Makaron sojowy z kurczakiem lub z warzywami. Wybierz swój smak!

Makaron sojowy z kurczakiem, szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi
Fotografia: Shutterstock

Makaron sojowy jest zdrowszą i mniej kaloryczną wersją od tradycyjnego makaronu pszennego. Wszystko zależy oczywiście od tego, jak go przyrządzimy.

Makaron sojowy to jeden z najpopularniejszych makaronów w kuchni azjatyckiej. Wytwarza się go ze skrobi fasoli mung (z której wytwarzane są również kiełki sojowe) z dodatkiem mąki grochowej lub kukurydzianej. Gdy zaleje się go wrzątkiem, ma specyficzną, przezroczystą barwę. Właśnie od niej wzięła się nazwa tego makaronu, „glass noodles”, czyli „szklany makaron”.

Podobnie jak makaron ryżowy, makaron sojowy jest niskokaloryczny. W 100 g znajduje się zaledwie 157 kcal. Do tego ma bardzo dużo białka i niską zawartość tłuszczu. Niestety w restauracjach azjatyckich zazwyczaj przyrządzany jest na dużej ilości oleju, w związku z czym zyskuje na kaloryczności. Dlatego też warto przyrządzić go samemu w domu. Podpowiadamy 2 przepisy na makaron sojowy: z kurczakiem oraz z warzywami.

Zobacz także: Soba – poznaj kilka sprawdzonych pomysłów na wykorzystanie tego makaronu w kuchni!

Makaron sojowy – właściwości

Makaron sojowy warto włączyć do swojej diety, nie tylko ze względu na to, że ma niewiele kalorii. To nie koniec jego zalet!

  • Ma niski indeks glikemiczny.
  • Ma dużą zawartość białka (nawet dwa razy więcej niż makaron ryżowy) i mało tłuszczu.
  • Jest bezglutenowy, przez co doskonale sprawdzi się w diecie alergików.
  • Jest lekkostrawny.

Zobacz także: Makaron po tajsku. Poznaj przepis na pyszny i prosty lunch!

Makaron sojowy – jak gotować?

Makaron sojowy, podobnie jak makaron ryżowy, nie wymaga gotowania i jest niezwykle szybki w przygotowaniu. Wystarczy zalać go wrzątkiem i poczekać aż makaron napęcznieje i stanie się przezroczysty. Następnie wyciągamy go z garnka lub miski i dodajemy do składników, z którymi chcemy go przyrządzić.

Makaron sojowy z reguły podawany jest w wersji smażonej z warzywami i mięsem. Podpowiadamy dwie opcje na przygotowanie pysznego makaronu sojowego.

Zobacz także: Okonomiyaki bez problemu przygotujesz w domu. Wypróbuj łatwe przepisy na „japońską pizzę”!

Makaron sojowy po chińsku z kurczakiem

Chińszczyzna z kurczakiem należy do najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej, a już na pewno w Polsce. Chętnie sięgamy po tę bezpieczną opcję. Warto przygotować ją również w domu.

Składniki na makaron dla 2 osób:

  • 100 g makaronu sojowego
  • Pierś z kurczaka
  • 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej
  • Papryka czerwona
  • Marchewka
  • ½ paczki grzybków mun
  • ½ słoiczka pędów bambusa
  • ½ cebuli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 20 g sezamu
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, curry, imbir

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w kostkę. Wrzucamy do miseczki i wlewamy do niego sos sojowy. Mieszamy, wsypujemy przyprawy i znów mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut.

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut. Makaron zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieje. Następnie go odcedzamy.

Kurczaka wrzucamy na patelnię. Gdy będzie podsmażony, wrzucamy cebulę i smażymy aż do zeszklenia. Marchewkę gotujemy na półtwardo. Następnie kroimy ją w plastry. Paprykę kroimy w słupki. Pędy bambusa odcedzamy. Wszystkie warzywa dorzucamy do kurczaka z cebulką, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy około 15 minut.

Do składników na patelni wrzucamy makaron i posiekaną kapustę pekińską. Wszystko razem smażymy jeszcze około 5 minut i przekładamy na talerze.

Zobacz także: Kurczaka po chińsku przygotujesz na wiele sposobów. To pomysł na błyskawiczny obiad

Makaron sojowy z warzywami

Jeżeli nie przepadasz za mięsem lub po prostu nie chcesz go jeść, makaron sojowy możesz przyrządzić również w prosty sposób z samymi warzywami!

Składniki na makaron dla 2 osób:

  • 140 g makaronu sojowego
  • Papryka czerwona
  • ½ papryczki chilli
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g orzechów ziemnych
  • Szczypiorek

Sposób przygotowania:

Makaron zalewamy wrzątkiem. Gdy napęcznieje, odcedzamy go.

Paprykę kroimy w słupki i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Gdy zmięknie dodajemy drobno posiekaną ostrą papryczkę i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wyciskamy ząbek czosnku i smażymy około 5 minut.

Makaron dodajemy do składników. Wsypujemy też posiekany szczypiorek i smażymy jeszcze około 5 minut. Wykładamy na talerze, a następnie posypujemy zmielonymi orzechami.

Zobacz także: 4 proste przepisy na pyszny makaron z suszonymi pomidorami

Ile krajów na świecie, tyle tradycyjnych pysznych potraw. Czy jesteś w stanie odgadnąć, do którego kraju przypisana jest dana potrawa? Ostrzegamy... pytania nie są łatwe. Powodzenia!

Rozwiąż quiz

Czy odgadniesz z jakiego kraju pochodzi to danie? Tylko 1 na 10 osób zdobywa komplet punktów!

sushi
Fotografia: shutterstock

1. Z jakiego kraju pochodzi sushi?

Oceń artykuł

Komentarze

Przeczytaj więcej

Więcej newsów