Nalewka z derenia ma wiele drogocennych właściwości. Sprawdź, jak ją zrobić!

Julita Buczek 11.09.2020
dereniówka
Fotografia: Shutterstock

Dereniówka ma wiele drogocennych właściwości. Wpływa bardzo dobrze na pracę naszego organizmu, dlatego warto pić ją regularnie.

Dereń cieszy się w ostatnim czasie bardzo dużą popularnością, od wielu lat gości w domach i na stołach.

Warto wprowadzić dereń do swojej diety, ponieważ ma wiele cennych właściwości. Dereń można również hodować w ogrodzie. Będzie to piękna ozdoba, ponieważ krzew wygląda naprawdę imponująco.

Nalewka z derenia to popularna dereniówka czy lekko kwaśny napój z derenia jadalnego. Ten drogocenny napój charakteryzuje się właściwościami leczniczymi, a także odżywczymi. Owoce derenia przypominają swoim wyglądem niewielkie śliwki, różnią się tylko tym, że są znacznie bardziej podłużne. Owoce derenia mają czerwony, intensywny kolor.

Zobacz także: Nalewka z pigwy - 4 łatwe przepisy

Dereniówka ma wiele właściwości leczniczych, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Owoce derenia w swoim składzie mają wiele witamin, między innymi A, C, a nawet P.

Nalewka z derenia jadalnego świetnie sprawdza się, w przypadku problemów z żołądkiem. Kiedy mamy kolkę lub doskwiera nam układ trawienny sok oraz nalewka z derenia złagodzi te objawy. Dereniówka przyspiesza trawienie, a także podkręca metabolizm. Dodatkowo ten napój może być środkiem do walki z anemią.

W medycynie nalewka z derenia ma również zastosowanie w leczeniu podagry czy przeziębień. Ma działanie przeciwzapalne, dlatego świetnie sprawdzi się, kiedy chcemy wyleczyć gorączkę czy grypę. Dereniówkę można stosować zapobiegawczo jako środek na odporność.

Nalewka z derenia - prosty przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kilogram owoców derenia jadalnego,
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 kilogram cukru,
  • 1 litr wody.

Przygotowanie:

  1. Owoce należy dokładnie umyć i przejrzeć.
  2. Owoce derenia po umyciu trzeba nakłuć wykałaczką. Dzięki temu łatwiej uda im się uwolnić sok.
  3. Nakłute owoce należy włożyć do słoika i zalać alkoholem. Słoik dokładnie zakręcić i odstawić w ciemne miejsce. Po około miesiącu alkohol ze słoika należy przelać do innego naczynia.
  4. Pozostałe owoce należy zasypać cukrem, słoik przykryć szmatką i odstawić na kilka dni.
  5. Owoce odsączyć i sok z cukrem wymieszać dokładnie z alkoholem, który wcześniej zalewał dereń.
  6. Słoik należy odstawić na tydzień, po czym dokładnie przefiltrować.
  7. Gotową nalewkę należy odstawić na około pół roku. 

Wypróbujesz nasz przepis?

Zobacz także: Kotlet de volaille to pyszne danie. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów