Czy myć mięso przed smażeniem? A co z jajkami i innymi produktami? Ekspert rozprawia się z mitami

Anna Respondek 06.11.2017
Produkty spożywcze
Fotografia: Pexels

Niektóre z nich do duże zaskoczenie. 

Istnieje wiele szkół tego, jak należy postępować z żywnością, zanim zaczniemy poddawać ją obróbce termicznej Jedni uważają, że mycie mięsa to konieczność, inni, że to poważny błąd. Są również zwolennicy twierdzenia, że żaden z produktów nie musi zostać wyczyszczony, ponieważ całą "sprawę" załatwi wysoka temperatura. 

Okazuje się jednak, że wiele "mądrości" krążących po internecie, może wprowadzić nas w zakłopotanie, a już z pewnością nie wolno wierzyć w twierdzenie, że wysoka temperatura sprawi, że wszelkie zanieczyszczenia same znikną. Które produkty zatem należy umyć, a przy których można to sobie odpuścić? Na te pytania odpowiedzi udzielił Portal.abczdrowie.pl.

giphy-downsized

Jajka

Przed spożyciem koniecznie należy umyć jajka, ponieważ na ich skorupce mogą znajdować się pałeczki Salmonelli, przez które z łatwością można trafić do szpitala. Pierwszymi symptomami zatrucia są ból brzucha, wymioty i biegunka. 

Powinniśmy je także dezynfekować. Tuż przed spożyciem najlepiej umyć je pod bieżącą wodą, a później zanurzyć we wrzątku - podpowiada osoba z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemilogicznej. 

Już kilka sekund we wrzątku powinno spowodować całkowite zniknięcie pałeczek Salmonelli.

Mięso

Któż z nas nie słyszał, że przed użyciem mięsa należy je dokładnie umyć. Głównie chodzi o drób, na którym rozwinąć się mogą bakterie Campylobacter jejuni powodujące objawy podobne do zapalenia wyrostka robaczkowego.

Mycie mięsa przed obróbką termiczną nie jest wskazane ze względu na to, że może dojść do rozprzestrzeniania się bakterii - tłumaczy specjalistka.

Jak dodaje, jeśli jednak zdecydujemy się na to, należy uważać, aby brudna woda nie ochlapała naczyń kuchennych czy deski do krojenia, z której będziemy korzystać w trakcie gotowania. 

giphy-downsized

Kiszone ogórki

Mycie ogórków to mniej praktykowane przyzwyczajenie, jednak zdarzają się osoby, które zaraz po wyjęciu ogórka ze słoika, decydują się przemyć go wodą. To duży błąd. Biały osad pojawiający się na produkcie zawiera w sobie bakterie kwasu mlekowego oraz inne probiotyki, które korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy i stan jelit. 

Grzyby

Aby oczyścić grzyby z ziemi i liści należy włożyć je pod wodę, jednak trzeba to zrobić niezwykle delikatnie i szybko. Grzyby mają wyjątkową łatwość w przyswajaniu wody, a przez to zmienia się ich struktura. To prowadzi do utraty wyjątkowego smaku. 

mushrooms-2408219_1280
Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów