone uznaje się za najzdrowsze, a przepis na ogórki kiszone za banalnie prosty, te w occie w niczym im nie ustępują.

  • Wzmacniają układ immunologiczny organizmu.
  • Chronią przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.
  • Zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów.
  • Wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
  • Wzmacniają wzrok.
  • Pomagają zachować szczupłą sylwetkę, dlatego warto dodać je stosować podczas różnego rodzaju diet odchudzających. Najpopularniejszą dietą na bazie warzyw jest dieta dr Dąbrowskiej.
  • Spowalniają starzenie się skóry i nadają jej elastyczności.

Zobacz także: Kolagen jest naturalnym kosmetykiem do walki ze zmarszczkami i cellulitem. Ma też zbawienny wpływ na stawy

W sezonie najbardziej warto jednak sięgać po ogórki małosolne, które są dostępne tylko na przełomie maja i lipca, ponieważ są to ogórki, które podlegają zaledwie kilkudniowemu kiszeniu. Później to właśnie one stają się ogórkami kiszonymi. Ogórki konserwowe natomiast warto przygotować przede wszystkim na zimę.

Ogórki konserwowe zalewa

Podstawą podczas robienia przetworów jest zalewa. Ogórki konserwowe to nic innego jak ogórki w occie z dodatkami. Na 1 kg ogórków gruntowych potrzebujemy:

  • 1 ½ l wody
  • 250 ml octu 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Wszystkie składniki razem gotujemy. Po zagotowaniu zalewamy nimi składniki z przepisu na ogórki w słoiku. Trzeba pamiętać, że zalewa musi być gorąca, ponieważ ogórki konserwowe należy zapasteryzować, a nie da się tego zrobić na zimno.

Zobacz także: Jak przyrządzić szparagi? 3 proste przepisy na pyszne dania

Jak zatem przyrządzić ogórki w occie?

Przepis na ogórki konserwowe

Ogórki i zalewa to nie wszystko. Ogórki konserwowe wymagają nieco większej ilości składników niż inne odmiany przetworów z ogórków, jednak przygotowanie ich jest równie proste. Potrzebujemy następujące składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 3 gałązki kopru włoskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • Kawałek marchewki
  • Kawałek chrzanu
  • 3 łyżki białej gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Kilka ziaren czarnego pieprzu

Na początek dokładnie szorujemy ogórki pod wodą. Trzeba pamiętać, że wszelkie zanieczyszczenia, które znajdują się na warzywach, później mogą przejść do zalewy. A zależy nam przecież na zdrowotnych właściwościach naszych ogórków. Pamiętajcie o dokładnym myciu warzyw, nawet jeżeli kupujecie je w pewnym źródle. Inaczej może się to dla was skończyć boleśnie.

Zobacz także: Kiszenie ogórków jest banalne! Prosty przepis na ogórki kiszone

Ogórki układamy w dużym słoiku (na kilogram ogórków najlepiej 3 litrowy słoik lub podzielić składniki wprost proporcjonalnie na kilka mniejszych). Razem z nimi wkładamy do środka wszystkie dodatki. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej zalewą octową. Następnie słoik trzeba dokładnie zakręcić i zapasteryzować, żeby zapobiec psuciu się przetworów.

Pasteryzowanie przetworów

Jak zapasteryzować słoiki? Należy włożyć je do dużego garnka i zalać wodą – do 2 cm pod nakrętką. Gdy woda się zagotuje, gotujemy je przez około 15 minut. Następnie wyciągamy i odstawiamy na blacie do góry dnem. Dzięki temu nasze przetwory nie zepsują się, gdy będziemy czekać z nimi do zimy, żeby cieszyć się pysznym, świeżym smakiem ogórków konserwowych poza sezonem.  

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty utrudniają odchudzanie:

Autor: Katarzyna Leszczyńska

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów