3 szybkie sposoby na makaron z cukinią

Tagliatelle z cukinią, mięsem, pietruszką i parmezanem na patelni
Fotografia: Shutterstock

Makaron z cukinią to jedno z najprostszych dań z cukinii. Jest szybki w przygotowaniu i można go przyrządzić na wiele sposobów. Podpowiadamy 3 wersje.

Często zdarza się tak, że zmęczeni po pracy nie mamy ochoty na wystawanie w kuchni i gotowanie wymyślnych obiadów. W takiej chwili najlepiej sprawdzi się coś prostego, z dostępnych w każdym sklepie składników. Wówczas warto przygotować makaron z cukinią. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Przepis na makaron tego typu jest bardzo prosty, szybki w przygotowaniu, a do tego pasuje do niego wiele składników. A cukinia z makaronem komponuje się po prostu idealnie. Ci, którzy uwielbiają smak cukinii natomiast powinni przyrządzić spaghetti z cukinii, czyli zdrowszą wersję klasycznego makaronu.

Cukinia kalorie i właściwości

Wielu ludzi boi się wykorzystywać cukinię w kuchni z myślą, że zdominuje ona smak ich dania. W rzeczywistości, choć faktycznie smak cukinii jest bardzo wyrazisty, dopasowuje się ona do pozostałych składników. A cukinia z makaronem to po prostu strzał w dziesiątkę. Można z nich stworzyć zapiekankę lub po prostu przygotować szybki obiad z dodatkiem innych składników. A dlaczego w ogóle warto jeść cukinię?

Zobacz także: Spaghetti carbonara klasyczne, czy ze śmietaną? Wybierz swój smak!

  • Ma dużo witaminy C i wzmacnia odporności.
  • Zawiera kwas foliowy, który wspomaga rozwój organizmu.
  • Oczyszcza organizm z toksyn, ponieważ zapobiega odkładaniu się wody w organizmie.
  • Wspomaga trawienie.
  • Przyspiesza metabolizm.
  • W 100 g zawiera jedynie 21 kcal, w związku z czym warto ją stosować na diecie, np. diecie dr Dąbrowskiej.
  • Poprawia wygląd skóry.
  • Wzmacnia włosy i paznokcie.
  • Ma niski indeks glikemiczny.
  • Poprawia krzepliwość krwi.
  • Wspomaga prawidłowe widzenie.
  • Ma działanie antyrakowe.
  • Wspomaga układ nerwowy.

Zobacz także: Rozgrzewający krem z cukinii na rosole. Smak i zdrowie na talerzu

Makaron z cukinią, kurczakiem i pomidorami

To najprostszy z najprostszych sposobów na obiad. Wymaga od nas zaledwie 5 składników. Nie od dziś wiadomo natomiast, że to, co najmniej skomplikowane, jest najlepsze.

Składniki dla 2 osób:

  • Makaron penne
  • Pierś z kurczaka
  • Cukinia
  • Natka pietruszki
  • Pomidory pelati
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma

Zobacz także: Cukinia faszerowana z mięsem czy bez? Wybór należy do ciebie! 3 proste przepisy

Makaron gotujemy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy wraz z przyprawami. Cukinię przekrajamy na pół, wyciągamy pestki, odcinamy końce i kroimy w kostkę. Dodajemy ją do podsmażonego kurczaka i 5 minut dusimy razem. Następnie wlewamy pomidory i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy około 10 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem.

Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie curry

Jeżeli nie przepadasz za sosem pomidorowym, mamy dla ciebie nieco bardziej azjatycką wersję, z curry, z dodatkiem mleka kokosowego.

Składniki dla 2 osób:

  • Makaron fusilli (popularne świderki)
  • Pierś z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki curry
  • Słodka i ostra papryka
  • Oliwa z oliwek

Zobacz także: 4 banalne przepisy na placki z cukinii! Również w wersji fit

Makaron gotujemy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy z łyżeczką curry na niewielkiej ilości oliwy. Do tego dodajemy pokrojone w kostkę cukinię oraz paprykę i przyprawiamy papryką słodką i ostrą. W osobnej miseczce łączymy jogurt z mlekiem kokosowym oraz łyżeczką curry. Można dodać więcej curry, w zależności od naszych upodobań smakowych. Tak przygotowany sos wlewamy na patelnię i gotujemy. Podajemy z makaronem. Można posypać orzeszkami ziemnymi lub nerkowca.

Makaron z cukinią i warzywami wegetariański

Makaron z cukinią można też śmiało przygotować bez mięsa. Będzie równie pyszny i syty! Wystarczy dodać do niego inne warzywa. A jakie?

Składniki dla 2 osób:

  • Makaron nitki
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • Cukinia
  • Pomidory pelati
  • Litr bulionu warzywnego
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma

Makaron gotujemy. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki. Podobnie z cukinią, w jej przypadku dodatkowo pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Następnie warzywa podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Gdy będą przyrumienione dodajemy bulion. Gotujemy około 20 minut, aż warzywa zmiękną, a bulion odrobinę wyparuje. Wówczas wrzucamy do tego odcedzony makaron i smażymy do momentu aż cały bulion wyparuje, a nasze danie nabierze gęstej konsystencji. Potem dodajemy pomidory i przyprawiamy. Smażymy jeszcze około 5 minut.  

Zobacz także: Spaghetti bolognese - przepis na klasyczną włoską pastę

Bądź na bieżąco! Polub Chillizet na Facebooku

Zależy ci na pięknej sylwetce i zastanawiasz się, co zrobić, żeby uniknąć efektu jojo po odchudzaniu? Dzięki kilku porannym nawykom zachowasz piękną sylwetkę. Sprawdź w galerii!

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów