Nalewka z czarnej porzeczki może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu!

Julita Buczek 01.10.2018 AKTUALIZACJA: 29.01.2020
czarna porzeczka nalewka
Fotografia: Fotografia Pixabay

Nalewka z czarnej porzeczki ma wiele pozytywnych właściwości! Wpływa na nasz organizm oraz hamuje rozwój wielu chorób. Sprawdź przepis na nalewkę z czarnej porzeczki.

Czarne porzeczki mają bardzo dużo właściwości, które warto dostarczyć naszemu organizmowi, dlatego świetnym pomysłem okaże się nalewka z czarnej porzeczki. Jej wykonanie nie zajmie ci zbyt wiele czasu.

W medycynie ludowej czarna porzeczka znana jest od wielu lat. Stosowana głównie przy anginie lub infekcjach górnych dróg oddechowych. Te czarne owoce mają również zastosowanie podczas reumatyzmu oraz przy artretyzmie. Napary z liści czarnej porzeczki mogą przyczynić się do wydalania toksyn z organizmu.

Zobacz także: Nalewka z winogron może być smaczna i zdrowa. Mamy na nią 3 przepisy

Czarna porzeczka jest również bogata w witaminę C, ma jej zdecydowanie więcej niż pomarańcza. W owocach znajdziemy również wiele flawonoidów, które hamują powstawanie toksycznych związków w naszym organizmie. Porzeczki obniżają również poziom cholesterolu we krwi oraz hamują rozwój miażdżycy.

Te małe czarne owoce mogą wpływać na nasz wzrok, ponieważ są bogatym źródłem witaminy A i mogą zahamować rozwój chorób oczu, np. zaćmy. Liście porzeczki również mogą pozytywnie wpłynąć na nasz układ moczowy oraz dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Nalewka z czarnej porzeczki

Dobra nalewka charakteryzuje się, świeżymi i dojrzałymi owocami, dzięki temu z pewnością napój wyjdzie smaczniejszy.

Składniki:

  • spirytus 70% – 1 litr,
  • czarne porzeczki – 1 kilogram,
  • syrop cukrowy – 0,5 kg cukru + 0,5 l wody

Przygotowanie:

  1. Porzeczki obierz, opłucz i oczyść. Ważne, aby do przygotowania nalewki użyć dojrzałych owoców, dzięki temu napój będzie smaczniejszy.
  2. Przygotuj spirytus: 200 ml wody na 500 ml spirytusu. Alkohol o takiej mocy będzie idealny dla procesu macerowania owoców.
  3. Oczyszczone owoce wrzuć do czystego słoika i zalej przygotowanym wcześniej wywarem. Pozostaw w ciemnym miejscu na około 6 tygodni.
  4. Po tym czasie przygotuj syrop z cukru i wody, a następnie ostudź go i dodaj do odcedzonego wcześniej nalewu.
  5. Tego typu nalewka powinna dojrzewać w ciemnym miejscu przez kilka miesięcy. Najlepiej pół roku.

Szybka nalewka z czarnej porzeczki

Jeśli zależy ci na czasie, możesz wykonać szybką nalewkę z czarnej porzeczki, dzięki temu będziesz mógł cieszyć się smakiem trunku zdecydowanie szybciej.

Składniki:

  • pół litra wódki,
  • pół kilograma czarnych porzeczek,
  • szklanka wody,
  • szklanka cukru

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotować, do wrzątku wsypać cukier i rozpuścić.
  2. Oczyścić czarne porzeczki pod ciepłą wodą.
  3. Owoce, syrop cukrowy i wódkę wymieszać w dużym słoiku i odstawić na jeden dzień.
  4. Przelać nalewkę przez sitko i rozlać do butelek.

Tradycyjna nalewka z czarnej porzeczki

Jeśli lubisz tradycyjny smak nalewek, koniecznie zapoznaj się z poniższym przepisem. Aromatyczna i pełna witamin nalewka z pewnością przypadnie ci do gustu. Dzięki dużej zawartości witaminy C pomoże postawić na nogi przeziębione osoby.

Składniki:

  • 1 kg czarnej porzeczki,
  • 0,5 l spirytusu 95%,
  • 0,5 l wódka 40%,
  • 0,25 kg cukru,
  • łyżka miodu,
  • laska wanilii,
  • kora cynamonu,
  • 4 goździki

Składniki:

  1. Porzeczki należy przebrać, oczyścić i umyć.
  2. Owoce zalać alkoholem, dodać przyprawy. Odstawić słoik w ciepłe miejsce na półtora miesiąca.
  3. Po tym czasie zlać płyn znad owoców zasypać cukrem oraz dodać miód. Wywar odstawić na tydzień.
  4. Uzyskany syrop wymieszać z wcześniej przygotowanym alkoholem. Przelać przez sitko.
  5. Odstawić na pół roku.

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów