Murzynek - sprawdzony przepis na pyszne i łatwe ciasto!

Zuzanna Morska 27.02.2020
Ciasto murzynek
Fotografia: Shutterstock

Ciasto murzynek to klasyczne, kakaowe ciasto, które pokochały tysiące ludzi na całym świecie. Jest łatwe do zrobienia, puszyste i przepyszne! Jak zrobić murzynka w domu? Oto sprawdzony przepis!

Ciasto murzynek to jedno z najsmaczniejszych i łatwiejszych do przygotowania ciast. Wymaga standardowych składników, które używane są do pieczenia i wychodzi nawet osobom, które niespecjalnie przepadają za tą czynnością.

W sieci znajdziemy wiele przepisów na ciasto murzynek. Ale który z nich jest sprawdzony? Oto nasza propozycja!

Ciasto murzynek - jak wygląda

Ciasto murzynek to tak naprawdę klasyczne, miękkie, bardzo kakaowe ciasto. Najczęściej występuje w formie wilgotnego przysmaku, który może być dodatkowo przełożony wiśniowym lub innym ulubionym dżemem. Jednak można je też zrobić w wersji bardziej suchej. Wszystko zależy od tego, co tak naprawdę lubimy.

Oryginalny murzynek to ciasto mocno kakaowe. Też od nas zależy, czy będzie ono bardzo słodkie, czy bardziej wytrawne. Musimy jednak pamiętać, że tradycyjny murzynek zawiera sporo cukru i mąki, dlatego nie należy do ciast, które pokochają miłośnicy fit deserów.

Ciasto murzynek - składniki i przepis

Jak zrobić murzynka w domu? Zacznijmy od tego, z jakich składników robi się to ciasto.

Składniki:

  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • kostka masła - warto wyjąć je wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach do ciasta - np. arakowy

Przygotowanie:

Przygotowanie murzynka jest bardzo proste. Jednak wymaga trochę czasu. Do zrobienia murzynka przyda nam się niewielki garnek i dwie miski. Najpierw do garnka (może być rondelek) wkładamy kostkę masła, wsypujemy cukier, kakao i wlewamy wodę oraz zapach do ciasta. Na wolnym ogniu całość rozpuszczamy - nie zapominajmy o ciągłym mieszaniu masy. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.

W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie przygotowujemy jajka - oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę, a jajka dodajemy do ostygłej masy w rondelku. Całość dokładnie mieszamy. Odlewamy 0,5 szklanki masy kakaowej, która posłuży nam za polewę do ciasta.

Teraz do mąki dodajemy kakaową masę - całość dokładnie miksujemy. Na koniec do ciasta dodajemy sztywną masę z białek i delikatnie mieszamy.

Ciasto murzynek możemy piec w okrągłej tortownicy lub podłużnej. Musimy jednak pamiętać o wyłożeniu jej papierem do pieczenia. Jeśli go nie posiadamy, wystarczy, że ścianki i dno tortownicy posmarujemy masłem. Następnie wlewamy tutaj ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Na samym końcu ciasto oblewamy polewą. Ciasto po ostygnięciu jest gotowe do spożycia.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?  

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów