Nalewka z winogron może być smaczna i zdrowa. Mamy na nią 3 przepisy

Julita Buczek 05.06.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
nalewka z winogron
Fotografia: Fotografia Fotolia

Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z robieniem domowego alkoholu, koniecznie postaw na nalewki. Jest zdecydowanie łatwiejsza od wykonania domowego wina. Wypróbuj nasze przepisy z dodatkiem spirytusu, wódki lub miodu.

Winogrona oprócz wielu składników odżywczych i witamin sprawdzą się jako naturalny środek zapobiegający wielu chorobom. Winogrona mają działanie alkalizujące, przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu, które może powodować dieta z dużą ilością mięsa, a zbyt małą owoców, warzyw i mleka.

Winogrona powinny się znaleźć w diecie kobiet w okresie menopauzy - zawierają bor, który sprzyja utrzymaniu na odpowiednim poziomie estrogenów. Najwartościowsze są winogrona ciemnofioletowe, ponieważ zawierają najwięcej flawonoidów - naturalnych przeciwutleniaczy, które unieszkodliwiają wolne rodniki i dzięki temu chronią przed rakiem oraz chorobami serca.

Zobacz też: Jak zrobić wino z winogron? Wypróbuj sprawdzony przepis!

Nalewka z winogron

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron
  • ½ l wódki 40%
  • ½ l spirytusu 95%
  • ½ kg cukru
  • 5 goździków
  • 1/2 laski wanilii

Przygotowanie:

  1. Owoce umyj, włóż do słoja. Porozgniataj widelcem. Wlej wódkę i spirytus. Słoik szczelnie zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc. W tym czasie kilka razy potrząśnij słoikiem.
  2. Po upływie miesiąca zlej alkohol ze słoika. Do owoców dodaj cukier, wanilię i goździki. Całość pozostaw na około 2 tygodnie. Codziennie wymieszaj zawartość słoika.
  3. Kiedy cukier się rozpuści, przelej syrop do wcześniej odlanego alkoholu. Nalewkę przelej do butelek i pozostaw na kilka miesięcy, żeby dojrzała.

Zobacz także: Sok z aronii jest bardzo zdrowy. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić!

Nalewka z winogron na spirytusie

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron ogrodowych
  • 1,5 kg drobnego cukru
  • 1 litr wódki
  • 0,5 litra spirytusu 96%
  • 4 goździki

                   

Przygotowanie:

  1. Owoce delikatnie, ale dokładnie umyć. Oderwać je od gałązek i przełożyć do wysokiego naczynia. Zasypać cukrem i odstawić na dwa dni. Co jakiś czas lekko zamieszać, aby cukier się rozpuszczał, a owoce rozgniatały i puszczały sok.
  2. Po dwóch dniach owoce zalać wódką i wrzucić goździki. Odstawić na 1 tydzień. Po tym czasie należy zamieszać w naczyniu i wlać spirytus. Odstawić znów na 2 tygodnie.
  3. Teraz należy zamieszać i przelać nalewkę z owocami przez sito. Wycisnąć lekko sok z owoców i przefiltrować całą nalewkę przez złożoną gazę.
  4. Przelać do butelek. Odstawić już tylko na trzy miesiące i można delektować się trunkiem.

Zobacz też: Dżem z winogron na 3 sposoby. Wypróbujcie nasze propozycje!

Nalewka z winogron z miodem

Składniki:

  • 1 kg ciemnych winogron
  • 1 l spirytusu 70%
  • 1 l miodu
  • goździki
  • 0,5 laski wanilii

Przygotowanie:

  1. Ciemne winogrona po umyciu musimy dokładnie przejrzeć. Usuwamy wszystkie owoce, które nie wydają się zdrowe. Pozbywamy się też ogonków. Następnie winogrona wrzucamy do słoja, dodajemy pięć goździków i pół laski wanilii przekrojonej wzdłuż. Wszystko to zalewamy spirytusem o mocy 70%.
  2. Słój, szczelnie zamknięty, stawiamy w nasłonecznionym miejscu na około sześć tygodni. Co jakiś czas możemy nim zakręcić. Potem zlewamy płyn, umieszczając go w szczelnie zamkniętym naczyniu, a winogrona zalewamy miodem. Dobrze więc by miód był w płynie.
  3. Słój z miodem musimy mieszać codziennie. Ważne, by się miód rozpuścił. Czekamy na to dwa tygodnie. Potem znów zlewamy słodki płyn i łączymy go z tym pierwszym, mocniej alkoholowym. Dokładnie filtrujemy i wlewamy do butelek. Szczelnie zamknięte powinny leżakować co najmniej trzy miesiące.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Autor: Julita Buczek

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów