Malinowa chmurka rozpływa się w ustach! Poznaj przepis na pyszne ciasto z malinami i bezą

Malinowa chmurka czyli kruche ciasto z bezą, malinami i serkiem mascarpone leży na talerzyku porcelanowym
Fotografia: Shutterstock

Malinowa chmurka to pyszne ciasto z malinami, bezą i serkiem mascarpone. Jest delikatne i rozpływa się ustach. Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis na malinową chmurkę.

Desery mogą być przeróżne. Czekoladowe, kruche, delikatne, rozpływające się w ustach. Część z tych elementów ma niezwykłe w smaku ciasto, które zyskuje na popularności w naszym kraju, ponieważ jest pyszne, a jednocześnie wygląda bardzo elegancko. Malinowa chmurka to doskonałe połączenie kwaśnych malin z bardzo słodką bezą, czyli można by rzec kompozycja idealna. I wierzcie nam za słowo, jest taka nie tylko w teorii. Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis na to niezwykłe ciasto z malinami i bezą i przekonajcie się o tym sami.

Zobacz także: Ciasto z malinami – 5 smacznych przepisów, które musisz wypróbować

Maliny – dlaczego warto je jeść?

Wszyscy uwielbiamy czekoladowe desery i różnego rodzaju serniczki oraz bezy. Warto jednak zadbać o to, żeby robione przez nas słodkości zawierały owoce. Maliny nawet w deserach mogą bowiem dostarczyć naszemu organizmowi cennych właściwości odżywczych. Jakich konkretnie?

Okazuje się, że właściwości odżywcze i zdrowotne były doceniane już w czasach pierwszych chrześcijan. Proces ich udomawiania i wykorzystywania w kuchni natomiast rozpoczęli Rzymianie około IV w. n.e. Te małe czerwone owoce swoją popularność zawdzięczają jednak Brytyjczykom, którzy w połowie XIII wieku przywieźli maliny do Nowego Jorku. To właśnie tam stały się bardzo popularne, zwłaszcza w formie dżemów i galaretek.

Maliny to bogactwo witamin, m.in.: C, E, B1, B2, B6. Mają też bardzo dużo minerałów. Są bowiem bogate w potas, magnez, wapń oraz żelazo. Dzięki wszystkim swoim cennym właściwościom mają działanie przeciwnowotworowe. Mają też niski indeks glikemiczny, dzięki temu mogą je jeść osoby chore na cukrzycę.

Zobacz także: Placek z malinami – 4 przepisy na smaczne desery

Co ciekawe, potwierdzono, że maliny powstrzymują gorączkę i pomagają w problemach żołądkowych. Przyspieszają metabolizm, hamują biegunkę i powstrzymują wzdęcia. Korzystnie wpływają także na samopoczucie podczas menstruacji, łagodząc bóle.

Malinowa chmurka – prosty przepis na ciasto z malinami i bezą

Malinowa chmurka to ciasto zyskujące coraz większą popularność. Jest przepyszne i bardzo delikatne, dzięki czemu wręcz rozpływa się w ustach. To jednak nie koniec jego zalet. Malinowa chmurka jest bowiem także niezwykle elegancka, w związku z czym kawałki tego ciasta będą się pięknie prezentować podczas uroczystości rodzinnych na paterach.

Przygotowanie malinowej chmurki jest niestety nieco czasochłonne. Przede wszystkim dlatego, że wymaga przyrządzenia odpowiednio wcześniej kruchego ciasta i idealnej bezy, którą nie tak łatwo uzyskać, o czym przekonali się już zapewne amatorzy pieczenia. Nie ma jednak takiej rzeczy, której nie sposób przygotować na podstawie odpowiedniej receptury.

Zobacz także: 3 proste przepisy na pyszny deser z mascarpone

Podajemy wam sprawdzony przepis na malinową chmurkę, czyli pyszne ciasto z malinami i bezą.

Składniki:

  • 150 g masła
  • 250 g cukru
  • 1 laska wanilii (można dać łyżeczkę cukru wanilinowego)
  • 6 jajek
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g malin (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki malinowe
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Na stolnicę wsypujemy przesianą przez sitko mąkę z dodatkiem również przesianego proszku do pieczenia. Osobno ucieramy zimne masło ze 100 g cukru i wanilią lub cukrem wanilinowym. Całość przekładamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, ciasto dzielimy na dwie równe części i wkładamy zawinięte w folii do lodówki na 30 minut.

Zobacz także: Miłośnicy słodyczy pokochali parfait! Jak przygotować ten mrożony deser?

2 blachy 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia (jeżeli nie masz dwóch blaszek, możesz zrobić to na dwa razy). Do każdej z nich wkładamy rozwałkowane na cienko ciasto.

6 białek ubijamy na sztywno, stopniowo wsypując powoli 250 g cukru. Gdy już uzyskamy sztywną pianę (można to sprawdzić przechylając naczynie do góry dnem, jeżeli piana się utrzymuje, znaczy, że jest dobrze zrobiona), dzielimy ją na pół i wykładamy na oba kawałki ciasta.

Tak przygotowane blaszki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przed około 35-40 minut (tak, żeby wysuszyć bezę, ale jej nie przypalić).

W międzyczasie 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy będą chłodne i odrobinę stężeją, wrzucamy do nich maliny i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego stężenia.

Kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie mieszamy ją łyżką z mascarpone, aż powstanie gładka masa.

Gdy wyciągniemy ciasto z piekarnika, czekamy, aż przestygnie. Następnie placki przekładamy galaretką i kremem w następującej kolejności: ciasto z bezą – pół kremu – galaretka – pół kremu – ciasto z bezą.

Zobacz także: Zupa owocowa z makaronem to idealna opcja na ciepłe dni. Poznaj prosty przepis

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa?

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów