Naukowcy już wiedzą, od jakiej potrawy tyjemy najbardziej. Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń

Anna Respondek 18.09.2017
Niezdrowe jedzenie
Fotografia: Pexels

Mamy złe wiadomości dla miłośników tej konkretnej potrawy. 

Otyłość wśród najmłodszych to problem, z którym walczą rodzice, a nawet ministerstwo zdrowia. W szkołach wycofano niezdrową żywność i zamieniono ją na zdrowe odpowiedniki. Zamiast słodkich bułek proponowano warzywa i owoce.

Naukowcy z Uniwersytetu Duke-National w Singapurze postanowili sprawdzić, od jakich potraw tyje się najbardziej. W tym celu skorzystano z badań Avon Longitudinal Study of Parents and Children, które ustalały stan zdrowia 14,500 rodzin z okolic Bristolu, brytyjskiej miejscowości położonej w południowo-zachodniej części kraju. Pod uwagę wzięto 4,646 dzieci urodzonych między 1991 rokiem a 1992 rokiem. Na podstawie ich dzienników, w których zapisywały to, co zjadły oraz dodatkowych danych, takich jak wzrost i waga, mierzonych w wieku 7, 10 i 13 lat, naukowcy prześledzili zmiany w BMI dzieci. 

Wyniki badań, opublikowane w "Health Affairs", pokazały, że dzieci, które jadły więcej masła, margaryny, ryb i drobiu w panierce, frytek, przetworzonego mięsa, mleka, słodyczy i napojów słodzonych przybrały najbardziej na wadze. Pokarmem, który pozwalał zachować wagę wyjściową, były produkty pełnoziarniste i płatki z wysoką zawartością błonnika. 

Odkryliśmy, że frytki to jedzenie, które najbardziej przyczynia się do otyłości wśród młodych. Frytki dostarczają wiele energii, jednak nie sprawiają, że czujemy się syci. Pomimo to, są jedną z najczęściej wybieranych przekąsek wśród dzieci - powiedzieli naukowcy.  

Należy jednak pamiętać, że gotowane ziemniaki są bardzo zdrowe. To smażenie frytek w głębokim oleju przyczynia się do ich szkodliwego wpływu na zdrowie.

giphy-downsized
Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów