McDonald's sam robi Coca-Colę. To dlatego smakuje inaczej niż w puszce

Redakcja 01.03.2017
Coca-Cola McDonald's
Fotografia: www.instagram.com/mcdonalds

Niektórzy wolą ten rodzaj napoju od kupowanego w sklepie. 

To, że Coca-Cola z McDonald's jest lepsza od tej zakupionej w sklepie jest kwestią sporną. Jedni konsumenci wolą dużo gazu, drudzy wolą bardziej delikatny napój.

McDonald's oferuje złoty środek. Klienci sieciówki chętnie korzystają z dolewek - bo nie mają uczucia przesycenia. Dlaczego cola z najsłynniejszego fast foodu na świecie smakuje inaczej? Ta tajemnica została właśnie wyjaśniona. 

Na zdrowy rozsądek - jedzenie w McDonald's jest tak tłuste i słone, że w takich warunkach wszelki płyn jest zbawieniem. Jednak okazuje się, że pracownicy baru dokładają wszelkich starań, aby zachować stałą jakość napoju. Każda restauracja wytwarza swój własny produkt z syropu - McDonald's wykorzystuje w tym celu filtrowaną wodę , która ma pozytywny wpływ na smak coli. 

Rita Ora
Fotografia: ONS

Rita Ora 

Chłód, który wypełnia całe usta

Temperatura drinka również ma istotne znaczenie i wpływa na doznania pijącego. Zarówno woda jak i syrop są schładzane - jeszcze zanim trafią do automatu, który utrzymuje stałą temperaturę - na granicy zamarznięcia. Jak podaje serwis Spoonuniversity.com, ten zabieg ma zapewniać zachowanie odpowiedniego poziomu dwutlenku węgla, aby drink był dłużej gazowany.

Nie bez znaczenia jest fakt, że w McDonald's Coca-Cola zawsze jest świeża. Popyt na ten napój jest tak duży, że sieć zamawia syrop w stalowych cylindrach, a nie w plastikowych torbach, tak jak robią to konkurencyjne fast-foody. Słomka, przez którą piją miłośnicy hamburgerów, jest zaprojektowana w taki sposób, aby smak wypełnił całe usta i podrażnił wszystkie kubki smakowe. 

Cola z McDonald's ma najbardziej zbliżony smak do tej ze szklanej butelki, która uznawana jest za bezkonkurencyjną. Jak podaje serwis Mirror.co.uk w szkle działają polimery, czyli substancje chemiczne o dużej masie cząsteczkowej, które wchodzą w interakcję z płynem. Dla porównania - puszka odbiera smak drinka, ponieważ polimery go pochłaniają. Szkło w stosunku do napoju jest bierne i nie zmienia doznań.

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów