Ogórki kiszone są dobre nie tylko na kaca. Mają wiele zdrowotnych właściwości

Katarzyna Leszczyńska 23.05.2018 AKTUALIZACJA: 04.11.2019
Ogórki kiszone w zielonej misce
Fotografia: Shutterstock.com

Ogórki kiszone przez cały rok królują na polskich stołach. Okazuje się, że nie dość, że są pyszne, to mają więcej dobrych właściwości niż świeże ogórki!

Kochamy ogórki kiszone! To obowiązkowy produkt w lodówce każdego Polaka. Można je jeść jako dodatek do dań, do różnych przekąsek i sałatek, ale przede wszystkim same. Nic nie zastąpi smaku prawdziwego domowego ogórka kiszonego. Okazuje się, że możemy je jeść bez wyrzutów sumienia, ponieważ są bardzo zdrowe. I to nie tylko w momencie leczenia syndromu dnia poprzedniego.

Zobacz także: Ogórki małosolne są zdrowe i pyszne. Sprawdź przepis i właściwości!

Ogórki kiszone to nic innego jak ogórki gruntowe, które zalewamy wodą z dodatkami w celu ich ukiszenia. Po upływie czasu możemy cieszyć się pysznym, bogatym smakiem ogórka kiszonego. I choć wydawać się może, że najzdrowsze są świeże ogórki, w rzeczywistości kiszone mają znacznie więcej właściwości istotnych dla ludzkiego organizmu.

Ogórki kiszone – właściwości

Już same ogórki mają szereg zbawiennych dla ludzi właściwości. Przede wszystkim odpowiadają na nawadnianie organizmu, ponieważ w aż 97 procentach składają się z wody. Dzięki temu oczyszczają nerki i mają działanie moczopędne. Mają działanie antynowotworowe i chronią przed nieświeżym oddechem (podobnie jak ocet jabłkowy) oraz brzydkim zapachem potu. Ogórki kiszone natomiast są bogate w jeszcze dodatkowe właściwości.

  • Oczyszczają organizm z toksyn.
  • Są lekkostrawne.
  • Wspomagają układ immunologiczny.
  • Usuwają zapas wody w organizmie.
  • Wspomagają leczenie obrzęków.
  • Działają jak naturalne probiotyki.
  • Poprawiają samopoczucie (tak jak czekolada!).
  • Przyspieszają odchudzanie, więc warto stosować je podczas różnego rodzaju diet odchudzających. Najpopularniejszą dietą bazującą na warzywach jest dieta dr Dąbrowskiej.
  • Wspomagają proces krzepnięcia krwi.
  • Spowalniają starzenie się skóry.
  • Pomagają w leczeniu kaca.
  • Wzmacniają mięśnie, więc mogą działać jak naturalny izotonik lub odżywka białkowa.

Ogórki kiszone przede wszystkim sprawdzą się jako zamiennik świeżych warzyw, dlatego warto w sezonie ogórkowym przygotować sobie ogórki kiszone na zimę. Później wiosny i lata lepiej postawić na ogórki małosolne, które można jeść tylko w sezonie, na przełomie maja i lipca. Jeżeli jednak nie lubisz małosolnych, śmiało możesz jeść kiszone również w lecie, w końcu smakują pysznie zawsze.

Kiszenie ogórków – przepis na ogórki kiszone

Kiszenie ogórków jest banalne! Wystarczy prosty przepis na ogórki kiszone, żeby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem. Najważniejsze jest odpowiednie dobranie warzyw. Sięgamy oczywiście po ogórki gruntowe. Dlatego też przetwory z ogórków robi się w sezonie ogórkowym, który przypada na przełom maja i lipca. Sięgamy po te ogórki, które są dość grube i mają około 10 cm długości. Trzeba też zwrócić uwagę na to, czy nie są zbyt miękkie. Niezbyt twarde ogórki podczas kiszenia mogą nam się po prostu rozpaść.

Zobacz także: Jak przyrządzić szparagi? 3 proste przepisy na pyszne dania

Podstawą podczas robienia przetworów z ogórków jest zalewa. Przygotowujemy ją z wody gotowanej z solą. Na 1 kg ogórków dajemy 2 l wody i 2 górowate łyżki soli. Następnie do wielkiego słoja na dno wkładamy ogórki. Dodajemy 8 ząbków czosnku i 4 liście kopru włoskiego. Wrzucamy też liść laurowy i ziele angielskie. Całość zalewamy gorącą zalewą z wody z solą. Następnie zakręcamy słoiki i ustawiamy je do góry dnem, żeby się zawekowały.

Ogórki zaczną się kisić po upływie 4 dni. Wcześniej będą to ogórki małosolne. Zanim jednak zdecydujecie się na ich otworzenie, przemyślcie sprawę. Im dłużej będą się kisić, tym będą smaczniejsze. Dlatego też w sezonie ogórkowym przygotowuje się ogórki kiszone na zimę. Zawsze fajnie jest otworzyć słoik z ogórkami domowej roboty w środku zimy. Wiadomo nie od dziś, że sklepowe ogórki nie zastąpią nam smaku domowych przetworów.

Zobaczcie w poniższej galerii, jak dobrać dietę do kształtu sylwetki:

Autor: Katarzyna Leszczyńska

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów