Nalewka z pigwy - 4 łatwe przepisy

Julita Buczek 30.05.2018 AKTUALIZACJA: 24.09.2019
nalewka z pigwy
Fotografia: Fotografia Shutterstock

Nalewka z pigwy to bardzo łatwy w wykonaniu alkohol. Wystarczy kilka dodatków, aby nadać mu zupełnie nowy smak oraz aromat. Wypróbuj pigwówkę z dodatkiem miodu, cytryny lub imbiru.

Pigwa ma wiele właściwości odżywczych i mineralnych, które mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Warto włączyć pigwę do swojego menu. Ten niewielki owoc można wykorzystać do wielu różnych przepisów. Z pigwą możesz zrobić ciasto, dżem lub syrop.

Zobacz też: Czarny bez to naturalny antybiotyk. Sok i syrop z czarnego bzu zwalczą gorączkę i kaca

Owoce pigwy zawierają bardzo dużo witamin, znajdziesz tam:

W 100 gramach tego owocu znajduje się:

  • Wartość energetyczna - 57 kcal
  • Białko ogółem - 0.40 g
  • Tłuszcz - 0.10 g
  • Węglowodany - 15.30 g
  • Błonnik - 1.9 g

Nalewka z pigwy

Ten tradycyjny napój alkoholowy z pewnością sprawdzi się wśród tych z was, którzy lubią charakterystyczny, cierpki smak.

Składniki:

  • kilogram owoców pigwy
  • kilogram cukru
  • 0,5 litra wódki
  • 0,5 litra spirytusu

Przygotowanie:

  1. Owoce pigwy dokładnie umyj, osusz, pokrój na kawałki i oczyść z gniazd nasiennych. Wrzuć je do słoika i zasyp cukrem. Przykryj ściereczką i odstaw na 2 tygodnie.
  2. Po tym czasie zlej wytworzony syrop do osobnego naczynia i zmieszaj go ze spirytusem. Szczelnie zamknij, odstaw na 2 miesiące, po tym czasie przefiltruj i zlej do butelek.
  3. Pozostałe owoce zalej wódką i po ok. 3 tygodniach przefiltruj. Połącz oba roztwory.

Zobacz także: Sok z aronii jest bardzo zdrowy. Koniecznie sprawdź, jak go zrobić!

Nalewka z pigwy z miodem

Jeśli nie jesteście fanami cierpkich smaków, koniecznie dodajcie odrobinę miodu. Złagodzi on smak całej nalewki i sprawi, że będzie słodsza.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 l wódki
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • skórka z 1/2 pomarańczy oraz sok

Przygotowanie:

  1. Umyte owoce pokroić i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do słoja i zalać alkoholem.
  2. W takim stanie trzymać 2-3 tygodni. Po tym czasie ekstrakt zlać i odstawić.
  3. Pigwę zasypać cukrem, zamknąć słój i postawić w ciepłym miejscu na tydzień, aż cukier się rozpuści. Codziennie mieszać słoikiem.
  4. Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, skórkę i sok z pomarańczy, odstawić na 2 tygodnie.

Nalewka z pigwy i cytryny

Połączenie cierpkiego smaku pigwy i kwaśnej cytryny to sprawdzony duet. Nalewka będzie idealnym dodatkiem do mięs lub innych wytrawnych potraw.

Składniki:

  • 1 kg pigwy
  • 1 litr wódki
  • 50 dag cukru
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

  1. Pigwy umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w drobną kostkę.
  2. Zagotować szklankę wody i wsypać do niej cukier. Wymieszać i dodać sok z cytryny oraz skórkę startą na drobnych oczkach.
  3. Do gotującego się syropu wkładać kawałki pigwy i gotować na małym ogniu 5 min. Po całkowitym ostudzeniu wlać wódkę przelać do szklanego naczynia i odstawić na miesiąc. Po miesiącu zlać do butelek i szczelnie zamknąć.

 Zobacz także: Domowe wino z winogron! Podpowiadamy jak je zrobić                   

Nalewka z pigwy i imbiru

Imbir ma właściwości rozgrzewające, dlatego warto dodać go do pigwówki, jeśli jest jesień lub zima. Dodatkowo jego aromat z pewnością uzupełni cały napój.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwowca
  • l spirytusu 70%
  • 1/2 kg cukru
  • imbir

Przygotowanie:

  1. Owoce pigwowca umyć, obrać z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Włożyć je do wysokiego słoja, zalać spirytusem i dodać pokrojony i obrany wcześniej imbir. Przykryć i odstawić na 14 dni. Po tym czasie przelać spirytus do innego naczynia, a do owoców wsypać cukier. Odstawić na 3-4 dni, codziennie potrząsać, aż cukier wyciągnie pozostały w owocach spirytus i się w nim rozpuści.  
  3. Przelać roztwór cukru do spirytusu, wymieszać i odstawić na kilka miesięcy.

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty wpływają na wygląd naszej cery:

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów