Musaka to tradycyjne greckie danie. Sprawdź, jak przygotować pyszny odpowiednik włoskiej lasagne

Marianna Bereza 27.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Musaka
Fotografia: Shutterstock

Musaka to siostra włoskiej lasagne. Zobacz, jak przygotować pyszną zapiekankę na bazie bakłażanów, pomidorów i mielonego mięsa.

Musaka (moussaka) to tradycyjne danie kuchni greckiej. Najlepszą z pewnością serwuje się w tradycyjnych rodzinnych tawernach. Pod tajemniczo brzmiącą nazwą kryje się po prostu zapiekanka z bakłażana, pomidorów i mielonego mięsa. Charakterystyczny lekko słodkawy posmak zyskuje dzięki temu, że dodaje się do niej szczyptę cynamonu, oregano i goździków. Górną warstwę musaki stanowi sos beszamelowy posypany żółtym serem.

Musaka jest najpopularniejsza w Grecji, jednak danie rozpowszechnione jest w wielu miejscach na Bałkanach, m.in. w Bułgarii, Turcji czy Albanii. W wielu miejscach można kupić gotowe mieszanki przypraw do musaki, jeśli jednak ich nie posiadamy, możemy przyprawy dodawać osobno. Charakterystyczny smak musace nadaje także gałka muszkatołowa, którą dodajemy do sosu beszamelowego.

Zobacz także: Tarta ze szpinakiem - 5 szybkich pomysłów na prosty obiad

Musaka grecka, bułgarska i turecka nieznacznie się od siebie różnią. Sprawdź, jak je przygotować.

Musaka grecka

Na myśl przywodzi wakacje w Grecji. Jest dosyć pracochłonna, ale warto się natrudzić, żeby zadowolić rodzinę i przyjaciół. Oryginalna musaka grecka raz spróbowana już na zawsze zagości na waszych stołach.

Musaka grecka - składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa jagnięcego
  • 3 bakłażany pokrojone w cienkie plastry
  • 3 ziemniaki w plastrach (opcjonalnie)
  • 500 g pomidorów z puszki w kawałkach
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka czerwonego wina
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta oregano
  • łyżka miodu
  • sól i pieprz, szczypta cukru do smaku
  • oliwa z oliwek (do smażenia)

Sos beszamelowy:

  • pół litra mleka
  • pół kostki masła
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 30 g startego twardego sera (jeśli nie dysponujemy greckim kefalotiri, możemy zastąpić innym twardym serem)

Zobacz także: 3 przepisy na tartę z bakłażanem. Zdrowe i szybkie propozycje!

Musaka grecka - przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180-190 st. Bakłażany kroimy w plastry o centymetrowej długości, solimy i odstawiamy. W tym czasie gotujemy ziemniaki (jeśli dodamy je do musaki, będzie bardziej sycąca) i kroimy je na plastry. Po około pół godzinie bakłażany osuszamy z soku i podsmażamy z każdej strony na oliwie. Pokrojone cebulę i czosnek podsmażamy, dodajemy mięso mielone i szklankę wina. Na koniec wlewamy pomidory z puszki i przyprawy. Smażymy około 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. W rondlu roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Mieszamy i dolewamy mleka. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i odstawiamy. Kiedy wystygnie dodajemy jajko i stary ser i jeszcze raz mieszamy.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwowo: ziemniaki (jeśli ich używamy) pokrojone na plastry (lub bakłażany), farsz z mięsem, bakłażany w plastrach, mięso, znów bakłażany itp. Wierzch powinien być wykończony plasterkami bakłażana. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem. Pieczemy przez około 45 minut.

Musaka bułgarska i turecka

Musaka to nie tylko danie greckie. Ta potrawa jest rozpowszechniona na całych Bałkanach, a różnice w podawaniu są nieznaczne. Musaka bułgarska lub serbska zamiast bakłażanów zawiera ziemniaki. Nie zawiera sosu beszamelowego, ale jest zalana sosem jogurtowym z jajkami i mąką. Z kolei turecka wersja musaki nie zawiera beszamelu oraz sera i nie jest układana warstwowo oraz zapiekana. Do farszu dodaje się za to słodką i ostrą paprykę.

Zobacz także: 4 proste przepisy na tartę z jagodami. Wypróbuj je tego lata!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów