Makaron z serem na 5 różnych sposobów. Który będzie twoim ulubionym?

Katarzyna Leszczyńska 02.07.2019 AKTUALIZACJA: 30.01.2020
Makaron z serem w czarnym naczyniu żaroodpornym
Fotografia: Shutterstock

Makaron z serem to jedna z tradycyjnych amerykańskich potraw. W Polsce przygotowujemy ją jednak nieco inaczej. Poznaj 5 różnych przepisów na pyszny makaron z serem.

Są takie potrawy, które po prostu idealnie sprawdzają się w dni, gdy nic nam się nie chce, a już na pewno nie myślimy o gotowaniu. Proste w przygotowaniu, składające się z nieskomplikowanych składników. Właśnie takie potrawy lubimy najbardziej. I właśnie taki jest makaron z serem. Można go przygotować w tradycyjny sposób lub zupełnie nowocześnie. Podpowiadamy 5 sposobów na pyszny makaron z serem. Który z nich najbardziej wpasuje się w twoje kubki smakowe?

Zobacz także: Szukasz pomysłu na szybki obiad? 3 pyszne przepisy na makaron z pesto!

Makaron z serem – historia potrawy

Makaron z serem to potrawa wywodząca się z krajów anglosaskich. Największą popularnością do dziś cieszy się w Stanach Zjednoczonych. Amerykanie przyrządzają makaron z sosem serowym, a ich potrawa zazwyczaj ma kremową konsystencję.

Pierwsze przepisy na makaron z serem sięgają aż XIX wieku! Spopularyzowany został w 1937 roku, gdy na rynek trafił próżniowo pakowany makaron z serem jako gotowe danie. Co ciekawe, ta potrawa wciąż jest prosta w przygotowaniu i podawana jest zazwyczaj w swojej tradycyjnej wersji.

Zobacz także: Spaghetti ze szpinakiem to idealny pomysł na szybki obiad!

Makaron z serem: najprostszy przepis na makaron z serem i śmietaną

Najszybszym sposobem na przygotowanie makaronu z serem jest dodanie do makaronu twarogu i śmietany. Odpowiednio doprawiony może być prawdziwym rarytasem.

Składniki na 1 porcję:

  • 100 g makaronu fusilli
  • Łyżka twarogu chudego
  • Łyżka śmietany 12%
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu dodajemy do niego twaróg i śmietanę. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Nic prostszego!

Zobacz także: Spaghetti carbonara klasyczne, czy ze śmietaną? Wybierz swój smak!

Tradycyjny makaron z serem białym po polsku

W wielu polskich domach stosuje się jeden tradycyjny przepis na makaron z serem i… bułką tartą. Ten wiejski smak uzyskasz w prosty sposób i poczujesz się jak na wakacjach u babci.

Składniki na 1 porcję:

  • 100 g makaronu fusilli
  • 50 g twarogu
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy go i wykładamy na talerze. Następnie wykładamy na niego twaróg. Na suchej patelni prażymy bułkę tartą. Gdy stanie się złota dodajemy masło i mieszamy do połączenia. Przygotowaną bułeczkę wykładamy na makaron. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli danie będzie za suche, można dodać odrobinę śmietany.

Zobacz także: Spaghetti bolognese – przepis na klasyczną włoską pastę

Makaron z sosem serowym 4 sery

Choć sery są w większości bardzo kaloryczne, od czasu do czasu warto zaszaleć z sosem serowym. Zwłaszcza, gdy szybko chcemy przygotować pyszny makaron!

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g makaronu fusilli
  • 50 g sera brie
  • 50 g sera ementaler
  • 50 g parmezanu
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • Śmietana 30%

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Śmietanę gotujemy, a sery kroimy w kostkę. Następnie sery rozpuszczamy w gorącej śmietanie. Sos serowy mieszamy z makaronem. Danie można posypać świeżym koperkiem lub pietruszką.

Zobacz także: Makaron z tuńczykiem na 4 różne sposoby! Na który się skusisz?

Makaron z serem po amerykańsku, czyli mac & cheese

Tradycyjny amerykański makaron z serem różni się nieco od tego, który podaje się w Polsce. Można go podawać ugotowanego na świeżo lub w formie zapiekanki z ketchupem. Jak go przygotować?

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g makaronu
  • 50 g masła
  • 30 g mąki
  • 130 ml zimnego mleka
  • Szklanka startej goudy
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Masło roztapiamy na patelni i wsypujemy na roztopione masło mąkę. Energicznie mieszamy. Następnie stopniowo dolewamy zimne mleko, cały czas mieszając, aż powstanie konsystencja budyniu. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Do sosu wsypujemy ser i roztapiamy. Dodajemy całość do odcedzonego makaronu. Przyprawiamy do smaku.

Jeżeli chcesz zapiec makaron, przełóż całość do naczynia żaroodpornego i posyp dodatkowo startym serem (mozzarellą lub goudą). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

Zobacz także: Łatwe przepisy na sos barbecue. Sprawdzi się w sezonie grillowym!

Makaron z serem na słodko

Ostatni pomysł na makaron z serem musi być na słodko. Może to być pyszna przekąska lub kolacja!

Składniki na 1 porcję:

  • 100 g makaronu fusilli
  • 30 g chudego twarogu
  • Serek homogenizowany
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy. Twaróg mieszamy z serkiem i cukrem pudrem. Odcedzamy makaron i wszystkie składniki mieszamy razem. Gotowe!

Zobacz także: Makaron po tajsku. Poznaj przepis na pyszny i prosty lunch!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów