Nalewka z czarnego bzu jest hitem jesieni! Musisz jej skosztować

Julita Buczek 27.09.2018 AKTUALIZACJA: 12.10.2020
nalewka z czarnego bzu
Fotografia: Shutterstock

Nalewka z czarnego bzu dostarczy wiele witamin i minerałów. Świeże owoce są bardzo zdrowe, a w połączeniu z alkoholem mogą mieć działanie lecznicze. Poznaj najlepsze przepisy na jesienną nalewkę!

Sezon na robienie nalewek właśnie się rozpoczął! Jesienne owoce właśnie dojrzały i dzięki temu już niedługo zrobimy nasze ulubione nalewki i przetwory. Dużą popularnością cieszą właśnie te, które zrobione są w domowych warunkach z naturalnych składników. Dzisiaj nalewki robimy głównie z owoców sezonowych. Nalewki można zrobić samemu lub zakupić je w aptece.

Owoce bzu należą do jednych najbardziej cennych surowców zielarskich. Mają wyjątkowe właściwości lecznicze, które są znane od wieków. Coraz częściej czarny bez można znaleźć w ogrodach i działkach. Nalewka z czarnego bzu coraz częściej staje się dobrym i smacznym dodatkiem do różnego typu dań.

Owoce czarnego bzu posiadają bardzo dużo wartości odżywczych oraz mineralnych. Dzięki dużej zawartości witamin, takich jak:

oraz minerałów:

sprawdzą się jako uzupełnienie witamin i minerałów, których brakuje w naszym organizmie, szczególnie jesienią. Jak każda nalewka również i tak robiona jest na bazie syropu. Nadaje się ona do spożycia także bez dodatku alkoholu. Syrop z czarnego bzu świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub jako naturalny antyoksydant podczas przeziębienia czy grypy.

Zobacz także: Czarny bez to naturalny antybiotyk. Sok i syrop z czarnego bzu zwalczą gorączkę i kaca

Nalewka z czarnego bzu

Chłodne, zimowe wieczory nie obejdą się bez rozgrzewającej nalewki, która nie tylko rozgrzeje, ale również sprawdzi się jako naturalna ochrona naszego organizmu przed różnego rodzaju infekcjami.

Składniki:

  • 1kg obranych z łodyżek owoców czarnego bzu,
  • 2 szklanki wody,
  • 0,5 l wódki,
  • 0,5 l spirytusu,
  • szklanka cukru,
  • cynamon,
  • wanilia,
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Owoce dokładnie przebrać odrzucając ewentualne niedojrzałe kuleczki. Zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 5 minut od zagotowania.
  2. Przecedzić przez sito pozwalając płynowi spłynąć samoistnie. Nie dociskać.
  3. Powstały sok wymieszać z wódką i spirytusem. W tym momencie można dodać cynamon, sok z cytryny lub wanilię. Całość przelać do dużego słoja lub butelki. Po tygodniu dodać cukier. Można go również rozpuścić w małej ilości wody, tworząc syrop.
  4. Pozostawić na co najmniej 2 miesiące.

Lecznicza nalewka z czarnego bzu - przepis

Nalewki mogą być również bardzo zdrowe. Dzięki dużej zawartości witamin i minerałów mogą pozytywnie wpłynąć na pracę całego naszego organizmu. Są świetnym uzupełnieniem niedoborów witamin, z jakimi zmagamy się jesienią.

Składniki:

  • 1 kg owoców czarnego bzu,
  • 1 l spirytusu 96-procentowego,
  • 0,5 l wody,
  • 25 dag cukru

Przygotowanie:

  1. Owoce przepłucz na sicie, dobrze odsącz, wsyp do słoja, zalej alkoholem.
  2. Postaw w ciepłym, ciemnym miejscu. Po miesiącu przefiltruj.
  3. Z wody i cukru ugotuj syrop, przestudź i połącz z alkoholem.
  4. Po tygodniu przefiltruj, zlej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne, średnio chłodne miejsce.

Wypróbujesz ten przepis?

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
Fotografia: Shutterstock

1. Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów