Mizeria z ogórków to prawdziwa królowa wśród dodatków. Przepis jest banalny!

Katarzyna Leszczyńska 30.05.2018
Mizeria
Fotografia: Shutterstock.com

Mizeria jest jednym z najpopularniejszych dodatków do dań mięsnych. Uwielbiamy ogórki z dodatkiem koperku i śmietany, które kojarzą się z wiosennymi smakami.

Nic nie zastąpi smaku świeżego ogórka. Dlatego też najpopularniejszym dodatkiem do dań, chętnie wybieranym przez Polaków, jest oczywiście mizeria. Jest to sałatka ze świeżych ogórków, zazwyczaj z dodatkiem koperku i śmietany. Stanowi doskonałe uzupełnienie smaku mięsa, ale też jest idealną przekąską sama w sobie. A przepis na mizerię z ogórków jest banalny! Robi się ją w kilka minut.

Zobacz także: Sałatka szwedzka – najpopularniejsza sałatka z ogórków na zimę. Sprawdź przepis!

Mizerię najlepiej robić w okresie, gdy są nowalijki, z ogórków gruntowych. Sezon na nie przypada na przełomie maja i lipca. Wtedy będzie najlepsza. Mizeria jednak ma to do siebie, że jest dostępna przez cały rok, ponieważ można ją zrobić również z długich ogórków szklarniowych. Niezależnie od tego, kiedy i jak ją robicie – zawsze jest pyszna! I bardzo zdrowa.

Mizeria z ogórków – dlaczego warto ją jeść?

Ogórki są jednymi z najbardziej cennych warzyw. I mają bardzo mało kalorii, dlatego warto je jeść podczas różnego rodzaju diet odchudzających. Najpopularniejszą dietą opartą na warzywach jest dieta dr Dąbrowskiej, w której jadłospisie ogórek jest jednym z najcenniejszych warzyw. Jakie są jego właściwości?

  • Posiadają zdolność odkwaszania organizmu.
  • Są naturalnymi antyoksydantami – pomagają pozbyć się toksyn z organizmu.
  • W 97% składają się z wody, więc dostarczają jej dużą ilość do organizmu, dzięki czemu gaszą pragnienie i nawilżają skórę.
  • Mają niski indeks glikemiczny.
  • Wspomagają układ moczowy i usuwają nadmiar wody z organizmu.
  • Pomagają w zwalczaniu obrzęków.
  • Działają przeciwbólowo na stawy.
  • Przyspieszają metabolizm.
  • Zmniejszają opuchliznę i cienie pod oczami (dlatego często są wykorzystywane w kosmetyce).
  • Oczyszczają skórę.
  • Zmniejszają widoczność porów.
  • Są bogate w witaminę C, A, szereg witamin z grupy B oraz cenne składniki mineralne jak: żelazo, cynk, wapń, potas i magnez.
  • Mają dużo błonnika.

Zobacz także: Pikle z ogórków to doskonały dodatek do mięs i sałatek. Prosty przepis na pikle z curry i chili

W mizerii dobroczynne dla naszego organizmu są nie tylko ogórki. Dodaje się do niej również cebulę, która także ma szereg zbawiennych właściwości. Warto ją spożywać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

  • Ma bardzo dużo witaminy C.
  • Pomaga w walce z chorobami reumatoidalnymi.
  • Pomaga przy przeziębieniach.
  • Wzmacnia odporność.
  • Ma dużo magnezu.
  • Ma działanie antynowotworowe.
  • Zapobiega zakrzepom.
  • Obniża poziom złego cholesterolu.
  • Walczy z nadciśnieniem.
  • Przyspiesza metabolizm i doskonale działa na trawienie.
  • Jest naturalnym probiotykiem i wspomaga w terapii antybiotykowej.

I choć są to dwa podstawowe składniki mizerii, warto do niej dodać jeszcze inne produkty, które wzbogacą jej smak i sprawią, że będzie wyjątkowym dodatkiem do potraw.

Zobacz także: Domowe sposoby na kaca. Jak leczyć zatrucie alkoholem?

Mizeria przepis

Jak zrobić mizerię? Nic trudnego! Robi się ją jak każdą inną sałatkę. Podstawą są oczywiście odpowiednio dobrane składniki. Warto zadbać o ich jakość, ponieważ to właśnie one gwarantują nam bogaty smak naszej mizerii.

Składniki na mizerię dla 4 osób:

  • 2 ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe
  • Cebula
  • Koperek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • Sól i pieprz

Zobacz także: Przepis na ogórki małosolne jest banalny! My je kochamy!

Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Koperek siekamy. Wszystkie składniki razem mieszamy i dodajemy śmietanę. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Prawda, że banalne? W niektórych krajach do smaku dodaje się jeszcze dodatkowe przyprawy, np. słodką lub ostrą paprykę czy curry. My jednak najbardziej lubimy ten tradycyjny smak mizerii!

Mizeria z ogórków – do czego dodać?

Choć mizeria jest niezwykle popularnym dodatkiem do różnego rodzaju dań, oczywiście nie pasuje do wszystkiego. Macie ochotę na ogórki w śmietanie, ale nie wiecie do czego je dodać? Podpowiadamy!

Zobacz także: Ogórki kiszone są dobre nie tylko na kaca. Mają wiele zdrowotnych właściwości

Oczywiście podstawowym daniem, do którego warto dodać mizerię jest kotlet schabowy i młode ziemniaczki. Nie da się ukryć, że to prawdziwy polski obiad, który uwielbiamy! Ale mizeria nie musi być dodatkiem wyłącznie do tradycyjnych potraw. Można ją dodać do m.in.: pieczonego kurczaka, schabu pieczonego, zrazów zawijanych – mizeria pasuje niemal do każdego dania mięsnego.

Zobaczcie w poniższej galerii, jakie produkty utrudniają odchudzanie:

Autor: Katarzyna Leszczyńska

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów