Naleśniki z budyniem w 3 odsłonach. Poznaj ich wyjątkowy smak!

Julita Buczek 25.08.2020 AKTUALIZACJA: 25.08.2020
naleśniki z budyniem
Fotografia: Shutterstock

Naleśniki budyniowe są bardzo pyszne, jeśli jeszcze ich nie przyrządziliście koniecznie wypróbujcie proste przepisy na ich wykonanie.

Naleśniki z budyniem są nie tylko pyszne, ale również znacznie smaczniejsze niż tradycyjne naleśniki. Proste w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne z pewnością staną się hitem w każdym domu.

Fani klasycznego przepisu z pewnością powinni przygotować ten bardziej innowacyjny z dodatkiem budyniu.

3 przepisy na naleśniki z budyniem

Naleśniki budyniowe klasyczne

Naleśniki z dodatkiem budyniu są bardzo puszyste i znacznie słodsze niż klasyczne naleśniki. Naleśniki z budyniem świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, kolację czy słodką przekąskę. Ich wykonanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut, dlatego warto wypróbować ten przepis. Naleśniki budyniowe można równie zamrozić, w zamrażalce zachowają świeżość nawet na kilka tygodni.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 400 ml mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 80 g mąki pszennej wrocławskiej

Przygotowanie:

  1. Jajka zmiksować z trzema łyżkami cukru oraz solą. Podczas miksowania dodać mleko oraz dwie łyżki oleju oraz wsypać budyń, a także mąkę wrocławską. Wszystko dokładnie zmiksować aż do połączenia składników.
  2. Patelnię nagrzać i wlać na nią trochę oleju.
  3. Na rozgrzanej patelni wlać porcję ciasta i dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni. Smażyć po obydwu stronach na złoty kolor.
  4. Naleśniki z budyniem można posmarować dżemem, serkiem lub kremem czekoladowym.

Naleśniki budyniowe bez jajek - prosty przepis

Naleśniki budyniowe bez jajek są bardzo delikatne i szybkie w przygotowaniu. Można przygotować je w mniej niż 10 minut. Idealne jako dodatek do konfitury, dżemu lub twarożku.

Składniki:

  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

  1. W misce umieścić budyń, mleko, wodę, mąkę, cukier i dokładnie wszystko zmiksować.
  2. Wlać olej i zmiksować ponownie.
  3. Naleśniki usmażyć na rozgrzanej wcześniej patelni po obu stronach na złoty kolor. 

Naleśniki budyniowe - różowe

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanki wody gazowanej,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej tortowej,
  • 2 opakowania budyniu malinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Do miski wlać mleko, wodę oraz jajka, a także cukier waniliowy. Całość należy dokładnie wymieszać.
  2. Do miski dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypać proszek budyniowy oraz wlać olej. Całość dokładnie połączyć do jednolitej masy.
  3. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie na patelnię wlać olej i dokładnie podgrzać, jeśli patelnia jest już nagrzana, można smażyć naleśniki.

Wypróbujecie nasze przepisy?

Zobacz także: Kawa mrożona na 5 różnych sposobów. Zaserwuj sobie orzeźwiający napój na upały

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów