Miód lipowy najlepiej stosować podczas przeziębień. Co jeszcze go wyróżnia?

Anna Respondek 22.03.2018
Kobieta przeziębienie
Fotografia: Shutterstock

Miód lipowy od dawien dawna uznawany jest za jeden z najlepszych leków w trakcie przeziębień. Jakimi jeszcze właściwościami może się pochwalić? 

Miód lipowy powstaje z nektaru kwiatów lipy, której okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca. Jego właściwości antybakteryjne znakomicie sprawdzają się przy walce z przeziębieniami. Miód lipowy zazwyczaj ma jasną barwę, jednak może mieć również odcień zielonkawy, a nawet oliwkowy. Jego smak jest lekko kwaśny, a po skrystalizowaniu może być nawet gorzkawy. W przeciwieństwie do innych miodów, miód lipowy po procesie krystalizacji przybiera postać drobnoziarnistą. 

Zobacz także: Ten "eliksir młodości" znany jest już od kilku tysięcy lat. Dlaczego cieszy się taką popularnością?

Skład miodu lipowego jest niezwykle rozbudowany. Przede wszystkim zawiera on cukry proste, czyli glukozę i fruktozę. Pojawia się tak również wiele substancji zaliczanych do olejków eterycznych, glikozydów, flawonoidów czy garbników. Każda z tych substancji odpowiedzialna jest za inną właściwość miodu

Miód lipowy - właściwości

Miód lipowy znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości antybakteryjnych, za które odpowiedzialna jest oksydaza glukozowa. To właśnie ona inicjuje utlenianie glukozy do glukonolaktanu, który po połączeniu z wodą tworzy między innymi wodę utlenioną. 

Miodu lipowego, podobnie jak pozostałych miodów, nie należy przegrzewać, ponieważ już w 45 stopniach Celsjusza traci większość swoich właściwości. Najlepiej jest rozpuścić go w szklance wody lub mleka, jednak należy pamiętać o tym, aby nie były zbyt gorące. Aby wzmocnić jego działanie, można rozpuścić go także w naparze z kwiatu lipy, owocu maliny lub dodać do niego wyciśnięty sok z cytryny. Podobnie jak każdy inny miód, miód lipowy zawiera wiele witamin z grupy B, a także witaminę C. 

Ze względu na swoje działanie wzmacniające, miód lipowy używany jest przede wszystkim do leczenia przeziębień, grypy czy schorzeń górnych dróg oddechowych. Zawarte w nim substancje działają wykrztuśnie i napotnie, dlatego właśnie często stosuje się okłady z miodem lipowym. Dodatkowo często zaleca się spożywania go w trakcie poważniejszych chorób, jakimi są zapalenie płuc czy zapalenie oskrzeli. 

Miód lipowy może działać moczopędnie, dzięki czemu obniża ciśnienie tętnicze krwi. Stosowany jest przy leczeniu chorób ginekologicznych, układu moczowego i schorzeń reumatycznych. Działa również hamująco na rozwój bakterii gronkowca czy paciorkowca i drożdżaków. 

Regularne stosowanie miodu lipowego nie tylko zapobiega chorobom serca, ale również wycisza i pomaga walczyć z nerwicą. Naukowcy zauważyli również, że miód lipowy może działać nasennie i pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. 

Miód lipowy - cena

Za kilogramowy słoik miodu lipowego zapłacimy około 40 złotych. Mniejsze porcje można dostać już za kilkanaście złotych. 

Bądź na bieżąco. Polub fanpage Chillizet na Facebooku!

Autor: Anna Respondek

Oceń artykuł
TEMATY:

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów