McDonald's ogłosił największą zmianę w menu. Klienci chcieli tego od dawna

Mateusz Patyk 31.03.2017
McDonald's zestaw menu
Fotografia: Flickr.com/yum9me

Jedna z najbardziej rozpoznawalnych światowych marek staje na głowie, aby w końcu wyprzedzić konkurencję i nadążyć za światowymi standardami.

Uznawany za flagową pozycję w asortymencie restauracji McDonald's klasyczny "ćwierćfunciak" (znany poza USA jako McRoyal), będzie przygotowywany ze świeżej, a nie jak to było do tej pory, mrożonej wołowiny.

Jak podaje WashingtopPost.com, nowa (i zdrowsza) wersja burgerów podawana będzie od połowy 2018 roku. W porównaniu z innymi sieciami serwującymi dania szybkiej obsługi, McDonald's do tej pory pozostawał daleko w tyle. Kanapki ze świeżym mięsem są od dawna w menu takich amerykańskich sieciówek jak Wendy's, Five Guys i Shake Shack.

Pozostaje obejść się smakiem

Niestety, nie wszyscy będą mogli cieszyć się z odmienionego sposobu przygotowywania burgera, który za oceanem określany jest jako "Quarter Pounder". Restauracyjny gigant planuje na razie wprowadzenie tych (dość znacznych) zmian jedynie w Stanach Zjednoczonych. Przygotowywał się do tego bardzo sumiennie. W testach przeprowadzonych łącznie w 325 lokalach w Teksasie i Oklahomie, klienci oceniali to posunięcie niezwykle pozytywnie.

Jesteśmy zobowiązani do przekształcania większej liczby aspektów naszej działalności, w tym oferowania bardziej nowoczesnych i przyjemnych doznań kulinarnych, dodając nowy poziom wygody i technologii oraz wprowadzania większej liczby pozytywnych zmian w posiłkach, które serwujemy - powiedział Steve Easterbrook, szef wykonawczy McDonald's dla portalu Independent.co.uk.

Firma zaczęła fast foodową rewolucję w USA już wcześniej. Sieć słynąca dotąd z niezdrowego jedzenia podawanego w amerykańskich barach, w ubiegłym roku usunęła ze składu przekąsek Kurczak McNuggets sztuczne konserwanty i zaprzestała używania syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy przy produkcji bułek.

McDonald's zobowiązał się też do serwowania kurczaków wolnych od antybiotyków, a także do pozyskiwania jaj tylko z chowów bezklatkowych. Na wypełnienie tej ostatniej deklaracji ma czas do 2025 roku.

McDonald's Quarter Pounder ćwierćfunciak
Fotografia: Wikimedia.org
Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów