Jak zrobić ocet jabłkowy? Prosty przepis na naturalne oczyszczanie organizmu

Katarzyna Leszczyńska 17.05.2018 AKTUALIZACJA: 06.11.2019
Ocet jabłkowy i jabłka na desce do krojenia
Fotografia: Shutterstock.com

Wiele rzeczy może wpłynąć na szybsze odchudzanie. On jednak jest w tym mistrzem. Nie dość, że pomaga zgubić kilogramy, to jeszcze oczyszcza organizm z toksyn!

Ocet jabłkowy to naturalny produkt, który doskonale sprawdza się zarówno w kuchni, jak i w kosmetologii. Ma wiele cennych witamin i minerałów, niezwykle istotnych dla ludzkiego organizmu. Można go kupić już za 5 zł, ale o wiele lepiej sprawdzi się ten, który przygotujemy samodzielnie. A przepis okazuje się nie być tak skomplikowany jak mogłoby się wydawać.

Zobacz także: Po czym poznać, że nasz organizm jest zanieczyszczony? 7 oznak, że w naszym ciele kumulują się toksyny

Ocet jabłkowy jest naturalnym antyoksydantem. W związku z tym doskonale sprawdzi się jako środek oczyszczający organizm z toksyn. Działa na zasadzie podobnej jak dieta oczyszczająca. Doskonale wpływa na układ pokarmowy, przyspiesza metabolizm i zwalcza zanieczyszczenia, jednocześnie doskonale wpływając na naszą skórę. Przekonała się o tym m.in. Megan Fox, która stosując ocet jabłkowy pokonała trądzik, z którym zmagała się wiele lat.

Ocet jabłkowy – właściwości

Oczyszczanie organizmu z toksyn to nie jedyna z cennych właściwości octu jabłkowego. W rzeczywistości jest ich znacznie więcej. Wszystko dlatego, że ocet z przetworzonych jabłek ma wiele cennych witamin i minerałów, w tym witaminę C oraz kwas foliowy. Na co wpływa najbardziej?

  • Układ krwionośny.
  • Zdrowie serca.
  • Układ immunologiczny.
  • Zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.
  • Zwalcza bakterie.

Warto stosować ocet jabłkowy na odchudzanie. Działa na zasadzie detoksu, dzięki czemu szybciej zgubimy zbędne kilogramy. Zanim się jednak na to zdecydujemy, warto sprawdzić, czy jest to nam w ogóle potrzebne. Pomóc w tym może kalkulator BMI, który szybko wyliczy wskaźnik masy ciała. Często stosuje się też ocet jabłkowy na włosy. Płukanka z tego specyfiku sprawia, że nasza fryzura jest piękna, ale przede wszystkim zdrowa.

Zobacz także: Białko serwatkowe jest najczęściej wybieranym białkiem. Wspomaga nie tylko odchudzanie

Ocet jabłkowy coraz chętniej stosowany jest w kosmetologii. W tej kwestii chętnie sięga po niego Victoria Beckham. Ocet z przetworzonych jabłek nie dość, że pozwala zgubić zbędne kilogramy, to jeszcze działa wybielająco na zęby i sprawia, że dłużej utrzymuje nam się świeży oddech.

Ocet jabłkowy – przepis

Najprostszym wyjściem jest oczywiście kupienie octu jabłkowego w sklepie. Obecnie dostaniemy go niemal w każdym markecie. Można też zakupić go w sklepach ze zdrową żywnością oraz internecie. Cena octu jabłkowego waha się w granicach 5-20 złotych – w zależności od marki i ilości. Nie od dziś wiadomo jednak, że to co zrobimy sami jest o wiele zdrowsze. Domowy ocet jabłkowy z pewnością będzie pozbawiony dodatków chemii i konserwantów. Zrobienie octu jabłkowego natomiast nie jest tak skomplikowane jak mogłoby się wydawać.

Zobacz także: Dieta dr Dąbrowskiej to sposób odchudzania, który kochają gwiazdy! Proste przepisy, żeby była smaczna

Ocet jabłkowy powstaje z fermentacji jabłek. Do jabłek dodajemy drożdże, a po pewnym czasie powstaje alkohol. Jak wykonać całą procedurę?

Składniki:

  • 1 kg jabłek (niepryskanych, najlepiej papierówki, antonówki lub renety),
  • 1 l wody,
  • 5 łyżek cukru.

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie myjemy i wyjmujemy gniazda nasienne. Nie obieramy, ponieważ pod skórą znajduje się wiele cennych bakterii oraz drożdże istotne w procesie fermentacji.
  2. Wkładamy je do dużego słoika pokrojone w ćwiartki.
  3. Zalewamy ostudzoną wodą przegotowaną i wsypujemy cukier. Słój przykrywamy bawełnianą szmatką i przewiązujemy recepturką.
  4. Odstawiamy do fermentacji, która trwa 2-3 tygodnie (aż owoce zbrązowieją i przestaną wypływać na wierzch). Następnie cały płyn przecedzamy przez sito.
  5. Owoce wyrzucamy, a powstały z nich ocet odstawiamy pod szmatką w ciepłym miejscu na kolejne 3 tygodnie. Fermentacja będzie ukończona, gdy płyn zacznie pachnieć octem.

Picie octu jabłkowego

Najlepiej pić ocet jabłkowy na czczo. Dzięki temu najszybciej spali tłuszcz i wypłucze organizm z toksyn. Jeżeli jednak nie chcemy pić go z samego rana, można to zrobić również bezpośrednio po posiłku, np. obiedzie. Pytanie tylko, jak pić ocet jabłkowy? Nie każdy znosi smak octu bezpośrednio, choć można wypijać 2 łyżki czystego octu. Można też zmieszać go z odrobiną wody i wypijać taką płukankę. Można też stosować w podobny sposób ocet jabłkowy na włosy.

Zobacz także: Chcesz schudnąć? Przygotuj napój z bardzo taniego składnika. Może zdziałać cuda!

Z octem jabłkowym nie można jednak przesadzać, ponieważ może nam zaszkodzić, podobnie z resztą jak inne rzeczy w nadmiarze. W przypadku oczyszczania organizmu i odchudzania najlepiej stosować go na zasadzie detoksu. Pijemy go maksymalnie przez 4-5 dni, a potem przerywamy na miesiąc. Po miesiącu można ponownie skorzystać tej formy oczyszczania organizmu. W przypadku stosowania octu jabłkowego na włosy – raz w tygodniu powinien wystarczyć.

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty utrudniają odchudzanie:

Autor: Katarzyna Leszczyńska

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów