3 przepisy na nalewkę imbirową. Jesienią musisz jej spróbować!

Julita Buczek 05.10.2020 AKTUALIZACJA: 13.10.2020
imbirówka
Fotografia: Shutterstock

Przepis na nalewkę imbirową jest bardzo prosty w wykonaniu. Sprawdźcie, jak przygotować pyszną nalewkę imbirową ze składników, które znajdziesz w swoim domu.

Nalewka imbirowa jest bardzo prosta w przygotowaniu i ma bardzo wiele właściwości leczniczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Imbir powinien być używany w każdej diecie, szczególnie w czasie przeziębień czy okresie grypowym.

Wódka imbirowa pita w niewielkich ilościach może mieć bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Pomaga utrzymać prawidłowy cholesterol, a także poprawia stan naczyń kwionośnych. Imbir pomaga w walce z otyłością, w głównej mierze przyspiesz metabolizm. Ten drogocenny składnik diety może pomóc również w walce z przeziębieniami, a także innymi chorobami wirusowymi. Likwiduje stany zapalne.

Dobrze przygotowana imbirówka to doskonały środek w leczeniu niestrawności oraz innych problemów trawiennych. Kiedyś stosowana była nawet jako lek przeciwbólowy.

Zobacz także: Nalewka z winogron może być smaczna i zdrowa. Mamy na nią aż 3 przepisy!

Nalewka imbirowa - przepis

Składniki:

  • 20 dag świeżego imbiru,
  • 3-4 łyżki miodu,
  • 2 duże cytryny,
  • ½ litra spirytusu.

Przygotowanie:

  1. Imbir dokładnie umyć, obrać i pokroić.
  2. Dokładnie umyć cytryny i obrać. Wycisnąć z nich sok. Skórkę, która została po obraniu cytryn, należy pokroić w drobne kawałki.
  3. Pokrojone składniki włożyć do dużego słoika i dodać miód oraz sok z cytryny. Całość zalać spirytusem.
  4. Mieszanka powinna stać w suchym i ciemnym miejscu około 3 miesiące.
  5. Po tym czasie należy przefiltrować płyn przez drobne sitko i znowu przelać do butelek.
  6. Tak przygotowany trunek odstawić znowu na dwa miesiące.

Cytrynówka z miodem i imbirem - szybki przepis

Składniki:

  • 10 dag świeżego imbiru,
  • 4 duże cytryny,
  • 4 łyżki miodu,
  • 350 ml wódki,
  • 350 ml spirytusu.

Przygotowanie:

  1. Imbir umyć, obrać i pokroić.
  2. Cytryny umyć i pokroić w plastry.
  3. Składniki włożyć do dużego słoika.
  4. Do słoika dodać miód. Zalać wódką i spirytusem.
  5. Mieszankę w słoiku odstawić na około 2 miesiące w ciepłe miejsce.
  6. Po tym czasie nalewkę przecedzić przez gazę.
  7. Tak przygotowaną nalewkę należy przelać do butelek i odstawić na kolejne trzy miesiące.

Nalewka imbirowa z przyprawami

Składniki:

  • 25 g zmielonego kłącza imbiru,
  • 5 g owoców kardamonu,
  • 1 litr 70%-owego spirytusu,
  • 20 dag cukru,
  • 5 g cukru waniliowego,
  • ½ litra wody.

Przygotowanie:

  1. Zmielony imbir wraz z kardamonem należy wrzucić do dużego słoika i zalać spirytusem. Zamknąć i ostawić na około miesiąc.
  2. Po tym czasie należy przygotować syrop z cukru, wody oraz cukry waniliowego.
  3. Imbir i kardamon należy przecedzić przez gazę, a następnie przelać do syropu. Dokładnie zamknąć i pozostawić nalewkę na około 3 miesiące.
  4. Po tym czasie należy przelać imbirówkę do butelek i zamykamy.
  5. Można dodać do niej ziele oregano, wanilię czy goździki.

Wypróbujesz te przepisy na nalewkę imbirową?

Zobacz także: 3 przepisy na nalewkę z głogu. Wypróbuj nasze pomysły!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów