Makaron z tuńczykiem na 4 różne sposoby! Na który się skusisz?

Katarzyna Leszczyńska 24.06.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Makaron z tuńczykiem i pomidorami w czarnym talerzu na drewnianym stole
Fotografia: Shutterstock

Tuńczyk jest rybą, którą warto włączyć do swojej diety. Podpowiadamy 4 przepisy na pyszny makaron z tuńczykiem. Znajdź swój ulubiony smak!

Tuńczyk jest jedną z najzdrowszych ryb. Nic więc dziwnego, że jest też jedną z najchętniej kupowanych ryb. Jego cenne wartości odżywcze są zbawienne dla ludzkiego organizmu. Oprócz tego jest pyszny, nisko kaloryczny i ma bardzo dużo białka! W związku z tym właśnie warto włączyć go do swojej diety. Można go przygotować na wiele sposobów. Tuńczyk doskonale pasuje m.in. do makaronów. Podpowiadamy 4 przepisy na makaron z tuńczykiem.

Zobacz także: Sałatka z tuńczykiem na 3 różne sposoby! Który przepis tobie spodoba się najbardziej?

Tuńczyk – właściwości

Tuńczyk ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto wprowadzić go do diety. Czym charakteryzuje się przede wszystkim?

  • Jest cennym źródłem kwasów omega -3.
  • Jest niskokaloryczny. W 100 g ma zaledwie 108 kcal.
  • Ma dużo białka.
  • Wzmacnia kości i odporność, dzięki bogactwu w witaminę D.
  • Jest naturalnym suplementem dla naszej skóry w pochmurne dni.
  • Wzmacnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Obniża poziom cholesterolu w organizmie.
  • Zapobiega chorobom serca.
  • Jest bogaty w magnez, potas, selen i fosfor.

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Zapiekanka makaronowa zawsze jest idealnym pomysłem na obiad. Robi się ją dość  szybko, a jest bardzo syta i nie wymaga skomplikowanych składników.

Zobacz także: Spaghetti bolognese - przepis na klasyczną włoską pastę

Składniki:

  • Makaron penne
  • Tuńczyk w sosie własnym
  • Natka pietruszki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 350 ml mleka
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Mozzarella w wiórkach

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dodajemy do niego odcedzonego tuńczyka i posiekaną natkę pietruszki. Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę, aż powstanie zasmażka. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając, żeby uniknąć grudek. Na końcu przyprawiamy sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.

Sos wlewamy do makaronu i mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, zasypujemy serem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowym

Tuńczyk i śmietana może nie są oczywistym połączeniem, jednak z odpowiednimi dodatkami tworzą prawdziwą mieszankę wybuchową.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na szybki obiad? 3 pyszne przepisy na makaron z pesto!

Składniki:

  • Makaron farfalle
  • Tuńczyk w sosie własnym
  • Śmietanka 30%
  • Natka pietruszki
  • Parmezan

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy. Tuńczyka wylewamy na patelnię i przyprawiamy ulubionymi ziołami. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i stopniowo wlewamy śmietankę, cały czas mieszając. Sos dodajemy do odcedzonego makaronu. Wykładamy na talerze i posypujemy świeżym parmezanem.

Spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti al tonno to jedna z ulubionych past Włochów. Trudno nam się dziwić, ponieważ jest naprawdę pyszna!

Zobacz także: Spaghetti carbonara klasyczne, czy ze śmietaną? Wybierz swój smak!

Składniki:

  • Makaron spaghetti
  • Pomidory pelati
  • Tuńczyk w oliwie
  • Świeża bazylia i oregano
  • Łyżka kaparów
  • Parmezan

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Tuńczyka wylewamy na patelnię, dodajemy do niego posiekane zioła i kapary. Wszystko razem gotujemy około 10 minut. Do tego wylewamy pomidory i dusimy jeszcze około 5 minut. Sos wylewamy na makaron i całość posypujemy świeżo startym parmezanem.

Makaron z tuńczykiem i pomidorami

Jeżeli nie przepadacie za spaghetti, mam dla was jeszcze inny przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorami. To połączenie jest wprost idealne!

Zobacz także: 3 szybkie sposoby na makaron z cukinią

Składniki:

  • Makaron penne
  • Tuńczyk w oliwie
  • Papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • Pomidory pelati
  • Natka pietruszki
  • Parmezan

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Tuńczyka wylewamy na patelnię, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i wyciśnięty czosnek. Wszystko razem podsmażamy, aż papryka będzie miękka. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pomidory. Dusimy jeszcze około 5 minut i dodajemy do odcedzonego makaronu. Wykładamy na talerz i posypujemy świeżo startym parmezanem.

Zobacz także: Pesto nie musi być z bazylii! 3 proste przepisy na różne rodzaje pesto

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów