3 proste przepisy na makaron z krewetkami. Który skradnie twoje serce?

Katarzyna Leszczyńska 26.03.2020 AKTUALIZACJA: 26.03.2020
Makaron z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi, natką pietruszki w sosie pomidorowym
Fotografia: Shutterstock

Makaron z krewetkami to pyszny i oryginalny sposób na obiad dla całej rodziny. Wybierze jeden z naszych przepisów i zaczaruj najbliższych smakiem.

Nie wszyscy lubią owoce morza, ale jeżeli należysz do ich miłośników, masz dwie opcje. Oczywiście możesz iść do restauracji lub zamówić do domu danie z pysznie przygotowanymi krewetkami. Możesz jednak wykonać je również samemu w domu, czego wiele osób po prostu się boi, z obawy przed tym, że nie potrafią przygotowywać owoców morza. My się nie dziwimy, nie jest to bowiem typowy składnik w polskiej kuchni, którego przyrządzania mogły nas nauczyć nasze babcie. A jednak warto się tego nauczyć, bo w domu można przyrządzić prawdziwe cuda z owoców morza. Zwłaszcza z krewetek, które są najbardziej dostępne spośród tego typu frykasów.

Podpowiadamy 3 pyszne przepisy na makaron z krewetkami. Przekonaj się, że domowy smak owoców morza, również może być pyszny!

Zobacz także: Spaghetti carbonara klasyczne, czy ze śmietaną? Wybierz swój smak!

Krewetki – właściwości odżywcze

Choć wydawać się może, że owoce morza to jedynie dodatek, w rzeczywistości mają wiele drogocennych składników. Zwłaszcza krewetki. Dlaczego tak naprawdę warto je jeść?

Właściwości odżywcze krewetek:

  • Są dobrym źródłem białka – w 100 g mają aż 14 g czystego, pełnowartościowego białka.
  • Mają dużą wartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a co za tym idzie korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.
  • Mają bardzo dużą zawartość kwasów omega -3 i omega -6.
  • Mają niską zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych.
  • Są bogate w witaminy: A, E, B12 i B6, a także niacynę.
  • To źródło cennych minerałów, takich jak: potas, sód, fosfor, wapń i selen.
  • Korzystnie wpływają na układ krążenia.
  • Mają mało kalorii – w 100 g zaledwie 71 kcal.

Zobacz także: Krewetki w tempurze to pyszna przekąska. Przepis jest bardzo łatwy! Jak je przygotować?

Makaron z krewetkami na białym winie

Krewetki zdecydowanie lubią łączyć się z białym winem. Zwłaszcza, gdy dodamy do nich natkę pietruszki, czosnek i ostrą papryczkę, która nada całemu smaku wyrazistości.

Składniki na dwie porcje:

  • 100 g makaronu tagliatelle
  • 225 g krewetek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • Łyżka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • 50 ml białego wina
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Papryczkę przekrajamy, wyjmujemy pestki i kroimy na drobne kawałeczki. Podobnie czosnek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekaną papryczkę i czosnek. Gdy już się przyrumienią, dodajemy krewetki i przekrojone na pół pomidorki oraz posiekaną pietruszkę. Podsmażamy chwilę i wlewamy wino.

Gotujemy do momentu, aż wino odparuje. Do tego dodaj odcedzony makaron, dopraw do smaku i podsmaż wszystko razem. Po przełożeniu na talerze możesz posypać jeszcze odrobiną natki.

Zobacz także: Szukasz pomysłu na szybki obiad? 3 pyszne przepisy na makaron z pesto!

Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym

Polacy kochają sosy pomidorowe. A krewetki doskonale się z nimi łączą.

Składniki na dwie porcje:

  • 100 g makaronu spaghetti
  • 225 g krewetek
  • Pomidory w puszce
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według informacji na opakowaniu. Cebulę i czosnek siekamy, a następnie wrzucamy je na rozgrzaną oliwę. Podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy krewetki i podsmażamy z każdej strony, aż zrobią się delikatnie białe. Potem wlewamy pomidory i dusimy do momentu, aż sos zrobi się gęsty. Potem doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy go z makaronem i gotowe. Całość można posypać parmezanem lub natką pietruszki.

Zobacz także: 4 proste przepisy na pyszny makaron z suszonymi pomidorami

Makaron z krewetkami w stylu tajskim

Jak krewetki, to pad thai. Ten tajski makaron, a dokładnie sposób jego przygotowania, jest coraz popularniejszy w Polsce. Nic więc dziwnego, że coraz chętniej przygotowujemy go także we własnym domu.

Składniki na dwie porcje:

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 225 g krewetek
  • 100 g tofu
  • Jajko
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść kiełków soi
  • ½ kapusty bok choy (można zamienić na pekińską)
  • 2 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • ½ szklanki wody
  • Sól, pieprz
  • Łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki octu ryżowego

Sposób przygotowania:

Cebulę siekamy, a czosnek wyciskamy przez praskę i wszystko wrzucamy na rozgrany na woku olej. Solimy delikatnie i podsmażamy, aż się zarumieni. Makaron ryżowy w tym czasie namaczamy w zimnej wodzie.

W osobnej miseczce przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą wodę, sos sojowy, rybny i ostrygowy oraz cukier.

Do cebuli i czosnku wbijamy jajko i delikatnie podsmażamy. Następnie wrzucamy krewetki i pokrojone w kostkę tofu i smażymy od czasu do czasu mieszając. Gdy zrobią się delikatnie białe, wrzucamy makaron i energicznie mieszamy, aż do połączenia się składników. Do tego wlewamy powoli sos, cały czas mieszając. Następnie dodajemy kapustę i ocet ryżowy. Chwilę podsmażamy i na koniec wsypujemy orzeszki (najpierw podpraż je trochę na suchej patelni).

Zobacz także: 4 różne sposoby na makaron ryżowy. Sałatka z makaronem ryżowym, czy makaron z kurczakiem? Wybierz swój smak!

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów