Jak zrobić domowe muffinki czekoladowe? Ten prosty deser przygotujesz w 15 minut!

Zuzanna Morska 10.03.2020
Muffinki czekoladowe
Fotografia: Shutterstock

Muffinki czekoladowe to prosty i ekspresowy deser, który z pewnością zasmakuje każdemu. Jak zrobić muffinki czekoladowe w domu? Mamy dla was sprawdzony przepis, który sprawi, że na pewno wam wyjdą!

Dobrze zrobione muffinki czekoladowe powinny być z zewnątrz dość twarde i chrupkie, ale w środku mięciutkie i wilgotne. Te proste do przygotowania ciasteczka mogą być urozmaicone kawałkami ciemnej czekolady, ale jeśli jesteście fanami słodkości, możecie dodać do nich skórkę pomarańczową, rodzynki czy kawałki białej czekolady. Wszystko zależy od tego, na co macie w danej chwili ochotę.

Muffinki czekoladowe nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. W dodatku nie musimy kupować do nich wielu składników. Jak zrobić perfekcyjne muffinki czekoladowe? Ten przepis pozwoli cieszyć się smacznym deserem już w 15 minut!

Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe to jeden z najbardziej klasycznych deserów. I choć w sklepach możemy dostać gotowe mieszanki suchych składników, do których wystarczy dodać olej i jajka, można też całe ciasteczka przygotować samodzielnie w domu. I jest to równie proste.

Muffinki czekoladowe przygotowuje się w zaledwie kilkanaście minut. Także jest to sprawdzona opcja szczególnie wtedy, kiedy masz np. nieoczekiwanych gości. Jak je zrobić, aby na pewno wyszły pyszne?

Muffinki czekoladowe - składniki i przepis

Poniżej przedstawiamy przepis na pyszne i sprawdzone muffinki czekoladowe. Czego potrzebujemy, aby zrobić je w wersji domowej?

Składniki:

  • 150 g masła
  • 150 g czekolady - dowolnej
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • 15-18 papierowych foremek do ciasta

Przygotowanie:
Zacznijmy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni. W tym samym czasie możemy też rozpuścić w rondelku masło i odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy również czekoladę - kroimy ją na kawałki.

W oddzielnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę. Następnie dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Jajka miksujemy z mlekiem w oddzielnym naczyniu. Po tym etapie mokre składniki dodajemy łyżką do suchych składników i całość mieszamy delikatnie łyżką - dotąd aż się połączą. Na sam koniec wlewamy rozpuszczone masło, chwilę mieszamy i wrzucamy kawałki czekolady. Teraz wystarczy kilka ruchów łyżką, aby połączyć składniki.

Ciasto przelewamy do foremek na babeczki, wykładamy je na blachę i pieczemy przez 25 minut - aż do suchego patyczka.

Do muffinków czekoladowych możemy dodać ulubione dodatki - rodziny czy skórkę pomarańczową. Wówczas wrzucamy je do wymieszanego ciasta, ale przed przełożeniem go do foremek.

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?    

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów