Makaron z kurczakiem i pieczarkami na 3 sposoby. Który przepis wybierzesz?

Katarzyna Leszczyńska 29.04.2020 AKTUALIZACJA: 29.04.2020
Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki i parmezanu na patelni
Fotografia: Shutterstock

Makaron z kurczakiem i pieczarkami to po prostu połączenie idealne. Wystarczy dobrać pasujący do nich sos. Podpowiadamy 3 proste przepisy na taki makaron!

Makaron na obiad to zawsze dobry pomysł. Zwłaszcza, gdy dodajemy do niego pyszne składniki. W zasadzie do makaronu można dodać niemal wszystko, co znajdziemy w lodówce. My jednak mamy swoje ulubione połączenie. Makaron z kurczakiem i pieczarkami będzie przepyszny, niezależnie od tego, w jakim sosie go przygotujecie. Podpowiadamy wam 3 sprawdzone przepisy na makaron z kurczakiem, a każdy z nich przygotujesz błyskawicznie i wykorzystaniem zaledwie kilku składników. Który z nich podbije serce twoje i twoich bliskich?

Zobacz także: Przepis na pyszną zapiekankę z makaronem dla całej rodziny

Pieczarki – właściwości

Zanim przejdziemy do przepisów, warto zdać sobie sprawę, dlaczego tak naprawdę warto włączyć pieczarki do diety. Okazuje się, że są one nie tylko pyszne, ale również bogate w cenne wartości odżywcze!

  • Mają bardzo mało kalorii, dlatego doskonale sprawdzą się dla osób, które dbają o linię.
  • Zmniejszają poziom cholesterolu.
  • Są bogate w witaminę B, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy.
  • Mają działanie antynowotworowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
  • Wzmacniają odporność, wpływają bowiem korzystnie na układ immunologiczny.
  • Mają niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla diabetyków.

Zobacz także: Pieczarki na różne sposoby – nadziewane, faszerowane i grillowane

Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Składniki dla dwóch osób:

  • 100 g makaronu tagliatelle
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • Natka pietruszki
  • 250 ml śmietanki 30%
  • Łyżka masła
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i wrzucamy na rozgrzane masło. Podsmażamy do zeszklenia. Do tego dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy razem około 10 minut.

Na osobnej patelni podsmażany pokrojonego w kostkę kurczaka z dodatkiem wszystkich przypraw poza gałką. Gdy będzie zarumieniony, wsypujemy go do podduszonych pieczarek z cebulką. Do tego dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę razem.

Stopniowo wlewamy do tego śmietanę, cały czas energicznie mieszając. Przyprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dusimy razem około 5 minut. W tym czasie odcedzamy makaron i gdy sos nieco się zredukuje, wrzucamy go na patelnię. Całość smażymy razem, aż składniki dobrze się połączą i przekładamy na talerze. Można posypać jeszcze odrobiną pietruszki.

Zobacz także: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem na 3 różne sposoby. Którą z nich wybierzesz?  

Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie koperkowo-czosnkowym

Składniki dla dwóch osób:

  • 100 g makaronu penne lub rigatoni
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Koperek
  • 250 ml śmietanki 30%
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie, aż do zeszklenia. Do tego dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, przyprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki, solimy delikatnie i chwilę dusimy razem, aż się skurczą.

Do tego wsypujemy posiekany czosnek i koperek. Wlewamy śmietankę i mieszamy. Doprawiamy do smaku i dusimy razem około 10 minut. Po tym czasie wrzucamy odcedzony makaron i smażymy, aż składniki dobrze się połączą ze sobą. Następnie przekładamy na talerze.

Zobacz także: ­­­Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym na 3 różne sposoby. Znajdź swoją ulubioną!

Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowym

Składniki dla dwóch osób:

  • 100 g makaronu spaghetti
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • Puszka pomidorów pelati
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka koncentratu
  • 50 g startego parmezanu
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Gdy będzie gotowy odcedzamy i wykładamy na talerze.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na gorącej oliwie, aż do zeszklenia. Do tego dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami i kurkumą, a następnie smażymy, aż się zarumieni. Gdy mięso będzie gotowe, wrzucamy na patelnię pokrojone pieczarki, solimy delikatnie i dusimy razem, aż się skurczą.

Do tego dodajemy posiekany czosnek i pomidory oraz koncentrat. Doprawiamy jeszcze solą, bazylią i oregano. Całość dusimy razem około 5-10 minut (uważaj, żeby sos za bardzo się nie zredukował). Tak przygotowany sos wykładamy na makaron. Całość posypujemy startym parmezanem.

Zobacz także: 4 proste przepisy na pyszny makaron z suszonymi pomidorami

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów