Naleśniki z jabłkami - podpowiadamy, jak je przygotować

Sylwia Bagińska 30.09.2019 AKTUALIZACJA: 30.09.2019
Naleśniki z jabłkami
Fotografia: Shutterstock

Naleśniki z jabłkami to świetny pomysł na śniadanie, kolacje, podwieczorek lub deser. Koniecznie już dziś wypróbuj nasze przepisy na naleśniki z jabłkami.

Kto z nas nie uwielbia naleśników? Do tego dodać jeszcze jabłka i cynamon. Brzmi pysznie! Przygotowanie takiej przekąski jest proste. Zrobi ją nawet osoba, która dopiero rozpoczyna swoja przygodę z gotowaniem. Mamy nadzieję, że do naszych przepisów na naleśniki z nadzieniem jabłkowym będziesz często wracać.

Zobacz także: Obok ciasta ze śliwkami i budyniem trudno jest przejść obojętnie. Sprawdź, jak je zrobić 

Naleśniki z jabłkami: przepis tradycyjny

Wykonanie tego bezmięsnego dania nie zajmie ci zbyt wiele czasów. Poza tym przygotowanie tej przekąski jest bardzo proste. Smacznego!

Składniki, których potrzebujesz do wykonania ciasta na naleśniki:

  • Mleko (jedna szklanka),
  • Mąka pszenna (150 gram),
  • Woda (około 70 mililitrów),
  • Dwa jajka,
  • Łyżka oleju,
  • Szczypta soli,
  • Jedna płaska łyżka cukru.

Składniki, których potrzebujesz do wykonania farszu:

  • Cztery jabłka,
  • Dwie łyżki cynamonu,
  • Cukier (2-3 łyżki, w zależności od smaku jabłek),
  • Cukier puder (2/3 łyżki).

Przygotowanie:

Do miski wlej wodę, mleko i olej. Wbij dwa jajka i dodaj mąkę, sól oraz jedną płaską łyżkę cukru. Całość dokładnie wymieszaj – najlepiej jeśli użyjesz miksera lub blezera.

Tak przygotowane ciasto odstaw na około 15 minut – musi ono odpocząć

W międzyczasie dokładnie umyj jabłka i pokrój je na małe kawałeczki. Wrzuć je do garnka i zacznij prażyć na małym ogniu. Do owoców dodaj cynamon oraz cukier. Jeśli twoje jabłka są dość słodkie – dosyp jedną maksymalnie dwie łyżki, gdy kwaśne – trzy.

Na rozgrzaną patelnie wlej odpowiednią porcje ciasta naleśnikowe. Smaż z dwóch stron.

Na gotowe naleśniki nałóż farsz. Możesz je zwijać w rulonik lub złożyć na „cztery”.

Jeśli chcesz, aby twoje naleśniki z jabłkiem były chrupiące, koniecznie je podsmaż na patelni z odrobiną masła.

Podawaj posypane cukrem pudrem i niewielką ilością cynamonu. Smacznego!

Naleśniki z tartym jabłkiem – jak je przygotować?

A co powiesz na jabłka w cieśnie naleśnikowym, brzmi ciekawie? Koniecznie sprawdź ten przepis.

Składniki, których potrzebujesz:

  • Mąka pszenna (jedna szklanka)
  • Mleko (jedna szklanka),
  • Jedno jajko,
  • 1 łyżka oliwy,
  • Jedno jabłko,
  • Szczypta soli.

Przygotowanie:

Na początku obierz jabłko i zetrzyj je na tarcę o grubych oczkach.

Do miski wlej mleko, olej i dodaj mąkę, jajko oraz sól. Całość wymieszaj za pomocą blendera lub miksera.

Następnie dodaj starte jabłko i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

W międzyczasie nagrzewamy patelnię. Gdy będzie gorącą wlewamy odpowiednia ilość ciasta naleśnikowego z jabłkami. Smażymy na średnim ogniu. Pamiętaj, że naleśniki muszą przypalić się z dwóch stron.

Tak przygotowane naleśniki możesz spożywać bez żadnego dodatku. Nie jest to jednak konieczne. Świetnie smakują także z cukrem pudrem, serem, czy dżemem. Smacznego!

Zobacz także: Podajemy dwa najlepsze przepisy na racuchy z jabłkami!

Uważasz się, że znasz się na alkoholach? Koniecznie weź udział w naszym quizie. Powodzenia!

Na drewnianym blacie stoją kieliszki z alkoholem.
Rozwiąż quiz

Dopasuj alkohol do państwa, z którego pochodzi. Tylko co piąta osoba zdobywa komplet punktów

Na drewnianym blacie stoją kieliszki z alkoholem.

1. Sangria to napój z czerwonego wina i wody z dodatkiem owoców. Z jakiego kraju pochodzi?

Oceń artykuł
WSZYSTKO NA TEMAT:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów