Prosty i szybki przepis na napar z imbiru. Zaskoczy cię swoim smakiem oraz aromatem!

Julita Buczek 29.03.2019 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
napar z imbiru przepis
Fotografia: Shutterstock

Napar z imbiru jest bardzo prosty w przygotowaniu, a dostarczy twojemu organizmowi wiele witamin oraz minerałów. Wypróbuj jego drogocenne właściwości już dziś i ciesz się zdrowym ciałem na wiele lat!

Imbir posiada bardzo dużo ciekawych właściwości, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Imbir ma bardzo intensywny aromat, jest świeży, trochę słodki, posiada również bardzo mocną nutę drzewną, która również zasługuje na wprowadzenie do codziennej diety.

Zobacz także: Przepis na koktajl z kiwi - poznaj proste przepisy!

Imbir uwzględniony w diecie z pewnością okaże się dobrym składnikiem, ponieważ:

  • ułatwia trawienie,
  • łagodzi mdłości,
  • łagodzi bóle miesiączkowe,
  • leczy przeziębienie,
  • leczy migreny,
  • działa przeciwobrzękowo,
  • zwiększa koncentrację,
  • polepsza krążenie krwi.

W 100 gramach imbiru jest tylko 80 kalorii, dlatego często picie napojów z jego dodatkiem polecane jest podczas odchudzania. Pomimo wielu pozytywnych właściwości, imbir nie jest dla każdego. Może mieć bardzo drażniące działanie, dlatego nikt nie powinien się nim zajadać. Jeśli chorujesz na chorobę układu przewodu pokarmowego, zrezygnuj z jedzenia imbiru oraz dodawania go do potraw.

Napar z imbiru

  • Imbir można jeść na surowo, ale równie dobrą praktyką jest przygotowanie smacznego naparu. Do szklanki należy wsypać łyżkę sproszkowanego imbiru lub wrzucić kilka plasterków świeżego i całość zalać wrzątkiem. Po ostygnięciu można, ale nie trzeba dodać miód, który odrobinę złagodzi cały smak drogocennego napoju.

Właściwości naparu z imbiru

Jeśli interesują was właściwości, które płyną z regularnego picia tego napoju, koniecznie zapoznajcie się z dalszą częścią artykułu.

  • Napar z imbiru działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie, a nawet przeciwwymiotnie. Dodatkowe badania pokazują, że regularne picie tego napoju pozwoli ci obniżyć poziom glukozy u osób z cukrzycą. Dodatkowo może złagodzić ból, a nawet zniwelować skutki kaca. Napar z imbiru poprawia również przepływ krwi, rozgrzewa, a także przyspiesza metabolizm oraz może wspomóc florę bakteryjną żołądka. Napój z imbiru pity regularnie pomaga oczyścić organizm z toksyn oraz aktywować układ odpornościowy do walki ze stanami zapalnymi.
  • Jeśli dokuczają ci bolesne miesiączki, napar z imbiru pomoże złagodzić ich ból. Regularne spożywanie imbiru pod różną postacią zapobiega migrenom, a także chroni przed rozwojem komórek nowotworowych.

Napar imbirowy - szybki przepis

  • 300 g świeżego imbiru,
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu,
  • garść kardamonu,
  • garść goździków,
  • pół garści jagód jałowca,
  • pół garści czerwonego pieprzu,
  • 4 litry wody

Przygotowanie:

  1. Imbir pokroić w plasterki, do dużego garnka dodać wszystkie przyprawy.
  2. Całość zalać wodą i zacząć gotowanie. Gotować do wrzenia.
  3. Następnie zmniejszyć ogień, tak aby napar zaczął bulgotać (około godziny) i odstawić do ostygnięcia.
  4. Po wystudzeniu, przelać przez sitko. Esencję należy przechowywać w szczelnie zamkniętych butelkach w lodówce.
  5. Przed podaniem należy podgrzać 100 ml naparu, dodać kilka plasterków cytryny, pomarańczy i jeśli lubisz także miód.
  6. Całość podgrzać i przelać do szklanki, resztę naczynia uzupełnić zagotowaną wodą.

Zobacz także: Koktajl truskawkowy – oto kilka sprawdzonych przepisów!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów